Η αστυνομία ερευνά στοιχεία που ενδέχεται να συνδέουν τρομοκρατικές οργανώσεις με το οργανωμένο έγκλημα, κατόπιν της σύλληψης και φυλάκισης ενός πρώην ηγετικού μέλους της οργάνωσης "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς". Η ΕΛ.ΑΣ. επιδιώκει να αποκρυπτογραφήσει το παζλ, γνωρίζοντας πως ο συλληφθέντας ήταν γνώριμος με 38χρονο ποινικό της «Greek Mafia» που δολοφονήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στον Κορυδαλλό.

Αποκαλυπτικά είναι όσα είπε ο αστυνομικός συντάκτης των «ΝΕΩΝ» και του «Βήματος», Βασίλης Λαμπρόπουλος, στο κεντρικό δελτίο του MEGA. 

Οι δύο άνδρες φέρεται πως ήταν γνωστοί από την περίοδο που κρατούνταν στο ίδιο σωφρονιστικό κατάστημα (Κορυδαλλός), είχαν οικονομικές σχέσεις και πιθανόν υποβοηθούνταν ως μάρτυρες στην έκδοση νόμιμων ταυτοτήτων.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί πως η δολοφονία του 38χρονου έχει εξιχνιαστεί και έχει αποδοθεί σε Ρωσοπόντιους για λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Καθώς οι εξελίξεις «τρέχουν» και το «κουβάρι» ξετυλίγεται ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται από τις Αρχές είναι το πρώην στέλεχος των «Πυρήνων» να είχε βοηθήσει τον 38χρονο σε δολοφονικές επιθέσεις της «Greek Mafia». Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές για τη διασύνδεσή τους δεν επιβεβαιώνεται καθώς ο κατηγορούμενος –ο οποίος έχει κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας– ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΛ.ΑΣ. και δεν προέκυψε από τα στοιχεία η σχέση του με τους δύο ΟΥΚάδες (υπόθεση εκρηκτικών) που αφέθηκαν ελεύθεροι με απόφαση του Εισαγγελέα Ναυτοδικείου. Δεν είχε τηλεφωνικές επαφές μαζί τους και κατηγορείται μόνο για την κατοχή ενός όπλου και ενός αλεξίσφαιρου.

Οι πληροφορίες που επεξεργάζονται οι Αρχές, οι έρευνες και τα ευρήματα

Υπενθυμίζεται πως το όνομα του πρώην μέλους των «ΣΠΦ» είχε εμπλακεί και το περασμένο καλοκαίρι μετά τη δολοφονία στον Κορυδαλλό και τον «πόλεμο της νύχτας» είχε βγάλει ανακοίνωση στην οποία αρνείτο κάθε εμπλοκή.

Τι είχε προηγηθεί

Στις Αρχές είχαν φτάσει πληροφορίες ότι στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, μέλη της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, που αφέθηκαν σήμερα ελεύθερα και αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος είχαν στην κατοχή τους εκρηκτικά και ήταν έτοιμοι να τα διαθέσουν στο πρώην στέλεχος των «Πυρήνων της Φωτιάς» που είχε μπει φυλακή και είχε αποφυλακιστεί με όρους το 2019.

Απολογία στον εισαγγελέα των τεσσάρων συλληφθέντων από την Δίωξη Εκβιαστών και κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών και για παράβαση των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.

Στα σπίτια των συλληφθέντων εντοπίστηκε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο

Μεταξύ των κατασχεθέντων βρέθηκαν:

-2 κουτιά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ,

-4 πυράγωγες ακαριαίες θρυαλλίδες,

-χειροβομβίδα,

-πιστόλι

-281 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων

Σε δήλωσή του ο συνήγορος των δυο κατηγορουμένων Βαγγέλης Καντιάνης ανέφερε: «Μια «πολύδιαφημισμένη δικογραφία» ακόμη αποδείχθηκε «άνθρακας», καθώς αμφότεροι οι εντολείς μου μάχιμα στελέχη της πλέον επίλεκτης μονάδας του Ελληνικού Ναυτικού αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα από την εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιώς επειδή αποδείχτηκε ότι ουδεμία σχέση είχαν με τον έτερο συλληφθέντα όπως επίσης ουδεμία επικοινωνία είχαν με αυτόν. 

