Σε blackout σήμερα οι μεταφορές και οι υπηρεσίες λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την επέτειο της τραγωδίας στα Τέμπη. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 11 στην Πλατεία Κλαυθμώνος αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα και στις μετακινήσεις των οχημάτων.
Διαβάστε ακόμα: Ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω της απεργίας την Τετάρτη


«Παραλύει» η Αθήνα από την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ 

Η Αθήνα θα μείνει όλο το 24ωρο χωρίς μετρό, τραμ και ηλεκτρικό, ενώ οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας - θα κυκλοφορούν δηλαδή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Παράλληλα, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι οδηγοί ταξί, που απεργούν δεύτερη ημέρα, χθες πραγματοποίησαν με τα οχήματά τους πορεία-αυτοκινητοπομπή από την οδό Σπύρου Πάτση μέχρι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους της Αθήνας. Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) ζητά μόνιμη παραμονή του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026, αύξηση στην τιμή της διαδρομής από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της Αθήνας, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες κ.ά.

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω απεργίας της ΠΕΝΕΝ.

Δεν θα λειτουργήσουν επίσης οι Εφορίες, Πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία και τράπεζες, ενώ τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία ανακοίνωσαν και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια θα γίνουν με κενά, καθώς η ΟΛΜΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι συμμετέχει στη σημερινή απεργία.

Αντίθετα, κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις από τα αεροδρόμια όλης της χώρας, καθώς το βράδυ της Τρίτης, έπειτα από προσφυγή της διοίκησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κηρύχθηκε παράνομη η απεργία που είχαν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czg1u7yb7xkp)


Οι συγκεντρώσεις και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά θα συγκεντρωθούν στις 11 στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ στις 10:30 στα Προπύλαια, με κεντρικό σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας- Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί. Να αποδοθούν ευθύνες». Οι εξωκοινοβουλευτικές ομάδες θα συγκεντρωθούν στις 10:30 στα Χαυτεία, ενώ την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ., για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης θα λάβει τα αναγκαία μέτρα με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόροι Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.


Ποιοι άλλοι απεργούν

Λόγω της απεργίας αναμένεται να υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες (Εφορίες, Πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία), ενώ συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία ανακοίνωσαν και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου πήρε και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Στην απεργία θα συμμετέχουν δάσκαλοι, καθηγητές αλλά και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν πολλές διδακτικές ώρες. Με ανακοίνωσή της η ΔΟΕ αναφέρει μεταξύ άλλων «οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, έχουμε, προ πολλού, ξεπεράσει τα όρια των αντοχών μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ικανοποίησης του αιτήματος να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Αποτελεί άμεση ανάγκη η αλλαγή αυτής της πολιτικής. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι, δίνοντας ταυτόχρονα τον δίκαιο αγώνα της υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Ως εδώ! Δεν πάει άλλο!».

Στην κινητοποίηση θα λάβουν μέρος και οι δημοσιογράφοι, με στάση εργασίας 12.00-16.00, ενώ συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση έχουν ανακοινώσει γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία.