Σε ένα ατελείωτο partyland, που συνοδεύεται με Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στον Λόφο του Φιλοπάππου, μεταμορφώνεται η πρωτεύουσα - φυσικά, με την καταλυτική συμβολή του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Η Αθήνα μας βάζει τα αποκριάτικα στολίδια της και μας καλεί σε αυτή την ξέφρενη καρναβαλική γιορτή. Για 18 ημέρες κάθε γειτονιά της πόλης μας θα πλημμυρίσει με μουσική, χορό, τραγούδι και πολιτιστικά δρώμενα, αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.


Απόκριες στην Αθήνα: 80 εκδηλώσεις και δρώμενα σε 55 σημεία της πόλης

Για τι μιλάμε εμπράκτως; Για 80 εκδηλώσεις και δρώμενα σε 55 σημεία της πόλης, τα οποία και επιχειρούμε να συνοψίσουμε.

Για αρχή τα παιδιά μπορούν, στην Πινακοθήκη, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, στις Βιβλιοθήκες και τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης, όπως και στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και παιχνίδια.

Αποκριάτικες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις πλατείες Γκύζη, Πλυτά, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Δημητρίου (Πανόρμου) και Κολυμβητηρίου Κολοκυνθούς, καθώς και στο Πάρκο Δημάρχου Δημήτρη Μπέη, ενώ οι πλατείες Θυμαρακίων, Αγίου Παύλου, Ναθαναήλ και ο πεζόδρομος στη συμβολή των οδών Γενναίου Κολοκοτρώνη και Ματρόζου μεταμορφώνονται σε σκηνικό party με μουσικές.


Μεγάλη γιορτή την Τσικνοπέμπτη και κορύφωση στις 17 Μαρτίου με την αποκριάτικη γιορτή στο Ζάππειο

Την Τσικνοπέμπτη, 7 Μαρτίου, το κοινό θα συναντήσει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων στη Βαρβάκειο στις 11.30, ενώ στις 12.00 η Πολιτιστική Εταιρεία Ορχηστρικής Τέχνης «Βάκχαι» θα ξεκινήσει από την πλατεία Συντάγματος την αποκριάτικη διαδρομή της, αναπαριστώντας το έθιμο των Κορδελάτων της Νάξου στην πλατεία Κοτζιά. Για να καταλήξει στην πλατεία Μοναστηρακίου, όπου το συγκρότημα Χάρισμα και ο Ισίδωρος Πάτερος θα διασκεδάσουν τον κόσμο με μουσική και τραγούδια.

Η κορυφαία αποκριάτικη γιορτή, το καθιερωμένο ραντεβού των μικρών καρναβαλιστών στο Ζάππειο, δίνεται την Κυριακή 17 Μαρτίου, όπου τα παιδιά θα αποχαιρετήσουν την Αποκριά ξεφαντώνοντας με μουσική, χορό, καλλιτέχνες τσίρκου.


Πολιτιστικοί σύλλογοι αναβιώνουν παραδόσεις

Δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι, από την πλευρά τους, θα αναβιώσουν παραδόσεις.

Στις 10/3, στην Πλάκα, η Ένωση Ζακυνθίων Αθήνας μάς μυεί σε καντάδες και το «Χοροστάσι» στους δρόμους της Πλάκας σε γαϊτανάκια, δρώμενα, αποκριάτικους χορούς και τραγούδια, συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Το Σάββατο 16/3, η Ένωση Αγριτών Λέσβου «‘Αγιος Δημήτριος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ο Μόλυβος» υπόσχονται ταξίδι στην αποκριάτικη παράδοση της χώρας, με μια διαδρομή αναβίωσης της «Πατινάδας», τοπικού εθίμου της Λέσβου.

Τη δε Κυριακή 17/3, θα εορταστεί η λήξη της αθηναϊκής Αποκριάς με μια μεγάλη αποκριάτικη πομπή στο κέντρο της πόλης, με ανιματέρ. Καρναβαλικές διαδρομές με κρουστά θα έχουμε επίσης στις 10/3 (πλατεία Αττικής - πλατεία Βικτωρίας), ενώ οι Μορφές Έκφρασης θα μας παρασύρουν στον Βοτανικό σε μια Αποκριά όπως παλιά.

Το Σάββατο 16/3 το σύνολο κρουστών Bloco Swingueira (Περιφερειακός Φιλοπάππου – Τρώων - Δωριέων- πλατεία Μερκούρη) θα ξεσηκώσει με βραζιλιάνικο ρυθμό και χορό.

Από την πλευρά τους, τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων θα ντύσουν με τη μουσική τους τις αποκριάτικες εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας, καθ’ όλη τη διάρκεια του καρναβαλιού. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα θα «περπατήσει» στις γειτονιές, η Big Band με τη Μάρθα Μορελεόν θα χαρίσει τζαζ μελωδίες στους αποκριάτικους εορτασμούς και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής με τη Δώρα Λοΐζου και τον Μανώλη Σκουλά θα ενισχύσουν με τις μελωδίες τους το αποκριάτικο γλέντι.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου στον Λόφο του Φιλοπάππου, που έχει καθιερωθεί σε τοπόσημο για το πέταγμα του χαρταετού και τα παραδοσιακά Κούλουμα: εκεί ο κόσμος θα γιορτάσει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και το συγκρότημα Χάρισμα. Με άλλα λόγια, γλεντήστε το!