Την Τρίτη, 19 Μαρτίου, αναµένεται να πραγµατοποιηθεί το πρώτο απογευµατινό χειρουργείο στην Κρήτη, συγκεκριµένα στο Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), σύµφωνα µε τα διαθέσιµα στοιχεία της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», ενώ εντός της ερχόµενης εβδοµάδας στον νέο θεσµό εισέρχεται επίσης το Νοσοκοµείο Χανίων.

Η συµµετοχή του προσωπικού στα δύο ιδρύµατα είναι εντυπωσιακή, µε τον διοικητή του Νοσοκοµείου Χανίων, Γιώργο Μπέα, να µας εξηγεί ότι εννέα στους δέκα αναισθησιολόγους και πάνω από το 90% των χειρουργών του ιδρύµατος έχουν ήδη δηλώσει συµµετοχή στα απογευµατινά χειρουργεία, µε πιο χαµηλή τη συµµετοχή των νοσηλευτών, ενώ ανάλογη είναι ε πίσης η συµµετοχή του προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ. Εξάλλου, απολύτως ικανοποιηµένη εµφανίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την έναρξη και την πορεία των πρώτων απογευµατινών χειρουργείων, τα οποία πραγµατοποιήθηκαν την περασµένη εβδοµάδα σε νοσοκοµεία της Θεσσαλονίκης και της Αττικής, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα και την Καβάλα.

Παρά τις οξείες αντιδράσεις µερίδας των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των γιατρών του ΕΣΥ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιµά ότι έως τον ερχόµενο Απρίλιο περισσότερα από το 80% των νοσοκοµείων του ΕΣΥ της χώρας µας θα έχουν εντάξει χειρουργικές κλινικές τους στον νέο θεσµό των απογευµατινών χειρουργείων, ακόµη και η «δύσκολη» Κεντρική Μακεδονία, ενώ περισσότερες από 150 χειρουργικές κλινικές σε όλη τη χώρα βρίσκονται αυτή τη στιγµή στο τελικό στάδιο της προετοιµασίας και του άµεσου προγραµµατισµού των δικών τους απογευµατινών χειρουργείων. Ο σχεδιασµός της προσπάθειας για την εκκίνηση και την τροχοδρόµηση του νέου θεσµού έχει σχεδιαστεί µε τέτοιον προσεκτικό τρόπο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε σε καµία περίπτωση δεν έχει σηµειωθεί κάποιο «παρατράγουδο», παρά τις συνδικαλιστικές αντιδράσεις. Ασφαλώς, όπως καθίσταται ορατό, το κύριο βάρος για την ώθηση της µεταρρύθµισης έχει αναλάβει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης.

«Μεγάλη προσπάθεια»

«Η υπόθεση προχωρά πάρα πολύ καλά και πιστεύω ότι µέσα στον Απρίλιο θα έχουν ενταχθεί στον νέο θεσµό όλα τα νοσοκοµεία της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είναι µία “δύσκολη” περιφέρεια», δηλώνει στην «Κυριακάτικη Α» ο διοικητής νοσοκοµείου του ΕΣΥ της ∆υτικής Μακεδονίας, ο οποίος εκτιµά ότι το ίδρυµα θα ενταχθεί στις αρχές του ερχοµένου Μαΐου στον νέο θεσµό. «Πρόκειται για µία µεταρρύθµιση η οποία έχει µεγάλη συµµετοχή και µεγάλη υποστήριξη από το προσωπικό», µας εξηγεί ο ίδιος και συµπληρώνει: «Αναµφισβήτητα αποτελεί µία µεγάλη προσπάθεια, η οποία θα αναγεννήσει το σύστηµα και έπρεπε να είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Αργήσαµε, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ». Πολύ ικανοποιητική είναι επίσης η συµµετοχή των χειρουργών, των αναισθησιολόγων και των νοσηλευτών για τα απογευµατινά χειρουργεία ακόµη και στο νοσοκοµείο-µαιευτήριο της Αθήνας «Ελενα Βενιζέλου».

