Εικόνες που προκαλούν άγχος, φόβο, θλίψη αλλά και θυμό, εκτυλίσσονται στην οθόνη μέσα σε περίπου εκατό δευτερόλεπτα. Κάποιες φορές ο θεατής νιώθει να ταυτίζεται φέρνοντας στο νου του περιστατικά που έχει ζήσει, που τού έχουν μεταφέρει ή για τα οποία έχει ενημερωθεί από τα δελτία ειδήσεων.

Σκηνές ενδοοικογενειακής βίας, επιθέσεις με σεξουαλικά κίνητρα σε ανυποψίαστες περαστικές και κυνηγητό που δεν καταλήγει πάντα σε παιχνίδι, αποτελούν τα βασικά σημεία του βίντεο, με τίτλο «Διάβασε τα σημάδια». Πρόκειται για το αποτέλεσμα της εργασίας δύο φοιτητριών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, μια δουλειά που κατάφερε να βγει από τα όρια της σχολής.

«Το βίντεο ξεκίνησε ως φοιτητική εργασία για το μάθημα της παραγωγής»

«Το βίντεο ξεκίνησε ως φοιτητική εργασία για το μάθημα της παραγωγής. Έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα διαφημιστικό σποτ, όπου θα επιλέγαμε εμείς, αν θα θέλαμε να έχει τοποθέτηση προϊόντος ή κάποιο κοινωνικό μήνυμα» εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Θεοδώρα Παγιαννίδου. «Έτσι επιλέξαμε να μιλήσουμε για την έμφυλη βία, καθώς όλο αυτό ξεκίνησε έναν χρόνο πριν, την περίοδο που γινόταν πολύ μεγάλος ντόρος με τις γυναικοκτονίες κι είχαμε πάρα πολλά θύματα» προσθέτει.

 «Πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, το οποίο επειδή αξίζει να συζητηθεί και να επιλυθεί, το θεωρήσαμε ως μια καλή ευκαιρία για να τοποθετηθούμε πάνω σ' αυτό. Τόσο από τη δική μας πλευρά, όσο και από των υπόλοιπων συντελεστών, υπήρχε ένας σεβασμός απέναντι στο ζήτημα και περισσότερο μας ενδιέφερε να κάνουμε το ταινιάκι για να περάσουμε το μήνυμα» λέει, από την πλευρά της, η Υβόννη Φρεζή.

Οι δύο φοιτήτριες ένωσαν τις δυνάμεις τους

Οι δύο φοιτήτριες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν αυτό το βίντεο, είχαν την αμέριστη υποστήριξη του καθηγητή τους Νικόλαου Αλέτρα, ενώ στην προσπάθειά τους αυτή, βρήκαν κι άλλους συμμάχους. «Είμαστε πολύ τυχεροί που στη σχολή μας υπάρχουν παιδιά πολύ πρόθυμα να βοηθήσουν αφιλοκερδώς, είτε επειδή πιστεύουν στην ιδέα, είτε γιατί θέλουν να κάνουν αυτό που αγαπάνε και το οποίο σπουδάζουν» επισήμανε η κ. Παγιαννίδου, αναφερόμενη στους περίπου δέκα φοιτητές της σχολής που ασχολήθηκαν με το κομμάτι της φωτογραφίας, της σκηνογραφίας, του ήχου κ.ά.

«Από εκεί και πέρα συμμετείχε η ηθοποιός Ελένη Θυμιοπούλου, όπως και άλλοι ηθοποιοί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και σπουδαστές ΙΕΚ. Εμείς τους φέραμε από πριν σε επαφή και κάναμε τις δέουσες πρόβες για να βγει το αποτέλεσμα» συμπληρώνει η κ. Φρεζή.

Με ένα συνεργείο περίπου δεκαπέντε ατόμων, οκτάωρα γυρίσματα σε διαφορετικές τοποθεσίες, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, προέκυψε ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα, που άνοιξε το δρόμο στο βίντεο, για να κάνει το επόμενο βήμα. «Μας βρήκε η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος, που ούτως ή άλλως κάνει πολλές δράσεις για τις γυναίκες και μέσω αυτής καταφέραμε να προωθήσουμε περισσότερο τη δουλειά μας. Θεωρώ ότι είναι μια καλή συνεργασία και για τις δύο πλευρές, αφού μας βοήθησαν να πετύχουμε τον στόχο να βγει το βίντεο εκτός σχολής και επιπλέον να ακουστεί και να συζητηθεί το θέμα περαιτέρω» ανέφερε η Θεοδώρα Παγιαννίδου.

Το βίντεο προβλήθηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου, στο συνέδριο των Ελληνίδων Σοροπτιμιστριών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού, των θυμάτων αλλά και των θυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