Μια σοκαριστική υπόθεση. Ένα 12χρονο παιδί που κακοποιήθηκε και έγινε αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η εισαγγελική πρόταση, κεκλεισμένων των θυρών, για τους 26 κατηγορουμένους, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη και οδήγησε σε αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο μήνες και η ακροαματική διαδικασία διενεργείται με κλειστές τις θύρες της δικαστικής αίθουσας, έπειτα από απόφαση του δικαστηρίου και αίτημα των συνηγόρων του κοριτσιού. Η εισαγγελέας, στην αγόρευσή της προς το δικαστήριο, ζήτησε να κριθούν ένοχοι οι 25 εκ των 26 κατηγορουμένων στην υπόθεση. Υπήρξε, μάλιστα, «καταπέλτης» για τη μητέρα του παιδιού. Σύμφωνα με όσα, κατά πληροφορίες, ανέπτυξε στην πρότασή της προς δικαστές και ενόρκους, η μητέρα φέρεται να είναι το πρωταγωνιστικό πρόσωπο και υπαίτια για όσα σκληρά έζησε η ανήλικη. Η εισαγγελέας ζήτησε να κριθεί ένοχη η κατηγορούμενη για δύο βαρύτατα κακουργήματα, για διακεκριμένη μαστροπεία και πορνογραφία ανηλίκου.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισαγγελέας ζήτησε από δικαστές και ενόρκους να μην καταδικαστεί ο Ηλίας Μίχος για τις πράξεις του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, της εμπορίας ανθρώπων κατ’ επάγγελμα και της διακεκριμένης περίπτωσης μαστροπείας ανηλίκου κάτω των 15 ετών, με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και με αντάλλαγμα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης της μητέρας της ανήλικης, Απόστολος Λύτρας και Σοφία Πολυζωγοπούλου, τονίζουν στα «Παραπολιτικά» πως «η εισαγγελική πρόταση ήταν τουλάχιστον πρόχειρη και αντίθετη με τα στοιχεία της δικογραφίας και τα όσα προέκυψαν στην ακροαματική διαδικασία, κατά το σκέλος της που αφορά στη μητέρα της 12χρονης, αλλά και ως προς το αδίκημα του βιασμού που αποδίδεται στον πρώτο κατηγορούμενο».

Οι δικηγόροι της μητέρας της 12χρονης επισημαίνουν, ακόμα, στα «Παραπολιτικά» πως «η εισαγγελέας, κυρία Νικολού, ενώ δέχτηκε ως ειλικρινή, αληθή και λεπτομερή την κατάθεση της ανήλικης σε όλα της τα σημεία, δεν αποδέχεται τα όσα έχει καταθέσει η ανήλικη για τον καταγγελλόμενο βιασμό της, καθώς και για τη μη εμπλοκή της μητέρας της». Μάλιστα, οι συνήγοροι της μητέρας της ανήλικης υπογραμμίζουν πως «εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ουδεμία αναφορά έγινε από την κυρία εισαγγελέα στις καταθέσεις ειδικών που εξετάστηκαν από το δικαστήριο, τις οποίες προκλητικά αγνόησε».

«Πίστη για ορθή απόφαση»

Σε κάθε περίπτωση, οι δικηγόροι της μητέρας της ανήλικης εκφράζουν την πίστη ότι «το δικαστήριο δεν θα υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση, αλλά θα βασιστεί στα αποδεικτικά στοιχεία και θα εκδώσει μια ορθή απόφαση, αποδίδοντας δικαιοσύνη για τα όσα αδιανόητα βίωσε αυτό το παιδί, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τη μητέρα». Οσον αφορά τον 55χρονο καταστηματάρχη από τον Κολωνό, η εισαγγελέας, σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλέστηκε στην πρότασή της αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσο υπήρξε απειλή ή σωματική βία ώστε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα του βιασμού. Για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων φέρεται να υποστήριξε πως δεν προέκυψε ο προσπορισμός περιουσιακού οφέλους για τον κατηγορούμενο, ενώ ως προς τη διακεκριμένη μαστροπεία η εισαγγελέας -κατά πληροφορίες- είπε πως δεν εντοπίστηκαν τα απαραίτητα στοιχεία που να καταδεικνύουν πως εκείνος εξώθησε στην πορνεία την ανήλικη και ζήτησε την καταδίκη του για το αδίκημα της διευκόλυνσης της ανήλικης να εκδίδεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας επεσήμανε πως ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι η 12χρονη εκδιδόταν, χωρίς ο ίδιος να έχει προσωπικό κέρδος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εισαγγελική εισήγηση αναφέρει τέσσερα αδικήματα, για τα οποία θα πρέπει να καταδικαστεί ο Ηλ. Μίχος, τρία κακουργήματα και ένα πλημμέλημα. Για καθένα από τα κακουργήματα προβλέπονται ποινές πολυετούς κάθειρξης, από πέντε έως 15 χρόνια, ενώ για το πλημμέλημα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών. Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους στην υπόθεση η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του περιβόητου «Μιχάλη», ενός 57χρονου συνταξιούχου ναυτικού, ο οποίος φέρεται ότι προωθούσε μέσω Διαδικτύου την ανήλικη σε άλλους άνδρες, για διακεκριμένη μαστροπεία και διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκου. Η εισαγγελέας ζήτησε, επίσης, να κριθούν ένοχοι και οι 22 εκ των 23 που κατηγορούνται κατά περίπτωση για την τέλεση γενετήσιων πράξεων με την ανήλικη και για παιδική πορνογραφία.

«Δεν τεκμηριώθηκε επαρκώς»

Ο Δημήτριος Ζορμπάς, συνήγορος υπεράσπισης του 55χρονου κατηγορουμένου για απόπειρα ασέλγειας έναντι αμοιβής στην ανήλικη 12χρονη, τονίζει στα «Π» για την εισαγγελική πρόταση και τον εντολέα του ότι «ακούσαμε πολύ προσεκτικά την εισαγγελική πρόταση, που, κατά τη δική μου γνώμη, στα βασικά μέρη της ήταν τεκμηριωμένη και δίκαιη. Για τον εντολέα μου προτάθηκε η ενοχή, πλην όμως δεν τεκμηριώθηκε επαρκώς. Η αξιότιμη κυρία εισαγγελέας αναφέρθηκε στον εντολέα μου για περίπου 40 δευτερόλεπτα και, δυστυχώς, με φέρνει σε δύσκολη θέση να πρέπει να εξηγήσω τα αυτονόητα στους τακτικούς δικαστές αλλά και στους ενόρκους. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πως θα πρέπει η ελληνική κοινωνία να εμπιστεύεται τους θεσμούς και τις διαδικασίες. Η κυρία εισαγγελέας της έδρας πρότεινε σύμφωνα με τη δική της αντίληψη και τη γνώση περί της δικογραφίας. Δεν χρειαζόμαστε άλλους λαϊκούς δικαστές, που δεν έχουν καμία σχέση με το δικογραφικό υλικό. Η κάθε υπόθεση κρίνεται διαφορετικά. Είμαι αισιόδοξος ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό».

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά