Σε χημειοπροφύλαξη χιλιάδων φοιτητών έναντι της μηνιγγίτιδας προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά τα τρία διαδοχικά κρούσματα που έσπειραν τον τρόμο στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανακοίνωσε ότι την προληπτική προφυλακτική αγωγή κατά της μηνιγγίτιδας αναμένεται να λάβουν όχι μόνο 3.000 άτομα, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αλλά πολύ περισσότερα.

*Διαβάστε εδώ: Πάτρα: Βγαίνει από τη ΜΕΘ ο 20χρονος φοιτητής που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα


Ανησυχία λόγω του καρναβαλιού

Στόχος είναι να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων λόγω του συνωστισμού του καρναβαλιού.

Ήδη κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρέθηκαν χθες το πρωί στο πανεπιστήμιο της πόλης προκειμένου να ενημερώσουν όσους φοιτητές το επιθυμούν σχετικά με τη μηνιγγίτιδα και να χορηγήσουν αντιβιοτική χημειοπροφύλαξη.

Φαρμακευτική αγωγή υπολογίζεται ότι θα δοθεί σε περίπου 5.000 φοιτητές.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Action24 η Ειρήνη Αγαπηδάκη «αυτός είναι ο στόχος. Και αν χρειαστεί, θα δώσουμε και σε παραπάνω. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μειώσουμε τη φορεία. Να μειώσουμε δηλαδή την πιθανότητα να νοσήσουν περισσότεροι άνθρωποι. Στις στενές επαφές αυτών των κρουσμάτων εκτός από χημειοπροφύλαξη θα χορηγηθεί και εμβολιασμός».

Όπως ακριβώς ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον.

Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. «Δηλαδή πώς μπορεί να κολλήσει; Με το φιλί. Και πρέπει να έχουμε και πολύ μεγάλη εγρήγορση σε σχέση με τα συμπτώματα. Μέτρα για το καρναβάλι δεν έχει χρειαστεί αυτή τη στιγμή να λάβουμε με βάση τα δεδομένα. Να μιλάμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα. Δεν μας έχει θέσει ούτε ο ΕΟΔΥ κάτι τέτοιο», τόνισε η ίδια.

Στο μεταξύ, πολύ καλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του 20χρονου φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου με μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο.

Οι θεράποντες γιατροί τού μειώνουν ήδη σταδιακά τις δόσεις των κατασταλτικών φαρμάκων τα οποία του χορηγούν, ενώ θέμα χρόνου είναι η αποσωλήνωση του 20χρονου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czs3k2znl6k1)