Να κριθεί ένοχος για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ο επίγειος επικεφαλής της φωτιάς, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος για το γεγονός πως δεν έδωσε εντολή για την οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μανιάτης. «Έπρεπε να δοθεί η εισήγηση για οργανωμένη απομάκρυνση από 17:20 μέχρι 17:30 το αργότερο ενώ υπήρχε χρόνος για την ανάληψη κάποιας δράσης των καθήκον. Η μη παροχή συνιστά παράλειψη και σοβαρό επιχειρησιακό σφάλμα. Δεδομένο ότι αυτή η εισήγηση δεν δόθηκε ποτέ, υπόλογος είναι 7ος κατηγορούμενος. Ευθύνη είναι σαφής, εξειδικευμένη…

Δεν υπάρχει ευθύνη αντίθετα των τοπικών παραγόντων. Να κηρυχθεί ένοχος» είπε ο εισαγγελέας στην αγόρευση του.

Το στέλεχος της πυροσβεστικής ανέλαβε επίγειος επικεφαλής της φωτιάς στις 17:18 από τον συγκατηγορούμενο του, Δαμιανό Παπαδόπουλο. Στη συνέχεια όπως τόνισε ο εισαγγελέας μετέβη, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα της πυρκαγιάς. «Ήταν ορθή και επιβεβλημένη ενέργεια» τόνισε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας πως «Ήταν σαφές και προφανές ότι η φωτιά είχε ένταση που κατά εκείνο το χρονικό σημείο ήταν δύσκολο να αναχαιτιστεί και η φωτιά θα έφτανε στη θάλασσα. Τα αντιλήφθηκε όλα αυτά ο 7ος κατηγορούμενος; Νομίζω ναι. Άλλωστε το είπε και στην απολογία του. Στο χρονικό αυτό σημείο γίνεται απόλυτα αντιληπτής η πλήρης εικόνα της φωτιάς και ότι θα φτάσει στη θάλασσα. Είναι το απώτατο για να ειδοποιηθούν οι άνθρωποι για αυτό που έρχεται… Ουδείς ειδοποίησε τους κατοίκους

Εισαγγελέας: Δεν έγινε ποτέ ενημέρωση των πολιτών

Σε αυτό το σημείο, ο εισαγγελέας σημείωσε πως το γεγονός πως «δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση επέδρασε στο αποτέλεσμα των δεκάδων νεκρών και τραυματιών. Η εικόνα αυτή δεν τιμά ούτε το πυροσβεστικό σώμα ούτε τις δομές της πολιτικής προστασίας της χώρας μας. Πως γίνεται; Πόρτα-πόρτα, με αυτοκίνητα, με μηχανές, με άλλο κάθε πρόσφορο τρόπο. Ακόμα και εάν δεν αποφασιζόταν η οργανωμένη απομάκρυνση, θα έπρεπε να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση της. Ακούστηκε πως δεν υπήρχε σχέδιο, πως θα χανόταν χρόνος με σύγκληση συντονιστικού. Η εισήγηση δεν έγινε ποτέ και η ενημέρωση των πολιτών δεν έγινε ποτέ. Όλοι οι αρμόδιοι στέκονται στο γεγονός πως δεν υπήρξε εισήγηση από το πυροσβεστικό.

Η απομάκρυνση δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα αλλά συνεπάγεται την ενημέρωση τους για την επερχόμενη πυρκαγιά. Κάτι παρόμοιο υλοποιήθηκε με επιτυχία στη φωτιά της Κινέτας. Το έργο σχεδιάστηκε έγκαιρα και εκπληρώθηκε με επιτυχία. Αποτελεί κατάκτηση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας πως πλέον η απόλυτη προτεραιότητα δίνεται στη προστασία της ανθρώπινης» τόνισε ο εισαγγελέας.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του διοικητή της Νέας Μάκρης Δαμιανού Παπαδόπουλου. Συγκεκριμένα για τον κατηγορούμενο τόνισε : «Στις 16:48 μεταβιβάζεται το σήμα για τη φωτιά, στην πυροσβεστική υπηρεσία Νέα Μάκρης. Προκύπτει ότι επιβιβάστηκε και αναχωρεί στις 16:48. Μιλάει με κέντρο και αιτείται ενισχύσεις σε επίγεια και εναέρια μέσα. Ακολουθούν τουλάχιστον πέντε συνομιλίες με το κέντρο. Προκύπτει ότι ενημέρωσε και ζήτησε ενισχύσεις… Έφτασε στις 17:04 στο σημείο και ανέλαβε επίγειος επικεφαλής. Πρώτο καθήκον να λάβει ενημέρωση και να προσπαθήσει να αποκτήσει εικόνα φωτιάς.

