Αγαπητό μου ημερολόγιο …

Εμείς στο Μαρμελλαδέικο, ούτε σε συγκεντρώσεις πάμε, ούτε σε συλλαλητήρια, ούτε στις πλατείες βγαίνουμε… αν δεν έχει μπουφέ.

Εμείς, για να καταλάβεις, ξεκινήσαμε οικογενειακώς για να πάμε στο γάμο της Γίτσας της κομμώτριας στην Βέροια. Άλλη διασκέδαση δεν έχουμε, μπουζούκια δεν πάμε, η Ρούλα δύο Σάββατα δεν βγήκε στο MEGA,  έχουμε να πάμε σε γλέντι από τους αρραβώνες της Γίτσας. Ήταν προ κορωνοϊού και η Γίτσα είχε κάνει ανοιχτό αρραβώνα. Κάλεσε όλη την γειτονιά, εκτός από μια ξαδέλφη της από το Γύθειο που δεν την χώνευε. Μας έβαλε όμως να την κάνουμε όλοι ταγκ στο live που ανεβάσαμε για να την σκανιάσει.

Νωρίς το πρωί φτάσαμε στο μπλόκο στο Στεφανοβίκειο. Στάση για κατούρημα και ξενάγηση στα ιστορικά Ζετόρ και Νιού Χόλαντ. Ξαφνικά μπροστά μας τηλεοπτικό συνεργείο και πρώτο πλάνο ο πάπα - Γιώργης από την ενορία μας. Άδειαζε γάλατα στους δρόμους. Μόλις τελείωσε το γύρισμα (εμείς δεν εμφανιστήκαμε, ήταν τοπικό κανάλι βλέπεις), μας επιστράτευσε για Πλατύκαμπο. Θα έρχονταν λέει και ο Δεσπότης να ευλογήσει τον αγώνα και ήθελε μπούγιο.

Ευτυχώς, δεν είχαμε πάει απροετοίμαστοι: Τρία ταψιά σπανακοτυρόπιτα, δύο πρασόπιτες (η μία με κιμά) και 33 τουλουμπάκια είχαμε φορτώσει στο παλιό λάντα του θείου Στάθη. Πλατύκαμπος: Στάση για καφέ και ένα σύντομο πέρασμα από τηλεοπτικό  συνεργείο του mega. Στο μεταξύ, βγάλαμε σέλφι με τον σεβασμιώτατο και 250 ευρώ, από τις πίτες που πουλήσαμε  στους συγκεντρωμένους αγρότες. Τα τουλουμπάκια ήταν για την διαδρομή, για την λιγούρα του θείου Στάθη. Του πέφτει λέει το ζάχαρο άμα οδηγεί.

Φτάνοντας στον Κόμβο της Κουλούρας είχαμε γίνει πια ένα με τους αγρότες. Ο παπά-Γιώργης μας έβαλε, με το έτσι θέλω, στην Επιτροπή των μπλόκων και πιάσαμε δουλειά: Κάναμε μεγάλη λαχειοφόρο αγορά με τα σετ φλιτζανάκια του καφέ και του τσαγιού (με χρυσή μπορντούρα γύρω –γύρω) που θα πηγαίναμε δώρο στο γάμο της Γίτσας και έτσι βρέθηκε ο νικητής στο τρακτέρ του οποίου ανέβηκε ο Κασσελάκης. Επίσης, πετάξαμε έξω από τα μπλόκα διαλυτικά στοιχεία, όπως την καντίνα του Γιάννη και στήσαμε μια πρόχειρη φουφού. Πουλήσαμε 87 σουβλάκια και 68 λουκάνικα στην λαδόκολλα. Βγάλαμε το πήγαινε-έλα της βενζίνης και τη δόση του δανείου. Μας έστειλε εξώδικο φυσικά ο Γιάννης με την καντίνα, γιατί πουλούσαμε χωρίς απόδειξη. «Μέχρι στον Άρειο Πάγο θα σας πάω» μας απείλησε, αλλά τον αποστόμωσε ο παπά-Γιώργης: «Την πάτησες, σε μένα θα τους στείλει και πάλι».

Αργά το βράδυ μας ήρθε μήνυμα στα κινητά, τύπου 112, από την Τοπική Επιτροπή της ΝΔ. Μας είδαν, λέει, στον Ευαγγελάτο να διαδηλώνουμε στον  Πλατύκαμπο! Εμείς… έναν κουμπάρο έχουμε στη Λάρισα, τον Θρασύβουλο, και μιας κι ήμασταν κοντά είπαμε να πάμε να τον δούμε. Δεν μας πίστεψαν και το κακό έγινε: Μας ακύρωσαν τα market pass. Μας κάρφωσε λέει ένας Γιάννης…

Οι γυναίκες, καταφέραμε να μπούμε σε ένα Τζον Ντιρ. Κονβόι και με την συνοδεία περιπολικών και δημοσιογράφων φτάσαμε ξημερώματα στην Ομόνοια. Οι άνδρες έμειναν να ολοκληρώσουν την νέα αποστολή, διαφορετικά θα μας ακύρωναν και το feedom pass του αδελφού μου. Ξεφούσκωσαν όσα λάστιχα μπορούσαν από τα τρακτέρ και από τα υπόλοιπα άδειασαν το πετρέλαιο. Επέστρεψαν στο σπίτι, με το θείο Στάθη σε άθλια κατάσταση. Υπογλυκαιμία. Νοσηλεύτηκε δύο μέρες στο ζαχαροπλαστείο του Φίλιππα.

Από τότε στο σπίτι μας όλα έχουν αλλάξει.

Εδώ και τρεις ημέρες η επιτροπή αγώνα, η γιαγιά και η μαμά μου, κατέσχεσαν το ηλεκτρικό πατίνι του αδελφού μου, το αμαξίδιο του παππού (τον φέρνουμε από το πίσω δωμάτιο στο σαλόνι για να δει Ευαγγελάτο, δεν το κάνουμε για το παππού, για εμάς το κάνουμε για να ρουφάμε καμιά τζούρα από το οξυγόνο του όποτε χρειαστεί) και τρία καροτσάκια λαϊκής. Τα παράταξαν στον κόμβο του χωλ με την σαλοτραπεζαρία. Στόχος να μπλοκάρουν λέει την είσοδο στην κουζίνα. Είχαν μαζευτεί πολλά: Το μεσημέρι της Τρίτης έπιασαν τον πατέρα μου να ρίχνει λάδι στην χωριάτικη. Λίγες ώρες αργότερα, με έπιασαν να τρώω δεύτερο τοστ… Έπρεπε να λάβουν μέτρα.

Άγνωστες λέξεις: Κοντολήξιμα προϊόντα, παλαιοχριστιανοί, απογευματινά χειρουργεία.