Εκκενώθηκε το πρωί της Δευτέρας γύρω στις 6 το πρωί η κατάληψη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ ύστερα από επέμβαση της Αστυνομίας. Όπως ενημέρωσε ο κοσμήτοράς της, καθ. Παναγιώτης Γκλαβίνης, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί.

Η Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τελούσε υπό κατάληψη από την προγραμματισμένη έναρξη της εξεταστικής περιόδου, πριν από έναν μήνα. Εξετάσεις μαθημάτων, όμως, έγιναν μόνο για μία εβδομάδα, όταν ύστερα από συνέλευση στην οποία είχαν προσέλθει και ψήφισαν 666 φοιτητές έληξε η κατάληψη, για να αρχίσει ξανά έπειτα από αποφάσεις επόμενων συνελεύσεων, σε συνέχεια των οποίων συνεδρίαζε αντίστοιχα η συνέλευση των καθηγητών του Τμήματος, γνωστοποιώντας στους φοιτητές κάθε φορά ότι οι εξετάσεις μπορούν να διεξαχθούν μόνο διά ζώσης.

Διαβάστε ακόμα: ΑΠΘ: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση των ΜΑΤ για να σταματήσει η κατάληψη στη Νομική Σχολή (Βίντεο)


ΑΠΘ: Η αστυνομική επιχείρηση

Η επιχείρηση των ΜΑΤ ξεκίνησε στις 5:30 στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στους χώρους της Σχολής και άνοιξαν τις πόρτες που είχαν κλείσει οι καταληψίες με αλυσίδες και λουκέτα. Δεν υπήρξε κάποια ένταση, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο κτίριο και πραγματοποίησαν ελέγχους στις αίθουσες.

Έξω από το κτίριο υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ λίγο πριν από τις 7 το πρωί στο σημείο έφτασαν αλληλέγγυοι για να διαμαρτυρηθούν για την επέμβαση της Αστυνομίας μέσα στη Νομική Σχολή.

Ειδικότερα, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ αρχικά άνοιξαν τις πόρτες που είχαν κλείσει οι καταληψίες με αλυσίδες και λουκέτα και στη συνέχεια διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν κάθε πιθανή δίοδο προς το κτίριο διοίκησης του Ιδρύματος.

Thestival’gr Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ


Σύμφωνα με μαρτυρία φοιτητή της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο voria.gr, που εκείνη την ώρα ήταν μέσα σε χώρο της Νομικής ως περιφρούρηση της κατάληψης, η Αστυνομία δεν άσκησε βία, απλά ζήτησε από τους φοιτητές να αποχωρήσουν.

Αυτή την ώρα η Αστυνομία έχει αποχωρήσει από το ΑΠΘ, ενώ πριν από λίγο έγινε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών. Παράλληλα, φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί εκ νέου στο φουαγιέ της Νομικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντός του κτιρίου εντοπίστηκαν περίπου 20 άτομα, χωρίς να πραγματοποιηθεί κάποια προσαγωγή ή σύλληψη.

Η αστυνομική επιχείρηση ήρθε σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε στους φοιτητές ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης. Ο κ. Γκλαβίνης απηύθυνε έκκληση για διακοπή της κατάληψης προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο. «Εδώ, στη Νομική Σχολή, βρισκόμαστε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Ποτέ άλλοτε προπτυχιακοί φοιτητές δεν έκλειναν τις πόρτες στους μεταπτυχιακούς, οι οποίοι έχουν δικό τους σύλλογο. Πρόκειται για μία πολύ σκληρή κατάληψη, ανάλγητη απέναντι σε συναδέλφους τους, οι οποίοι υφίστανται τεράστια ζημία. Ακόμη χειρότερο, το ότι είναι μία εντελώς ανέξοδη για τους συμμετέχοντες διαμαρτυρία, που βασίζεται σε μία λογική "θα κάνουμε ό,τι κάνουμε κι όπου βγει". Κι εμείς, δυστυχώς, είμαστε όμηροι αυτής της κατάστασης», είπε ο κ. Γκλαβίνης σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Thestival.gr Δήλωση Γ. Αγγελόπουλου Αντιπροέδρου Διδακτικού Προσωπικού ΑΠΘ