Αυτό νομίζω έγινε και στην προκειμένη περίπτωση. Άρχισε να κατευθύνεται προς Λύρειο ίδρυμα. Στις 17:18 καταφθάνει Παναγιωτόπουλος (7ος κατηγορούμενος) και αναλαμβάνει εκείνος επίγειος επικεφαλής. Ακούγεται ο 6ος στις συνομιλίες να αιτείται συνδρομή μέσων για τον απεγκλωβισμό ατόμων στο Λύρειο. Συμπερασματικά αποδείχθηκε πως εκτέλεσε καθήκοντα επίγειου επικεφαλής για μικρό χρονικό διάστημα. Αποδείχθηκε πως δεν εγκατέλειψε με πρόθεση το σημείο με σκοπό φυγομαχίας και βούληση αυτοπροστασίας αλλά το έπραξε κατόπιν εντολών που του δόθηκαν. Η κατηγορία ήταν βαριά αλλά οι κινήσεις του αποδείχθηκε πως δεν ήταν αυτόβουλες και δεν αποσκοπούσαν στην αποφυγή έκθεσης στον κίνδυνο».

Κατά τη διάρκεια του σημερινού πρώτου μέρους της αγόρευσης του, ο εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη για επιμέρους πράξεις του κατηγορητήριου για τους Σ. Τερζούδη, Β. Ματθαιόπουλου, Ι. Φωστιέρη και Ν. Παναγιωτόπουλου ενώ εισηγήθηκε την απαλλαγή των Χ. Γκολφίνου, Φ. Παντελεάκου και Δ. Παπαδόπουλος. Η αγόρευση του θα συνεχιστεί στις 20 Φεβρουαρίου με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους στην υπόθεση.

Τερζούδη: Η μη μετάβαση αρχηγού στο πεδίο δεν συνιστά παράβαση. Έχει γίνει κάποιες φορές για φαινόμενα που μαίνονταν επί ημέρες. Εκείνη ημέρα ήταν πολλά και ταυτόχρονα μέτωπα και στην Αττική και γενικότερα. Και το συμβάν είχε αξιολογηθεί ως επικίνδυνο, έχω τη γνώμη πως ορθά έγινε επιλογή της μη επιτόπιας μετάβασης και της παραμονής στο ΕΣΚΕ. Η επιτόπια μετάβαση δεν θα άλλαζε τα πράγματα. Ακόμα και εάν γινόταν τα πράγματα ως προς την εξέλιξη.

Δαμιανός Παπαδόπουλος (διοικητής Νέας Μάκρης) : Στις 16:48 μεταβιβάζεται το σήμα για τη φωτιά, στην πυροσβεστική υπηρεσία Νέα Μάκρης. Προκύπτει ότι επιβιβάστηκε και αναχωρεί στις 16:48. Μιλάει με κέντρο και αιτείται ενισχύσεις σε επίγεια και εναέρια μέσα. Ακολουθούν τουλάχιστον πέντε συνομιλίες με το κέντρο. Προκύπτει ότι ενημέρωσε και ζήτησε ενισχύσεις… Έφτασε στις 17:04 στο σημείο και ανέλαβε επίγειος επικεφαλής. Πρώτο καθήκον να λάβει ενημέρωση και να προσπαθήσει να αποκτήσει εικόνα φωτιάς. Αυτό νομίζω έγινε και στην προκειμένη περίπτωση. Άρχισε να κατευθύνεται προς Λύρειο ίδρυμα. Στις 17:18 καταφθάνει Παναγιωτόπουλος (7ος κατηγορούμενος) και αναλαμβάνει εκείνος επίγειος επικεφαλής. Ακούγεται ο 6ος στις συνομιλίες να αιτείται συνδρομή μέσων για τον απεγκλωβισμό ατόμων στο Λύρειο. Συμπερασματικά αποδείχθηκε πως εκτέλεσε καθήκοντα επίγειου επικεφαλής για μικρό χρονικό διάστημα. Αποδείχθηκε πως δεν εγκατέλειψε με πρόθεση το σημείο με σκοπό φυγομαχίας και βούληση αυτοπροστασίας αλλά το έπραξε κατόπιν εντολών που του δόθηκαν. Η κατηγορία ήταν βαριά αλλά οι κινήσεις του αποδείχθηκε πως δεν ήταν αυτόβουλες και δεν αποσκοπούσαν στην αποφυγή έκθεσης στον κίνδυνο.

