Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στην οποία και ανανεώθηκε για ένα χρόνο η θητεία του εν ενεργεία του Αρχηγού του Λιμενικού, Γεώργιου Αλεξανδράκη, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Big Mouth.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παύλος Μαρινάκης αναφορικά με τη συνεδρίαση, αναφέρονται τα εξής:

«Υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε, σήμερα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκε, μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.

Μετά από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, αποφασίστηκε η παράταση για ένα έτος, της θητείας του εν ενεργεία Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη.

Το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, σχετικά με την πορεία του μεταναστευτικού, τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη σταδιακή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καιρίδης οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου.

Μετά από πρόταση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Σχεδίου «Αιγίς», για την προμήθεια 300 νέων οχημάτων για τις δασικές υπηρεσίες».

Πηγές του ΚΥΣΕΑ σε ό,τι αφορούν το μεταναστευτικό και τα στοιχεία που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, αναφέρουν πως η μείωση των ροών αφορά στο θαλάσσιο σύνορο κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου παρατηρείται πολύ μεγάλη βελτίωση, ενώ στο χερσαίο σύνορο στον Έβρο οι ροές έχουν ελαχιστοποιηθεί. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολουθεί με προσοχή την ροή που έχει παρατηρηθεί από τη νοτιοανατολική ακτή της Λιβύης. Η αντιμετώπιση των παράνομων ροών περνά μέσα από:

α. την αυστηρή φύλαξη των συνόρων,
β. την καλύτερη συνεργασία με τις χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία αλλά και με τις χώρες προέλευσης όπως η Αίγυπτος,
γ. την γρήγορη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου (η Ελλάδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη),
δ. την επιτάχυνση των επιστροφών και σε αυτό θα συμβάλλει ο επικείμενος διορισμός του προσφάτως θεσμοθετημένου Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών, και
ε. η στενότερη δυνατή ευρωπαϊκή συνεργασία και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Η επιβεβαίωση του Big Mouth

Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ αποτελούν μια επιβεβαίωση της στήλης Big Mouth του Powergame.gr, τόσο αναφορικά με την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, όσο και για την ανανέωση της θητείας του αρχηγού Γιώργου Αλεξανδράκη. Αναφέρεται συγκεκριμένα:

Η καθιερωμένη (μηνιαία) συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας. Με το άκουσμα της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, δεν σας κρύβω ότι μηχανικά το μυαλό μου πήγε στις κρίσεις στο Λιμενικό, που εκτός των άλλων θα κρίνουν αν θα ανανεωθεί η θητεία του αρχηγού Γιώργου Αλεξανδράκη. Χωρίς να ξέρω τον λόγο, ένα πουλάκι, απ’ αυτά που πετάνε όταν φεύγουν τα βαπόρια από το λιμάνι του Πειραιά, μου κελάηδησε ότι ο μόνος λόγος για να δει την πόρτα της εξόδου ο αρχηγός είναι η στενή σχέση που διατηρεί με τον πρώην υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη. Αν και μπορούσα να μάθω λεπτομέρειες επί του θέματος, το απέφυγα από τη στιγμή που πληροφορήθηκα ότι το αυριανό ΚΥΣΕΑ δεν θα αποφασίσει για τις τακτικές κρίσεις στο Λιμενικό. Άλλωστε, θα κυριαρχήσουν δύο θέματα. Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» (Prosperity Guardian) και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα. Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την αποστολή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα.