Περισσότεροι από 102.000 χειρουργικοί ασθενείς αναµένουν στις σχετικές λίστες των νοσοκοµείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, προκειµένου να υποβληθούν στην επέµβασή τους. Το σύστηµα έχει, προφανώς, «φρακάρει» και η επικείµενη εφαρµογή του νέου θεσµού των απογευµατινών χειρουργείων, εκ των οποίων τα 50.000 θα διενεργηθούν δωρεάν για τους ασθενείς, αναµένεται να δώσει την πιο βαθιά «ανάσα» στο ΕΣΥ της χώρας µας.

Διαβάστε ακόμα: Χάσµα στο κόστος των εγχειρήσεων: Μεγάλες οι διαφορές στις δαπάνες για τις ίδιες ιατρικές πράξεις στα δηµόσια νοσοκοµεία

Το 74% των χειρουργικών ασθενών αναµένουν έως 1 χρόνο για χειρουργείο 

Σύµφωνα µε τα αποκαλυπτικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζει σήµερα κατ’ αποκλειστικότητα η «Απογευµατινή της Κυριακής», από τους 102.634 χειρουργικούς ασθενείς, οι οποίοι αναµένουν στις λίστες των νοσοκοµείων του ΕΣΥ της χώρας µας, περισσότεροι από 26.000 ασθενείς (26%) σηµειώνουν χρόνο αναµονής πάνω από ένα χρόνο και περισσότεροι από 15.000 ασθενείς (16%) σηµειώνουν χρόνο αναµονής ο οποίος υπερβαίνει ακόµη και τους 18 µήνες...

Στο σύνολο της χώρας, το 74% των χειρουργικών ασθενών αναµένουν έως ένα χρόνο για τη διενέργεια της χειρουργικής επέµβασής τους, µε το 43% να αναµένει έως τέσσερις µήνες. Από τα στοιχεία τα οποία έχουν ήδη στη διάθεσή τους ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεµιστοκλέους, προκύπτει πράγµατι ότι οι µεγαλύτερες αναµονές σηµειώνονται στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης, στα οποία η έλλειψη ικανού αριθµού αναισθησιολόγων έχει καταστεί πλέον παροιµιώδης.


Συγκλονίζουν οι αριθµοί

Συγκεκριµένα, ενώ µόνο το 10% επί του συνόλου των 31.700 χειρουργικών ασθενών, οι οποίοι αναµένουν σε νοσοκοµείο του ΕΣΥ της Αττικής, σηµειώνουν χρόνο αναµονής πάνω από 18 µήνες, αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 24% επί του συνόλου των 24.306 χειρουργικών ασθενών, οι οποίοι αναµένουν την επέµβαση σε νοσοκοµείο του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, ενώ στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της Αττικής το 83% επί του συνόλου των 31.700 χειρουργικών ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται σε αναµονή, σηµειώνουν χρόνο αναµονής έως έναν χρόνο και το 51% σηµειώνει χρόνο αναµονής έως 4 µήνες, στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική: µόλις το 31% των χειρουργικών ασθενών στη συµπρωτεύουσα σηµειώνουν χρόνο αναµονής έως 4 µήνες και µόνο το 65% σηµειώνουν χρόνο αναµονής έως έναν χρόνο.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι πιο συχνές χειρουργικές επεµβάσεις, καθώς και εκείνες για τις οποίες αναµένουν οι περισσότεροι από το σύνολο των 102.634 χειρουργικών ασθενών στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ, είναι η επέµβαση καταρράκτη, η αρθροπλαστική γόνατος, η χολοκυστεκτοµή, η επέµβαση για την αφαίρεση κρυσταλλοειδούς φακού, η αρθροπλαστική ισχίου, η βουβωνοκήλη και η αµυγδαλεκτοµή. Την ίδια στιγµή, θετικά κρίνει το Επαγγελµατικό Συµβούλιο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας (ΕΧΕ) τη συζήτηση για την άµεσα επικείµενη υπουργική απόφαση του κ. Γεωργιάδη, µε την οποία θα εφαρµοστεί ο νέος θεσµός των απογευµατινών χειρουργείων στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ όλης της χώρας.


"Στα υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε νοσοκοµείου"

Σε δηλώσεις του στην «Α» της Κυριακής ο διευθυντής της Γ' Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκοµείου της Αθήνας «Γεώργιος Γεννηµατάς» και πρόεδρος του Επαγγελµατικού Συµβουλίου της ΕΧΕ, Γεώργιος Ν. Ζωγράφος, σηµειώνει ότι «αναµένουµε το σχετικό σχέδιο υπουργικής απόφασης για να συµβάλουµε µε παρατηρήσεις στην καλύτερη δυνατή εφαρµογή του µέτρου, λαµβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε νοσοκοµείου».

Ο κ. Ζωγράφος µας εξηγεί επίσης ότι «οι στόχοι του θεσµού των απογευµατινών χειρουργείων είναι:
Α) Η αποσυµφόρηση της λίστας πολύµηνων αναµονών ασθενών στα µεγάλα νοσοκοµεία προς όφελος των ασθενών. Οι ασθενείς που δεν επιλέγουν τα απογευµατινά χειρουργεία ευνοούνται επίσης από αυτή την αποσυµφόρηση.
Β) Η αύξηση του εισοδήµατος των νοσοκοµειακών ιατρών, νοσηλευτών, τραυµατιοφορέων και λοιπού προσωπικού που θα συµµετάσχει στα απογευµατινά χειρουργεία.
Γ) ∆ηµιουργία εσόδων για το νοσοκοµείο.
∆) Αύξηση του αριθµού των επεµβατικών πράξεων και χειρουργείων των δηµόσιων νοσοκοµείων συνεπάγεται βελτίωση της εκπαίδευσης των ειδικευόµενων ιατρών (η συµµετοχή των ειδικευόµενων ιατρών σε µεγάλο αριθµό χειρουργικών επεµβάσεων θεωρείται από τα βασικά κριτήρια επάρκειας της εκπαίδευσης των ειδικευοµένων).
Ε) Τρόπος προσέλκυσης στο ΕΣΥ διακεκριµένων χειρουργών, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αναβάθµιση του Εθνικού Συστήµατος Υγείας».

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»