Ως εκ τούτου όλα τα σημερινά δημοσιεύματα περί δήθεν «συνεργασίας» ποινικών – τρομοκρατών «επικείμενου μεγάλου χτυπήματος, κ.λπ.» αποτελούν φαντασιοπληξίες και κακά σενάρια αποτυχημένων σκηνοθετών. Ευτυχώς που λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν αφήνουν τους αποτυχημένους σκηνοθέτες να υπαγορεύουν τις αποφάσεις τους».

Στη φυλακή το πρώην μέλος των «ΣΠΦ»

Με την υπόθεση να παραμένει ορθάνοιχτη και τις έρευνες να συνεχίζονται ο μόνος που βρέθηκε στη φυλακή είναι το πρώην μέλος των «ΣΠΦ» ενώ του ασκήθηκε ποινική δίωξη για δύο πλημμελήματα. Πρόκειται για τα πλημμελήματα της παράβασης του νόμου περί όπλων και κατοχής ναρκωτικών δια ιδίαν χρήση. 

Ο κατηγορούμενος ζήτησε να αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεσης αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του προκειμένου να κληθούν να καταθέσουν η σύζυγος του και ένας αστυνομικός. Ο εισαγγελέας της έδρας είπε πως οι δύο μαρτυρίες δεν έχουν να εισφέρουν κάτι ουσιώδες στην υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο κατηγορούμενος τόνισε ότι «η έρευνα που έγινε, πραγματοποιήθηκε σε χώρο, που δεν είναι η οικία μου αποδεικνύεται από το μισθωτήριο» ενώ λίγο μετά στην απολογία του είπε «επέλεξα να προστατέψω τη γυναίκα μου απομακρυνόμενος από το σπίτι».

Τι ισχυρίστηκε

Όπως αναφέρθηκε από το συνήγορο του, Γ. Καρκανιά, ο κατηγορούμενος διέμενε σε άλλο χώρο καθώς «είχε φύγει από το συγκεκριμένο σπίτι επειδή φοβόταν για την σωματική του ακεραιότητα. Δημοσιεύματα έλεγαν ότι θα είναι το επόμενο θύμα στο πόλεμο της Greek Mafia».

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος είπε πως το πιστόλι το είχε αγοράσει η έγκυος σύντροφος του από την Ομόνοια, η οποία διαμένει στο σπίτι που έγινε η έρευνα, για λόγους αυτοπροστασίας κάτι με το οποίο ο ίδιος διαφωνούσε.

«Βρήκε κάποιον στην Ομόνοια, του έδωσε λεφτά. Πριν το προμηθευτεί δεν το ήξερα, μετά το είδα μην κοροϊδευόμαστε. Αυτός που πούλησε το πιστόλι ήθελε να ξεφορτωθεί και τις σφαίρες που δεν ταίριαζαν καν στο πιστόλι» τόνισε ο κατηγορούμενος.

Το προφίλ των δύο ΟΥΚάδων και του πορτιέρη

Και οι τρεις ήταν γνώριμοι των Αρχών, αναφέρουν πληροφορίες.

Ο ΟΥΚάς με τα αρχικά Δ.Α είχε συλληφθεί το 2012, καθώς είχε παρασύρει με μοτοσικλέτα γυναίκα με δυο ανήλικα παιδιά και τους είχε εγκαταλείψει στο σημείο. Το 2023 συνελήφθη στην Τρίπολη και εντοπίστηκαν στην κατοχή του 14 γραμμάρια κοκαΐνης και ένα φιαλίδιο με αναβολικά.

