Έναν χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές και οι πληγές ανοιχτές. Σήμερα (28/02) μεγάλη πορεία μνήμης πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, με πλήθος κόσμου να τιμά τα 57 θύματα του δυστυχήματος.

Συγκλονιστικές ήταν οι περιγραφές των διασωστών που έσπευσαν στο σημείο τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση.

larisa-tempi-02-20240228
larisa-tempi-03-20240228
larisa-tempi-04-20240228
larisa-tempi-05-20240228

Ο Γιάννης Γούλας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, μίλησε για μια «κόλαση»: «Αυτό το οποίο είδαμε και ζήσαμε ήταν μία κόλαση. Σκηνές εξωπραγματικές. Βαγόνια το ένα πάνω στο άλλο, ο χώρος γεμάτος συντρίμμια και δεν μπορούσαμε να προσεγγίσουμε".

Γούλας: Εξωπραγματικές σκηνές, κόλαση

Ο Βασίλης Ηλιόπουλος, διασώστης από τη Μαγνησία, περιέγραψε ένα αποκρουστικό θέαμα: «Ήταν απόκοσμη η εικόνα. Καμένες σάρκες, διαλυμένα σώματα».

Βασίλης Ηλιόπουλος, διασώστης Μαγνησία περιγράφει τις δραματικές στιγμές στα Τέμπη

Στην πλατεία του ΟΣΕ, όπου κατέληξε η πορεία, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια μνημείου. Μία πλακέτα αφιερωμένη στα θύματα, με την επιγραφή «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα», έρχεται να υπενθυμίσει την τραγωδία.

Συγκίνηση επικράτησε κατά τη διάρκεια του τραγουδιού «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον», ενώ πανό με τα ονόματα των αδικοχαμένων υψώθηκε στο σημείο.

Τραγούδι στην πλατεία του ΟΣΕ για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη