Στο Νέο Κοιμητήριο της Λάρισας ξεκίνησε η προσπάθεια εκταφής νεκρών που είχαν δηλωθεί ως θύματα του κορονοϊού, η οποία ωστόσο σταμάτησε εξαιτίας ενός προβλήματος που ήρθε στην επιφάνεια και το οποίο, όπως φαίνεται, θα κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνισή του.

Οι εκταφές σταμάτησαν στο ξεκίνημά τους, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν έχει προχωρήσει η αποσύνθεση των σωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κανονισμό των κοιμητηρίων, τρία χρόνια μετά την ταφή ειδοποιούνται οι συγγενείς για την εκταφή και έχουν δικαίωμα να ζητήσουν παράταση έως και την πενταετία. Μετά το πέρας της πενταετίας οι Υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να προχωρήσουν σε εκταφές.

Η αποσύνθεση των σωμάτων δεν έχει προχωρήσει για δύο λόγους. Ο ένας είναι το γεγονός ότι οι νεκροί μεταφερόμενοι από το νεκροτομείο βρίσκονται σε πλαστικούς σάκους, άλλες φορές σε έναν, και συχνά μέσα σε δύο, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις στις οποίες είχαν τοποθετηθεί και σε τριπλό σάκο, ακολουθώντας τις οδηγίες των νοσοκομείων τον καιρό της πανδημίας.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως ακόμη και τα φέρετρα είναι τυλιγμένα με πλαστικό σάκο. Στη συγκεκριμένη ενέργεια προχωρούσαν τα περισσότερα γραφείων κηδειών, έχοντας ως στόχο τη μεγαλύτερη ασφάλεια των συγγενών και φίλων, ούτως ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο κορονοϊός.

Η εφημερίδα «Ελευθερία» ήρθε σε επικοινωνία τόσο με εργαζόμενους στο τμήμα κοιμητηρίων της Λάρισας όσο και με επαγγελματίες γραφείων τελετών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τα περιστατικά αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κάτι τέτοιο θα γίνεται ακόμα πιο συχνά πλέον, διότι συμπληρώνονται οι τριετίες από τον θάνατο των πρώτων που δηλωνόταν πως ήταν από κορονοϊό».

Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις

Σε αυτές τις πρώτες περιπτώσεις, που η αποσύνθεση δεν έχει προχωρήσει, οι εργαζόμενοι ανοίγουν με προσοχή το καπάκι των φέρετρων και σκίζουν ελάχιστα τους πλαστικούς σάκους. Όπως αναφέρουν: «Είναι θέμα φυσικής, γι’ αυτό και δεν μπορεί να προχωρήσει η αποσύνθεση του σώματος. Σε κάποιες περιπτώσεις τα νάιλον είναι τόσα πολλά που δεν έχει αλλοιωθεί καν το φέρετρο. Σε άλλες πάλι, οι σάκοι είναι κλειστοί και δεν μπορεί να εισχωρήσει ο απαιτούμενος αέρας για να προχωρήσει η αποσύνθεση».

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει μόνο ο Δήμος Λαρισαίων, αλλά πολλοί άλλοι δήμοι, κάνοντας ακόμα πιο έντονο το θέμα κορεσμού των κοιμητηρίων, αφού οι νεκροί από κορονοϊό θα παραμείνουν για πολύ περισσότερο χρόνο από τον συνήθη εκτιμώμενο.