Συλλαλητήριο μνήμης για τα θύματα των Τεμπών με τη συμμετοχή περίπου 20.000 ανθρώπων πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο κάποιοι επιχείρησαν να αμαυρώσουν την ημέρα προκαλώντας επεισόδια σε Σύνταγμα και Ομόνοια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., έγιναν 8 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Ειδικότερα, τα στοιχεία για τη συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο στη μνήμη των 57 θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη έδωσε η Ελληνική Αστυνομία, το οποίο ορισμένες ομάδες επιχείρησαν να αμαυρώσουν προκαλώντας επεισόδια σε Σύνταγμα και Ομόνοια.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 8 συλλήψεις και 15 προσαγωγές, ενώ δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Περίπου 20.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα τα Προπύλαια, στην πλατεία Κλαυθμώνος και τα Χαυτεία.

epis2
epis3

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, περίπου 14.000 συγκεντρωμένα άτομα στον άξονα των Προπυλαίων σχηματοποιήθηκαν στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου και στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησαν πορεία προς τα γραφεία εταιρείας στην οδό Πετμεζά στην Καλλιθέα. Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων παρέμεινε επί της Λεωφόρου Συγγρού και στη συνέχεια αποχώρησαν σταδιακά.

Στο ύψος της Πλατείας Κλαυθμώνος επί της οδού Σταδίου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση περίπου 4.000 ατόμων, οι οποίοι πορεύτηκαν λίγο μετά τις 12:00 μέσω της Όθωνος και έφτασαν στη Λεωφόρο Αμαλίας επί της Πλατείας Συντάγματος, όπου μέρος αυτών παρέμεινε στο σημείο, ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν προς την οδό Πανεπιστημίου.

epis

Ακολούθως στις 13:20 στα Χαυτεία 2.000 συγκεντρωμένα άτομα ξεκίνησαν από την οδό Σταδίου και διερχόμενοι από τη συμβολή της οδού Όθωνος με τη Λεωφόρο Αμαλίας στις 14:05, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους αποσπάστηκε και ενσωματώθηκε στον κύριο όγκο των ατόμων που είχαν παραμείνει από την πορεία που ξεκίνησε από την Πλατεία Κλαυθμώνος και φέροντας Μολότοφ και άλλα αντικείμενα, εξαπέλυσαν επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις έμπροσθεν του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τούς απώθησαν και τα εν λόγω άτομα διασκορπίστηκαν προς την Ομόνοια, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις με ρίψη Μολότοφ και άλλων αντικειμένων εναντίον των αστυνομικών στα γύρω στενά όπου κατέληξαν.

epis6

Κατά τη διέλευσή τους στα ανωτέρω σημεία προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, τις οποίες απέτρεψαν οι διμοιρίες δρώντας άμεσα με τακτικές κινήσεις.

Μέχρι στιγμής από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση, συνελήφθησαν 8 άτομα και προσήχθησαν ακόμα 15.

epis4
epis5

 

Τέσσερις εκ των ανωτέρω συνελήφθησαν στην οδό Σίνα, καθώς όταν κλήθηκαν για έλεγχο από Ομάδα ΔΡΑΣΗ πριν από την έναρξη της πορείας, προσπάθησαν να διαφύγουν, αλλά ακινητοποιήθηκαν και στα σακίδια που έφεραν, εντοπίστηκαν 7 Μολότοφ, μεταξύ των οποίων και εκρηκτικές, καθώς και ρουχισμός που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των χαρακτηριστικών τους (κουκούλες full face και γάντια).

Επιπλέον, 2 εκ των συλληφθέντων ακινητοποιήθηκαν από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής πλησίον της Πλατείας Κάνιγγος κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν ύστερα από επιθέσεις που εκδήλωσαν προς τις διμοιρίες.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν 2 αστυνομικοί και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των δυνάμεων.