Σύµφωνα µε όσα αναφέρει στην «Κυριακάτικη Α» η διοικήτρια του «Ελενα Βενιζέλου», Φαίη Θειακού, το ίδρυµα αναµένεται να ενταχθεί προς το τέλος του τρέχοντος Μαρτίου στον νέο θεσµό των απογευµατινών χειρουργείων, και µάλιστα αναζητείται ήδη τρόπος προκειµένου να προσδιοριστεί ένας αυξηµένος αριθµός ηµερών ανά εβδοµάδα, στις οποίες θα πραγµατοποιούνται απογευµατινά χειρουργεία στο νοσοκοµείο. Κι αυτό, γιατί υπάρχουν δύο-τρεις κλινικές του «Ελενα Βενιζέλου», οι οποίες εµφανίζουν πολύ µεγάλες λίστες αναµονής για τα πρωινά, τακτικά χειρουργεία.

Την ίδια στιγµή, τέσσερα είναι τα µεγάλα νοσοκοµεία της 1ης Υγειονοµικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει την εφαρµογή του νέου θεσµού των απογευµατινών χειρουργείων, θεσµός ο οποίος έκανε την εκκίνησή του από το νοσοκοµείο της Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», παρουσία του Αδώνιδος Γεωργιάδη και των υφυπουργών Υγείας, Μάριου Θεµιστοκλέους και ∆ηµήτρη Βαρτζόπουλου.

Στην Αττική

Σύµφωνα µε ενηµέρωση από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, τα νοσοκοµεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής, τα οποία έχουν ήδη προγραµµατίσει τα απογευµατινά τους χειρουργεία, είναι τα τα ακόλουθα:  «Ευαγγελισµός». Με δύο χειρουργικές τράπεζες επί δύο ηµέρες την εβδοµάδα (30 ασθενείς), για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική, Πλαστική Χειρουργική, Ουρολογική, Οφθαλµολογική, ΩΡΛ και Γναθοχειρουργική.

- «Γ. Γεννηµατάς». Τέσσερις χειρουργικές τράπεζες επί δύο ηµέρες την εβδοµάδα, για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Ουρολογική, Πλαστική, ΩΡΛ, Αγγειοχειρουργική, Γναθοχειρουργική, Πανεπιστηµιακή και Κρατική Οφθαλµολογική, Ορθοπεδική και Νευροχειρουργική.

- ΚΑΤ. Τρεις χειρουργικές τράπεζες επί δύο ηµέρες την εβδοµάδα, για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Αθλητικές Κακώσεις, Μικροχειρουργική, Ορθοπεδική, Σκολίωση και Σπονδυλική Στήλη, Αγγειοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Γναθοπροσωπική και Θωρακοχειρουργική.

- «Σωτηρία». Μία χειρουργική τράπεζα επί µία ηµέρα την εβδοµάδα, για περιστατικά που αφορούν: Γενική Χειρουργική, Θωρακοχειρουργική και ΩΡΛ.

Αναστολή

Παρ’ όλ’ αυτά, συγκέντρωση διαµαρτυρίας έξω από το Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκοµείου της Αθήνας «Ευαγγελισµός» διοργάνωσε την Πέµπτη το ∆.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκοµείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), µε τη συµµετοχή περίπου 150 υγειονοµικών και µε κεντρικό οµιλητή τον γενικό γραµµατέα της Οµοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Πάνο Παπανικολάου. Η συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών του ΕΣΥ ζητεί την αναστολή της µεταρρύθµισης των απογευµατινών χειρουργείων και καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άµεσα σε µαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, αλλά και νοσηλευτών, και στον διπλασιασµό των τακτικών αµοιβών για όλους τους υγειονοµικούς, ενώ καλεί αναισθησιολόγους, χειρουργούς και νοσηλευτές να δηλώσουν άρνηση συµµετοχής στον θεσµό των απογευµατινών χειρουργείων.