Ραγδαία επιδείνωση θα σημειώσει ο καιρός τις επόμενες ώρες και μια «γραμμή λαίλαπας» θα σαρώσει τη χώρα φέροντας βροχές και καταιγίδεςσύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Καλλιάνος στο Mega, ο καιρός την Κυριακή θα είναι άστατος με καταιγίδες να σημειώνονται στα δυτικά και βροχές στα βόρεια.

Μάλιστα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, ένα φαινόμενο το οποίο ονομάζεται «γραμμή λαίλαπας» θα φέρει καταιγίδες σε ευθεία γραμμή από την περιοχή περίπου των Κυθήρων μέχρι και τη Σκύρο, που θα κινηθούν από τις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδος, νοτιοανατολικότερα και θα περάσουν περίπου μετά τα μεσάνυχτα πάνω από την Αττική.

Μάλιστα, ο άστατος καιρός σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο θα παραμείνει, με τοπικές βροχές έως και την Πέμπτη, όχι όμως ανησυχητικές. Επιπλέον, ισχυροί νοτιάδες 7-8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, κυρίως την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Τι είναι η "γραμμή λαίλαπας" που θα σαρώσει τη χώρα


O όρος γραμμή λαίλαπας αναφέρεται σε καταιγίδες που είναι οργανωμένες κατά μήκος μιας γραμμής ή ζώνης και συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Στα μέσα γεωγραφικά πλάτη συνήθως η γραμμή λαίλαπας σχηματίζεται στο θερμό τομέα των μετωπικών υφέσεων μπροστά από το ψυχρό μέτωπο.

Η δημιουργία της γραμμής λαίλαπας συνδέεται με την κυματοειδή μορφή που παίρνει η ροή του αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα μπροστά από το ψυχρό μέτωπο, όπως συμβαίνει στην υπήνεμη πλευρά μιας οροσειράς με τα κύματα όρους.


What is a squall?