Μία νέα συνεργασία στο πνεύμα της εξωστρέφειας υπέγραψε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ξεκινώντας από το Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας με «άνοιγμα» και στην Ιατρική.

Η συνεργασία ΕΚΠΑ και Σορβόννης 

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την ολοκλήρωση του κοινού γαλλόφωνου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Joint Master Degree) μεταξύ της Σορβόννης και του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, με έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2025-26, εξετάστηκαν οι δυνατότητες και το πλαίσιο συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ σε διάφορα επίπεδα, κυρίως στην έρευνα και την πρακτική άσκηση στο ερευνητικό πεδίο για φοιτητές έκτου έτους, σε θερινά σχολεία και πρακτική άσκηση μέσω του προγράμματος «Erasmus+», στην εκπόνηση πρακτικής άσκησης σε κλινικές εκτός «Erasmus+» και στην ειδίκευση πτυχιούχων μικρής διάρκειας.


«Το ΕΚΠΑ πρωτοπορεί και συνεχίζει δυναμικά την πολιτική εξωστρέφειας και διεθνοποίησής του»

Το μνημόνιο συνυπογράφουν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, και η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, καθηγήτρια Nathalie Drach-Temam. Με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου της Σορβόννης υλοποιείται πλέον μία ακόμα σημαντική διεθνής συνεργασία με πολλαπλά οφέλη, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον διεθνή προσανατολισμό του ιδρύματος.

Ο κ. Σιάσος τόνισε ότι «το ΕΚΠΑ προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με ένα από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Με αυτή τη συνεργασία θα έχουν τη δυνατότητα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες φοιτητές και φοιτήτριες αλλά και ακαδημαϊκό προσωπικό του πανεπιστημίου μας να εκπαιδευτούν και να εκπονήσουν κοινά ερευνητικά προγράμματα σε ένα κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Το ΕΚΠΑ πρωτοπορεί και συνεχίζει δυναμικά την πολιτική εξωστρέφειας και διεθνοποίησής του».

Επίσης, εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στα επιστημονικά αντικείμενα της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας, της Φυσικής, της Χημείας και της Πληροφορικής.

Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον της γαλλικής αντιπροσωπείας για εκπόνηση πρακτικής άσκησης σε ερευνητικά έργα καθώς και με συνεπιβλέψεις διδακτορικών. Τέλος, έγινε παρουσίαση του προγράμματος «International PhDs», χρηματοδοτούμενου από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο οποίο εντάσσεται πλέον κατά προτεραιότητα το ΕΚΠΑ μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή