Μεγάλη προσοχή απαιτείται αν έρθετε σε επαφή με ένα συγκεκριμένο φυτό, καθώς ακόμη και το άγγιγμά του μπορεί να επιφέρει τον θάνατο ενώ συχνά αναφέρονται φουσκάλες, εγκαύματα και τύφλωση, αν έρθει σε επαφή με τα μάτια!

Το εν λόγω φυτό, βρήκε την «ευκαιρία» με την καραντίνα και την ανθρώπινη απουσία να φυτρώσει και να μεγαλώσει επικίνδυνα, φτάνοντας ακόμη και το 1,5 μέτρο καθώς αρκετά χωράφια και κήπου έμειναν χωρίς περιποίηση και πλέον έχει... εγκατασταθεί για τα καλά.

Ο λόγος για το Ηράκλειον, το οποίο αρχίζει και βγαίνει σιγά-σιγά στα ελληνικά χωράφια.

Οι κίνδυνοι προέρχονται από το ότι το εν λόγω φυτό, λόγω της φουροκουμαρίνης που περιέχει, μπορεί να προκαλέσει επώδυνες φλύκταινες πάνω στο δέρμα, έπειτα από έκθεση στον ήλιο.

Συνίσταται όταν ξεριζώνετε το φυτό πρέπει να προσέχετε να μην έρθουν σε επαφή οι χυμοί του με το δέρμα και τα μάτια. Η έκταση αυτής της ευαισθησίας ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές φουσκάλες εγκαύματος. Προστατέψτε το δέρμα σας αμέσως μετά από οποιαδήποτε επαφή με τους χυμούς, διότι το πρόβλημα υφίσταται μόνο όταν το δέρμα εκτεθεί στον δυνατό ήλιο. Πλύνετε το σημείο πολύ καλά πριν εκτεθείτε πάλι στον ήλιο.

irakleion-fyto