Ο δεύτερος ΟΥΚάς με τα αρχικά Τ.Θ. είχε συλληφθεί το 2014 στην Καλαμάτα, καθώς είχε στην κατοχή του εκτοξευτήρα φωτοβολίδων και πυροβόλων βολίδων. Το 2020 στον Βόλο είχε ξυλοκοπήσει βάναυσα πολίτη και το 2023 είχε σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφία για οδήγηση χωρίς δίπλωμα.

Το τέταρτο πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση είναι ένας πορτιέρης με τα αρχικά Τ.Π. που είχε καταγγελθεί το 2018 για βιασμό γυναίκας, ενώ το 2023 είχε σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφία για σωματικές βλάβες σε θαμώνες του καταστήματος που εργαζόταν. Δίωξη σε βάρος του συλληφθέντα πορτιέρη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά για πλημμεληματική παράβαση του νόμου περί όπλων.

Δηλώσεις των δικηγόρων

Με κοινή δήλωση τους, οι δικηγόροι του πρώην στελέχους της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, Γιώργος Κακαρνιάς,Νικόλας Αλετράς και Θεόδωρος Μαντάς τονίζουν πως θα προβούν σε κάθε ενέργεια για την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής που του επιβλήθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Οι δικηγόροι του κατηγορουμένου που καταδικάστηκε για δύο πλημμελήματα και οδηγήθηκε στη φυλακή κάνουν λόγο για δημόσιο διασυρμό του και επισημαίνουν πως δεν γνωρίζει  τους άλλους κατηγορούμενους και δεν εμπλέκεται σε καμία άλλη υπόθεση υπαρκτή ή κατασκευασμένη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους έχει ως εξής:


«Σήμερα ο Χρήστος Τσάκαλος καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 1 μήνα για δύο πλημμελήματα και οδηγήθηκε στην φυλακή, αφού δεν χορηγήθηκε αναστολή της ποινής ή αναστολή εκτέλεσης επί της έφεσης.

Το δικαστήριο διέταξε την άμεση και πλήρη έκτιση της ποινής του, απορρίπτοντας όλα τα νόμιμα και βάσιμα αιτήματά του και ουσιαστικά εφαρμόζοντας τις προβλέψεις του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λίγες ώρες μετά την κατάθεσή τους στην Βουλή και πριν ακόμα ψηφιστούν.
Είχε προηγηθεί ο δημόσιος διασυρμός του στα ΜΜΕ, με ανυπόστατες κατηγορίες και σενάρια που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού η ίδια υπηρεσία που τον συνέλαβε και συνέταξε την δικογραφία κατέληξε στο σαφές συμπέρασμα ότι η εμπλοκή του αφορά μόνο στα συγκεκριμένα πλημμελήματα για τα οποία δικάστηκε. Ξεκαθαρίζουμε ότι από την δικογραφία προκύπτει ξεκάθαρα ότι δεν γνωρίζει καν τους έτερους κατηγορούμενους και δεν εμπλέκεται σε καμία άλλη υπόθεση, υπαρκτή ή κατασκευασμένη.

Αυτή την στιγμή όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για το φιάσκο που ξεκίνησε από έναν ανώνυμο πληροφοριοδότη με δήθεν προετοιμασία βομβιστικών ενεργειών και συνεργασίες «τρομοκρατών με ποινικούς». Τα όσα απαράδεκτα έγιναν σήμερα δεν αφορούν μόνο τον Χρήστο Τσάκαλο, αλλά συνολικά την κοινωνία, τον τρόπο απονομής δικαιοσύνης και τον νομικό κόσμο της χώρας, καθώς αποτελούν μία σαφή πρόγευση αυτών που έρχονται με τις νέες τροποποιήσεις στο Ποινικό Δίκαιο, σύμφωνα με τις οποίες ο κανόνας θα είναι η φυλακή.

Οι συνήγοροί του θα προβούμε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του και την οριστική δικαίωσή του.

Αθήνα, 10.2.2024
Οι δικηγόροι
Γιώργος Κακαρνιάς
Νικόλας Αλετράς
Θεόδωρος Μαντάς»