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος: Η ενέργεια που προέβη να μετέβη στο Νταού ήταν ορθή και στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να προβεί είναι να αποκτήσει συνολική εικόνα της φωτιάς στην οποία είναι υπεύθυνος. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από πραγματογνώμονα. Ως προς το σκέλος της μη παροχής ενημέρωσης στους επικεφαλής αυτό αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει.

"Ήταν σαφές και προφανές ότι η φωτιά θα έφτανε στη θάλασσα"

Αποφάσισε να μην εισηγηθεί οργανωμένη απομάκρυνση, η επιλογή που έκανε ήταν να συνεχίσει πυροσβεστικό έργο και να κάνει διασώσεις πολιτών. Δεν υπάρχει παράλειψη στο διασωστικό έργο. Στη μη παροχή εισήγησης για οργανωμένη απομάκρυνση που συνιστά και βασική κατηγορία σε βάρος 7ου κατηγορούμενου. Ο πραγματογνώμονας θέτει ένα χρονικό σημείο 17:20 με 17:30 το αργότερο. Αποδείχθηκε πως ορθώς μετέβη στο υψηλότερο σημείο, νεκροταφείο Νταού, ήταν ορθή και επιβεβλημένη ενέργεια. Ήταν σαφές και προφανές ότι η φωτιά είχε ένταση που κατά εκείνο το χρονικό σημείο ήταν δύσκολο να αναχαιτιστεί και η φωτιά θα έφτανε στη θάλασσα. Τα αντιλήφθηκε όλα αυτά ο 7ος κατηγορούμενος; Νομίζω ναι. Άλλωστε το είπε και στην απολογία του. Στο χρονικό αυτό σημείο γίνεται απόλυτα αντιληπτής η πλήρη εικόνα της φωτιάς και ότι θα φτάσει στη θάλασσα. Είναι το απώτατο για να ειδοποιηθούν οι άνθρωποι για αυτό που έρχεται…

Ουδείς ειδοποίησε τους κατοίκους. Αντιλήφθηκαν τη φωτιά όταν βρισκόταν στην απόσταση αναπνοής. Οι διαπιστώσεις αυτές και το γεγονός πως δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση επέδρασε στο αποτέλεσμα των δεκάδων νεκρών και τραυματιών. Η εικόνα αυτή δεν τιμά ούτε το πυροσβεστικό σώμα ούτε τις δομές πολιτικής προστασίας της χώρας μας. Πως γίνεται; Πόρτα-πόρτα, με αυτοκίνητα, με μηχανές, με άλλο κάθε πρόσφορο τρόπο. Ακόμα και εάν δεν αποφασιζόταν η οργανωμένη απομάκρυνση, θα έπρεπε να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση της. Ακούστηκε πως δεν υπήρχε σχέδιο, πως θα χανόταν χρόνος με σύγκληση ΣΟΟΠ.…

Η εισήγηση δεν έγινε ποτέ και η ενημέρωση των πολιτών δεν έγινε. Όλοι οι αρμόδιοι στέκονται στο γεγονός πως δεν υπήρξε εισήγηση από το πυροσβεστικό. Η απομάκρυνση δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα αλλά συνεπάγεται την ενημέρωση τους για την επερχόμενη πυρκαγιά. Κάτι παρόμοιο υλοποιήθηκε με επιτυχία στη φωτιά της Κινέτας. Το έργο σχεδιάστηκε έγκαιρα και εκπληρώθηκε με επιτυχία. Αποτελεί κατάκτηση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας πως πλέον η απόλυτη προτεραιότητα δίνεται στη προστασία της ανθρώπινης. Έπρεπε να δοθεί η εισήγηση για οργανωμένη απομάκρυνση από 17:20 με 17:30 το αργότερο ενώ υπήρχε χρόνος για την ανάληψη κάποιας δράσης των καθήκον. Η μη παροχή συνιστά παράλειψη και σοβαρό επιχειρησιακό σφάλμα. Δεδομένο ότι αυτή η εισήγηση δεν δόθηκε ποτέ, υπόλογος είναι 7ος κατηγορούμενος. Ευθύνη είναι σαφής, εξειδικευμένη…

Δεν υπάρχει ευθύνη αντίθετα των τοπικών παραγόντων. Να κηρυχθεί ένοχος.