Η οικογένεια Καρνέση είναι από τις πιο γνωστές οικογένειας στο χώρο της ναυτιλίας και των επιχειρήσεων εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς στα χέρια τους βρισκόταν μεγάλο μέρος του διεθνούς εμπορίου λόγω των δραστηριότητων τους.

Συγκλονισμένη είναι η ναυτιλιακή κοινότητα μετά το μακελειό που σημειώθηκε στη ναυτιλιακή εταιρεία European Products Carriers Ltd στη Γλυφάδα, συμφερόντων του Σπύρου Καρνέση, ο οποίος διαθέτει και ένα μεγάλο ποσοστό, 63,50%, στην ΕΛΙΝΟΪΛ, η τρέχουσα αγοραία αξία της οποίας είναι στα 50,7 εκατ. ευρώ.

Αυτή είναι η αμύθητη περιουσία των Καρνέσηδων

European Navigation

-Ίδρυση: 1979

-Ιδιοκτήτρια: Μαρία Καρνέση

-Κεντρικά γραφεία: Γλυφάδα

-Υποκαταστήματα: Λονδίνο και Νέα Υόρκη

-Στόλος: 35 πλοία (δεξαμενόπλοια χημικών μέχρι VLCC)

-Πληρώματα: Ακαδημία Πληρώματος Μανίλας του ομίλου.

-10 πλοία μεταφοράς προϊόντων αργού ( European Product Carriers Ltd.)

-3 πλοία για τον εφοδιασμό των πρατηρίων των νησιών

-2 OIL TANKER / RO – RO με δυνατότητα μεταφοράς και βυτιοφόρων

-Τα πλοία έχουν ναυλωθεί στην ΕΛΙΝ Ναυτική, θυγατρική της Elinoil.

Εlinoil: Η Εταιρεία θρύλος συνυφασμένη με τους Καρνέσηδες

Και από κοντά ή ακόμα καλύτερα από πριν μία ακόμα ναυαρχίδα, μια εταιρεία θρύλος, ένας παντοδύναμος όμιλος η Εlinoil.

-Ίδρυση: 1954

-Πρατήρια: 580

-Ιδιοκτήτης: Σπύρος Καρνέσης – 63,8%

-Μη εκτελεστικό μέλος: Ανζελίκ Καρνέση

Ο Σπύρος Καρνέσης και η Elinoil

Ο Καρνέσης έχει μεγάλα όνειρα για την εταιρεία του, αλλά και για την πατρίδα που όπως θα πει θέλει να την βοηθήσει.

«Στην ΕΛΙΝΟΙΛ πορευόμαστε πάντα με άξονα το όραμα και τις αρχές μας. Να συμβάλλουμε στην προκοπή της χώρας μας με εντιμότητα και ουσιαστικές δράσεις κοινωνικής ευθύνης και βιώσιμης ανάπτυξης».

Στην εταιρεία του θα τονίσει την αφοσίωση του στις αρχές: «Επιχειρούμε με ήθος, ακεραιότητα και ειλικρίνεια, στηριζόμαστε στο ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία όλων, ενισχύουμε τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και τη συνεχή βελτίωση, δίνουμε μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα, κρίνουμε με αξιοκρατία και δικαιοσύνη κι αναπτυσσόμαστε με ευθύνη και ευαισθησία απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον».

Διαμάχη μεταξύ των μελών της οικογένειας για τους Πεταλιούς

Ο Σπύρος Καρνέσης έχει και τους Πεταλιούς το προσωπικό του στοίχημα για το οποίο θα βρεθεί στα δικαστήρια.

Δικαστική απόφαση 2022 αναγνωρίζει στον Μαρή Εμπειρίκο ότι κατέχει το 50% του Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, μελέτη της Deloitte ανεβάζει το σύμπλεγμα στα 77.230.000 ευρώ.

Η οικογένεια Καρνέση απέκτησε από την οικογένεια Παπαλιού το 50% της Κτήμα Πεταλιοί το 1986. Ο Εμπειρίκος υποστηρίζει στην αγωγή του πως μέχρι το 2007 οι σχέσεις των δύο μετόχων ήταν εξαιρετικές. Η οικογένεια Εμπειρίκου είχε χτίσει από το 1916 τη βίλα της στο Χερσονήσι των Πεταλιών, ενώ ο Καρνέσης διαθέτει κατοικία στο Τραγονήσι.

