Μπαράζ πλειστηριασµών διενεργήθηκε τις προηγούµενες ηµέρες, µε ιστορικά κτίρια µοναδικού αρχιτεκτονικού κάλλους να βγαίνουν στο ηλεκτρονικό «σφυρί»! Συνολικά, διεξήχθησαν πάνω από 880 πλειστηριασµοί. Αυτοί, ωστόσο, που ξεχώρισαν αφορούσαν σε δύο µοναδικά βιοµηχανικά ακίνητα, στην Κέρκυρα και τη Νέα Φιλαδέλφεια.

ο συγκρότηµα στην Κέρκυρα είναι µια βιοµηχανική µονάδα που ιδρύθηκε το 1871, γνωστή ως Εργοστάσιο ∆εσύλλα ή Εργοστάσιο Καννάβεως, Λίνου και Ιούτης, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Αλέξανδρος ∆εσύλλας Α.Ε., η οποία τα τελευταία χρόνια έχει µηδενικό κύκλο εργασιών.

Ματαιώθηκε ο πλειστηριασµός του Εργοστασίου ∆εσύλλα

Το παλαιό βιοµηχανικό κτίριο βγήκε σε πλειστηριασµό την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, µε επισπεύδουσα την τράπεζα. Είναι µάλιστα ένα µοναδικό κτίριο, χαρακτηρισµένο ως διατηρητέο, το οποίο βρίσκεται στο προάστιο Γαρίτσα, σε απόσταση 1 χιλιοµέτρου από το κέντρο της Κέρκυρας, σε µια περιοχή µε υψηλό τουριστικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, ο πλειστηριασµός µαταιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Η τιµή της πρώτης προσφοράς γι' αυτό το µοναδικό οίκηµα είχε οριστεί σε 8.237.000 ευρώ, γεγονός που ενδεχοµένως οδήγησε στο να µην υπάρξουν υποψήφιοι αγοραστές. Ωστόσο, το ύψος του τιµήµατος καθορίστηκε από την έκθεση εκτίµησης του ακινήτου και συνυπολογίστηκε το γεγονός ότι το εν λόγω εργοστασιακό συγκρότηµα διαθέτει εννέα πηγάδια για την υδροδότησή του, αλλά υδροδοτείται και από το δίκτυο της πόλης της Κέρκυρας. Επίσης, διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο µε σύστηµα καθαρισµού λυµάτων, καθώς και υποσταθµό ∆ΕΗ υψηλής τάσης. Εντός του ακινήτου υπάρχουν διάφορα οπωροφόρα δέντρα, κυπαρίσσια, ευκάλυπτοι και γενικώς δέντρα µεγάλης ηλικίας.

Οταν λειτουργούσε, το συγκρότηµα περιλάµβανε κτίσµατα συνολικής επιφάνειας 15.500 τ.µ., όµως τα περισσότερα έχουν κατεδαφιστεί ή ερειπωθεί µε την πάροδο του χρόνου. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται είναι πόλος έλξης, γιατί αποτελεί τη συνέχεια της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας λόγω του άλσους, που φτάνει έως την Παλαιόπολη και το Μον Ρεπό. Επιπλέον, η περιοχή της Γαρίτσας είναι σηµαντικός αρχαιολογικός χώρος, στον οποίο ανακαλύφθηκαν και ανακαλύπτονται σηµαντικά αρχαιολογικά ευρήµατα.

Πωλήθηκε το ιστορικό ακίνητο της βιοµηχανίας υφασµάτων Μπριτάννια

∆ιαφορετική τύχη είχε, ωστόσο, ένα άλλο κτίριο, ακίνητο της βιοµηχανίας υφασµάτων Μπριτάννια, που βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια, δίπλα από το γήπεδο της ΑΕΚ, καθώς βγήκε σε πλειστηριασµό επίσης στις 21 Φεβρουαρίου και πωλήθηκε. Η τιµή της πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 3.354.000 ευρώ και το κτίριο άλλαξε χέρια µε ποσό κατακύρωσης τα 3.354.001 ευρώ. Πρόκειται για ένα πρώην βιοµηχανικό κτίριο, µεγάλου µεγέθους, σε οικόπεδο, µε µεµονωµένη πράξη εφαρµογής και ειδικούς όρους δόµησης. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα και επί αρκετές δεκαετίες η Μπριτάννια παρήγε τα πιο ποιοτικά κασµίρια και γενικά κάποια από τα καλύτερα υφάσµατα και ρούχα στην Ελλάδα. Ολα αυτά µέχρι το 2007, όταν πλέον δεν µπόρεσε να αντέξει τον αθέµιτο ανταγωνισµό από τις αθρόες εισαγωγές, µε συνέπεια να βάλει λουκέτο.

Αντιµέτωπος µε το ηλεκτρονικό «σφυρί» βρέθηκε επίσης πριν από λίγες ηµέρες ο ∆ηµήτρης Χριστοδουλάτος, ένας εκ των ιδιοκτητών της πτωχευµένης εταιρείας υποδηµάτων Elite. Σε πλειστηριασµό βγήκε και πάλι ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του µαζί µε την επ’ αυτού ισόγεια οικοδοµή, µε δύο υπόγεια, στον ∆ιόνυσο Αττικής. Παρά το γεγονός ότι η εκκίνηση είχε µειωθεί στις 710.400 ευρώ, από 888.000 ευρώ στους δύο προηγούµενους άγονους πλειστηριασµούς, και αυτή τη φορά δεν βρέθηκε αγοραστής και η διαδικασία µαταιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών.

Σε πλειστηριασµό βγήκαν επίσης δύο ηµιτελείς πολυτελείς βίλες στην περιοχή Κούνδουρος της Μυκόνου, οι οποίες αναζητούσαν εδώ και έναν χρόνο νέο ιδιοκτήτη. Αυτή τη φορά, τελικά, οι βίλες πωλήθηκαν, µε την τιµή της πρώτης προσφοράς να ανέρχεται στα 2.210.000 ευρώ και την κατακύρωση να γίνεται έναντι 2.210.001 ευρώ. Οι βίλες βρίσκονται σε ένα αγροτεµάχιο, άρτιο και οικοδοµήσιµο, έκτασης 4.080 τ.µ., στη θέση Πλυντρί ή Κουφώκι ή Κούνδουρος της κτηµατικής περιφέρειας του ∆ήµου Μυκόνου.

Το ηλεκτρονικό «σφυρί» χτύπησε και για µία µοναδική ξενοδοχειακή µονάδα στη Ρόδο και συγκεκριµένα για το πεντάστερο συγκρότηµα «Lindos Memories», µε την τιµή της πρώτης προσφοράς να ανέρχεται στα 6.600.000 ευρώ. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε απόσταση ενάµισι χιλιοµέτρου περίπου νότια από το κέντρο του παραδοσιακού οικισµού της Λίνδου, σε ένα πανέµορφο σηµείο του Νησιού των Ιπποτών, και απέχει 55 χιλιόµετρα από την πόλη της Ρόδου. Το πολυτελές συγκρότηµα αποτελείται από δύο διώροφα συγκροτήµατα, µε υπόγειο, σοφίτα, ηµιυπαίθριους χώρους, πισίνα, κιόσκι-µπαρ και βοηθητικό κτίσµα.