Από τα μέσα Μαρτίου και με πολύ ανταγωνιστική οικονομική επιβάρυνση για τους χειρουργικούς ασθενείς, σε σχέση με το κόστος το οποίο θα κατέβαλλαν για τις ίδιες χειρουργικές επεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, αναμένεται να ξεκινήσει την εφαρμογή της η δυνατότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας να αναπτύσσουν τον νέο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων. Τους γενικούς άξονες της λειτουργίας του νέου θεσμού έδωσαν χθες στη δημοσιότητα, με συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το οικονομικό κόστος το οποίο θα καλούνται να καταβάλλουν οι χειρουργικοί ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα ξεκινά από 300 ευρώ για μια πολύ μικρή χειρουργική επέμβαση, όπως είναι ο καταρράκτης, για παράδειγμα, και θα φτάνει έως το ανώτατο όριο των 2.000 ευρώ για μια εξαιρετικά βαριά χειρουργική επέμβαση, όπως μια περίπλοκη καρδιοχειρουργική επέμβαση. Από τα χρήματα τα οποία θα καταβάλλει ο χειρουργικός ασθενής, είτε ο ίδιος είτε μέσω της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας του, θα αμείβεται ολόκληρη η χειρουργική ομάδα, δηλαδή οι δύο χειρουργοί, ο αναισθησιολόγος καθώς και οι νοσηλευτές, οι οποίοι θα αμείβονται υψηλότερα σε σχέση με την αμοιβή ύψους 10 ευρώ ανά ώρα, η οποία ισχύει σήμερα για τους νοσηλευτές που συμμετέχουν σε απογευματινά ιατρεία.


xeirourgia


«Προχωράμε στην ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας και του εισοδήματος των γιατρών του ΕΣΥ, δεν επιδιώκουμε την ιδιωτικοποίηση ή την κατάργηση του συστήματος», τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε επίσης «ότι μόνο ένας ανόητος θα προχωρούσε στην κατάργηση του ΕΣΥ. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά στην Ευρώπη, δεν θα γίνει ούτε στη χώρα μας».

Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», αποκάλυψε ότι, παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται για την πραγματική δυνατότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης να αναπτύξουν τον νέο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, το πρώτο νοσοκομείο του ΕΣΥ της χώρας που ζήτησε να αναπτύξει τον νέο θεσμό είναι νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω στοιχεία για το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο υπουργός Υγείας εξέπεμψε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους ανθρώπους του ΕΣΥ, κυρίως προς τους νέους διοικητές των ιδρυμάτων, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη διαδικασία της αξιολόγησης και της επιλογής για την τελική τοποθέτησή τους. Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «περιθώρια για παράνομα οφέλη δεν θα υπάρξουν στο σύστημα. Θα τα κλείσουμε όλα. Τα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αδιανόητα, σε σχέση με τις δυνατότητές μας κατά το παρελθόν».

* Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»