Ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη 7 Μαρτίου και να ολοκληρωθεί με την ψήφισή του μία ημέρα μετά. Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο: «Ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», που κατατίθεται με αλλαγές μετά και τα χιλιάδες σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, χωρίς να αλλάζει η βασική του φιλοσοφία, αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε με πάνω από 1.500 σχόλια, τα οποία θα ληφθούν υπόψη, προκειμένου για τη βελτίωση του νομοσχεδίου, χωρίς όμως να παρεκκλίνουμε από το πνεύμα του νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιδιώκει τον διάλογο με τους φορείς και τους πολίτες. Μέσα από το νομοσχέδιο, από το οποίο το 70% αφορά στο δημόσιο πανεπιστήμιο, παρέχονται ελευθερίες στα δημόσια ΑΕΙ και η χρηματοδότησή τους μέσα από τον Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και τις έκτακτες ενισχύσεις θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Στο νομοσχέδιο αποτυπώνονται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα με τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης».

*Διαβάστε ακόμα: Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων - Τι προβλέπει

Σημαντική προϋπόθεση είναι κάθε παράρτημα να διαθέτει κατ’ ελάχιστο τρεις σχολές


Το νομοσχέδιο προβλέπει:

1. Κάθε παράρτημα πρέπει να διαθέτει κατ’ ελάχιστο τρεις σχολές, με τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία.

2. Να προσφέρει για κάθε σχολή τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ.

3. Να διαθέτει το προβλεπόμενο διδακτικό προσωπικό, καθώς και το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που θα εξασφαλίζει τη γραμματειακή οργάνωση, τον οργανωτικό σχεδιασμό και την αρτιότητα των εγκαταστάσεων.

4. Η εγκατάσταση πρέπει να είναι αυτοτελής, με κατάλληλες κτιριακές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με πρόβλεψη και για δευτερογενείς εγκαταστάσεις εντός του ίδιου νομού. Να επαρκεί για τη διδασκαλία και μελέτη των φοιτητών, να διαθέτει λειτουργική βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων και έρευνας ανάλογα με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, καθώς και οπτικοακουστικά μέσα και εξοπλισμένη αίθουσα πολυμέσων, με πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Όλα τα πανεπιστήμια (δημόσια και μη κρατικά) αξιολογούνται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

5. Η άδεια χορηγείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατόπιν έγκρισης και γνώμης από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ, αντίστοιχα.