Ενοχή για εννέα εκ των 21 κατηγορουμένων για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι εισηγήθηκε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, Παναγιώτης Μανιάτης.

Πρόκειται για τους Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλο, Ιωάννη Φωστιέρη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Χαράλαμπο Χιώνη, Ευάγγελο Μπουρνούς, Βάιο Θανασιά, Αντώνιου Παπλατζή και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

*Διαβάστε εδώ: Δίκη για το Μάτι: Απαλλαγή για Δούρου και Καπάκη πρότεινε ο εισαγγελέας - "Αδικαιολόγητο να αφήνεται ανενημέρωτος ο πληθυσμός για τον κίνδυνο"

«Τελικά κάποιες πράξεις όσο καταστροφικές κι αν είναι, μόνο ο Θεός μπορεί και σε αυτόν θα δώσουμε τον τελευταίο λόγο για όσα πράξαμε και δεν πράξαμε», είπε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας.


Δίκη για το Μάτι: Πλήρη απαλλαγή 12 κατηγορουμένων εισηγήθηκε ο εισαγγελέας

Αντίθετα, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την πλήρη απαλλαγή 12 κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Πρόκειται για τους Χρήστο Γκολφίνο, Φίλιππο Παντελεάκο, Δαμιανό Παπαδόπουλο, Χρήστο Λάμπρη, Χρήστο Δροσόπουλο, Γεώργιο Πορτοζούδη, Στέφανο Κολοκούρη, Χρήστο Συρογιάννη, Ιωάννη Καπάκη, Ρένα Δούρου, Ηλία Ψινάκη και Δημήτρης Στεργίου Καψάλη.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας σχετικά με τις ευθύνες στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησε την πλήρη απαλλαγή από τις κατηγορίες του πρώην Δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και του πρώην Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη.

Ο εισαγγελέας είπε πως ο κ. Ψινάκης θα πρέπει να απαλλαγεί, καθώς είχε μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα στον τότε αντιδήμαρχο Βάιο Θανασιά για τον οποίο ζήτησε να κριθεί ένοχος.

«Δεν τίθεται ζήτημα συντρέχουσας αρμοδιότητας, αλλά είναι αποκλειστική που βαρύνει αποκλειστικά τον αντιδήμαρχο Θανασιά που θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχος», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μανιάτης.

Αναφορικά με την κατηγορία που αντιμετώπιζε ο κ. Ψινάκης για τη μη παροχή ενημέρωσης για την επικινδυνότητα της φωτιάς και τη συνδρομή στο διασωστικό έργο, ο εισαγγελέας είπε πως ο εκάστοτε Δήμος δεν είναι εξουσιοδοτημένος να παρέχει ενημέρωση στους πολίτες.

Σχετικά με την κατηγορία της κατασκευής των παλαιών και την τοποθέτηση νέων υδροστομίων ο εισαγγελέας είπε πως δεν προέκυψε ζήτημα παράλειψης που να συνέδραμε στο αποτέλεσμα, όπως και για τη μη άσκηση του υπηρεσιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας, καθώς «ο Δήμος Μαραθώνα αποδείχθηκε ότι είχε καταρτίσει σχετικό σχέδιο, ωστόσο άσκηση δεν είχε πραγματοποιήσει και αυτό ήταν παράλειψη, αλλά δυσκολεύομαι να καταλήξω ότι από αυτή την παράλειψη μπορεί να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα, πως δηλαδή η παράλειψη άσκησης προκάλεσε τους θανάτους των πολιτών. Η παράλειψη αυτή δεν καθόρισε πιστεύω το τελικό αποτέλεσμα».

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η εισαγγελική πρόταση για τον δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς.

Ο εισαγγελέας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση των πολιτών από τις δηλώσεις του στην τηλεόραση, τονίζοντας: «Οι δηλώσεις του στην τηλεόραση δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Η φωτιά είχε ήδη εισέλθει και κατέκαιγε οικισμούς. Ως μη όφειλε βγήκε σε ζωντανή μετάδοση πανελλήνιας εμβέλειας και είπε πράγματα αντίθετα από όσα συνέβαιναν. Είναι δεδομένο ότι πολλοί ενημερώθηκαν μέσω τηλεόρασης. Όσοι τον άκουσαν να παρέχει διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και περίπτωση εκκένωσης αφού η φωτιά έχει αντίθετη κατεύθυνση… Έχω τη γνώμη ότι προέβη σε εσφαλμένη ενημέρωση στο κοινό και επέτεινε την μη παροχή υπεύθυνης ενημέρωσης που είχε και το στοιχείο του εφησυχασμού. Όφειλε να απέχει από ενημέρωση που δεν έχει διασταυρωθεί. Θεωρώ ότι το σημείο αυτό του κατηγορητηρίου αποδείχθηκε ως προς τον κατηγορούμενο».

Επίσης, ο εισαγγελέας ζήτησε και την ενοχή του Αντώνη Παλπατζή, Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ραφήνας για τον μη επαρκή καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων.

Επιπλέον, ζήτησε να κριθεί ένοχος και ο άνθρωπος που κατηγορείται πως έβαλε τη φωτιά. «Όταν κατάλαβε ότι οι συνέπειες της πράξης του υπαναχώρησε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πια μη αναστρέψιμο. Όταν είδε δε το αποτέλεσμα της πράξης του, αρνήθηκε τη ευθύνη. Από ανθρώπινη άποψη αντιλαμβάνομαι ότι ο φόβος της απαξίας και του στιγματισμού της πράξης του μπορεί να μην τον οδηγήσουν σε μια ειλικρινή αποτύπωση όσων έπραξε. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος προκάλεσε τη φωτιά και τις παραπονεμένες συνέπειες», είπε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μανιάτης επισήμανε πως «εκείνη την ημέρα κάποιος έβαλε φωτιά για να κάψει υπολείμματα. Ποσό εγκληματικά ανεύθυνο να πράξει κάποιος κάτι τέτοιο σε τέτοια ημέρα. Ασυγχώρητα επιπόλαιες και εγκληματικά ανεύθυνες πράξεις συναντάμε συχνά. Αποτέλεσμα της φωτιάς ήταν να καούν 12.600 στρέμματα και βέβαια το τραγικό αποτέλεσμα της απώλειας τόσων ανθρωπίνων ζωών. Όμως, στις 23/7/2018 μετέβησαν οι υπάλληλοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εντόπισαν κλαδιά στην αυλή του κατηγορουμένου με σημάδια καύσης. Τα κλαδιά αυτά είχαν μετακινηθεί κάποιες μέρες αργότερα. Το σημείο της πυρκαγιάς είχε εμποτιστεί με νερό. Αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος αν και είχε σβηστεί η φωτιά από το σημείο έναρξης, ο κατηγορούμενος έριχνε νερό με λάστιχο από την οικία του. Ο πραγματογνώμονας επιβεβαίωσε ότι σε 4 δέντρα εντός της οικίας του κατηγορουμένου υπήρχαν σημάδια πρόσφατου κλαδέματος. Μάλιστα, κάποια από τα κλαδιά ήταν ίδια με αυτά που έφεραν σημάδια καύσης. Τα κλαδιά προέρχονται από ελιές και συκιές που δεν υπήρχαν σε άλλες οικίες της περιοχής. Άρα προέρχονταν από την οικία του».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz9wh7gn1sqp)