«Ο κ. Εμπειρίκος υποστηρίζει στην αγωγή πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του με την πλευρά Καρνέση, έγινε προσπάθεια ώστε να διανεμηθεί το νησιωτικό σύμπλεγμα μεταξύ των δύο μετόχων της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ που δεν απέδωσε. Αντίστοιχη απόπειρα έγινε και αργότερα, πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα διαμάχη είχε καταγραφεί και μεταξύ των μελών της οικογένειας», γράφουν τα «Νέα».

Με «άρωμα» Πικασό η κόντρα

Μάλιστα το 1990 είχαν συμφωνήσει να πουλήσουν στον γιο του Πικασό στο Μεγανήσι 200 στρέμματα αλλά τελικά το ακίνητο μεταβιβάστηκε στην εταιρεία La Reve Estates, συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ που ελέγχει την Coca-Cola.

Η πειρατεία στο Τόγκο

Αίσθηση και τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξε η πειρατική περιπέτεια του πλοίου των Καρνέσηδων το 2019.

«Η European Products Carriers Ltd., διαχειριστές του πετρελαιοφόρου ELKA ARISTOTLE (Αρ. ΙΜΟ 9249099) που έπλεε υπό ελληνική σημαία, το οποίο είχε δεχτεί επίθεση από πειρατές στη Λομέ του Τόγκο, στις 4 Νοεμβρίου, αναφέρει ότι οι τρεις απελευθερωμένοι όμηροι – μέλη του το πλήρωμα του σκάφους- επέστρεψαν με επιτυχία στις χώρες τους και επανενώθηκαν με τις οικογένειές του».

Ήταν άλλη μία δύσκολη στιγμή για την ελληνική δυναστεία.

Η κόντρα των 325 εκατομμυρίων

Μυθική και η κόντρα χολιγουντιανών προδιαγραφών της οικογένειας. Μαρία και Δέσποινα οι αδελφές του Σπύρου με αγωγή τους κατηγορούσαν τον Καρνέση ότι πήρε από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα οποία και μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία.

Αλλά, δεν είναι μόνο τα 325 και άλλη οικονομική διαμάχη είχαν τα αδέλφια που «ήταν στα μαχαίρια».

«Τελευταίο παράδειγμα είναι η δικαστική διαμάχη των τριών αδελφών, καθώς η Μαρία Καρνέση, η Δέσποινα Καρνέση, αλλά και ο σύζυγός της Αντώνης Βλασάκης είχαν κινηθεί εναντίον του Σπύρου Καρνέση για την υπόθεση της χρηματιστηριακής εταιρείας ”Πήγασος”. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούνιο, έγινε γνωστό πως η Δεπόλας συμφώνησε στην εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Πήγασος. Η Πήγασος κατείχε τότε την 24η θέση ανάμεσα σε 38 ενεργές χρηματιστηριακές εταιρείες. Με το μερίδιό της να μετριόταν μόλις στο 0,15% από πράξεις σε μετοχές», σύμφωνα με το powergame.gr.

Στον «οικογενειακό τυφώνα» και τα παιδιά

Και να ήταν μόνο αυτό; Ήταν και άλλα, που έσταζαν τον χωρισμό στους Καρνέσηδες

«Ο Σπύρος Καρνέσης είχε μερικούς μήνες πριν εντάξει στο ΔΣ της ”Πήγασος” αντί των αδελφών του Μαρίας και Δέσποινας, τα παιδιά του Νίκο και Ελευθερία. Και δεύτερον, τα ακίνητα της Πήγασος. Πρόκειται για δύο γραφεία, συνολικής επιφάνειας 302 τετραγωνικών, που βρίσκονται στο 3ο και το 6ο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Βαλαωρίτου, στο κέντρο της Αθήνας. Τα εν λόγω ακίνητα συμφωνήθηκε να μεταβιβαστούν έναντι 1,2 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ΑΛΙΣΤΑ εμπορική και επενδυτική. Συμφερόντων και αυτή του Σπύρου Καρνέση, μέσω της κυπριακής Dexiotis investments. H εταιρεία ΑΛΙΣΤΑ δεν είχε δημοσιεύσει ισολογισμό χρήσης του 2021 και για αυτό ήταν σε αναστολή καταχώρησης στο ΓΕΜΗ. Η τελευταία καταχωρημένη χρήση είναι αυτή του 2020, την οποία συνυπέγραφε ως Αντιπρόεδρος τότε, η αδελφή του Δέσποινα Καρνέση-Βλασάκη», σύμφωνα με το powergame.gr.

Και οι κόντρες δεν έχουν τέλος για τον Σπύρο Καρνέση θεωρούμενο και πατριάρχη της δυναστείας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz41ff7qpd35)