Στο σημείο βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει η ηρεμία και η γαλήνη στο πανεπιστήμιο και ότι οι φοιτητές δεν βρίσκονται σε κάποιον κίνδυο», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν γνώριζε για την αστυνομική επιχείρηση και αν υπάρχουν καταληψίες στο κτίριο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz8u5hb81dht)


Κοσμήτορας ΑΠΘ: Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά τις επόμενες μέρες

«Η δημόσια δύναμη επενέβη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ κι έθεσε τέλος σε μια πολυήμερη κατάληψη του κτιρίου μας. Η συνέλευση της σχολής στις 7/2 τόνισε ότι η κατάληψη δημοσίων κτιρίων δεν δικαιολογείται ως μορφή διαμαρτυρίας, ούτε νομιμοποιείται με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων είτε αυτά είναι φοιτητικά είτε οποιαδήποτε άλλα», τόνισε στην ΕΡΤ ο καθηγητής και κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Πρόσθεσε ότι «πριν από λίγο τα αρμόδια όργανα της πολιτείας έπραξαν το καθήκον τους και ανοίξανε τη Νομική Σχολή, αποκαθιστώντας τη λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας που είναι ζωτικής σημασίας για το παρόν των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν και για το μέλλον του τόπου».

«Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά τις επόμενες μέρες σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί», είπε ακόμα ο κ. Γκλαβίνης, προσθέτοντας ότι «και σήμερα το απόγευμα αν προλάβουμε θα γίνουν (εξετάσεις)».

«Ο κ. εισαγγελέας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και παρήγγειλε το άνοιγμα της Σχολής. Η Νομική Σχολή είναι μια εμβληματική Σχολή, δεν μπορούμε μια παθογένεια δεκαετιών που ταλανίζει το Πανεπιστήμιο, ειδικά στη Νομική Σχολή, να την ανεχόμαστε […] Ορισμένοι φοιτητές όποιος κι αν είναι ο αριθμός να κλείνουν έξω έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων τους για οποιονδήποτε λόγο κι αν διαμαρτύρονται».

Ερωτηθείς αν η παρέμβαση της Αστυνομίας έγινε έπειτα από αυτεπάγγελτη παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο κ. Γκλαβίνης απάντησε «ακριβώς».

«Η επιχείρηση ήταν απολύτως ειρηνική και δεν συνελήφθη κανένας φοιτητής που ήταν μέσα, απλώς άνοιξε το κτίριο κι αποδόθηκε στους νόμιμους χρήστες του», κατέληξε ο κ. Γκλαβίνης.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz8tpd4hywq1)

Η ενημέρωση των φοιτητών της Νομικής του ΑΠΘ για τον τερματισμό της κατάληψης

Για τη λήξη της κατάληψης και το πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου ενημερώνει τους φοιτητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ ο κοσμήτοράς της, καθ. Παναγιώτης Γκλαβίνης.

«Πριν από λίγο η Δημόσια Δύναμη επενέβη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και έθεσε τέλος στην πολυήμερη κατάληψη του κτιρίου της», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ότι «όπως τόνισε η Συνέλευση των Καθηγητών της Σχολής στις 7/2/2024, η κατάληψη δημοσίων κτιρίων δεν δικαιολογείται ως μορφή διαμαρτυρίας, ούτε νομιμοποιείται με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, φοιτητικών ή άλλων».


«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στους νόμιμους χρήστες του. Η προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών αποτελεί μέριμνα και υποχρέωση της Πολιτείας. Τα ατομικά δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες απολαμβάνουν πλέον την ίδια αδιαπραγμάτευτη συνταγματική προστασία εκ μέρους της Πολιτείας όχι μόνον εκτός, αλλά και εντός του Πανεπιστημίου», αναφέρεται και διευκρινίζεται ότι «πριν από λίγο τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας πράξανε το καθήκον τους και ανοίξανε τη Νομική Σχολή, αποκαθιστώντας τη λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας ζωτικής σημασίας για το παρόν των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν και για το μέλλον του τόπου».

«Καλούμε τώρα όλες τις φοιτήτριες και όλους τους φοιτητές να προσέλθουν μαζικά στη Σχολή τους, να ζωντανέψουν τις εγκαταστάσεις της και να προετοιμάσουν τις εξετάσεις τους, οι οποίες θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα», καταλήγει ο κοσμήτορας στην ανακοίνωσή του προς τους φοιτητές.