Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός βρέθηκε στο επίκεντρο της Δικαιοσύνης, με τον δημοσιογράφο και ιδρυτή της ιστοσελίδας Ellinika Hoaxes, Δημήτρη Αλικάκο, να αντιμετωπίζει τη μήνυση του Μητροπολίτη Κωνσταντίνης Αρίσταρχου και του Μητροπολίτη Ιεραπόλεως Ισιδώρου, έπειτα από την έκδοση του βιβλίου του «Λύτρωση - Περί του Αγίου Φωτός», στο οποίο είχε συγκεντρώσει μαρτυρίες ανθρώπων που εμπλέκονται στη διαδικασία της αφής του φωτός και οι οποίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για θαύμα, αλλά η αφή γίνεται με τη βοήθεια ανθρώπινου χεριού.

Ο δημοσιογράφος κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση απορρήτου ιδιωτικής συνομιλίας και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.


Τι έγινε στη δίκη για το θαύμα του Αγίου Φωτός 

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, ο οποίος ερωτώμενος από την πρόεδρο του δικαστηρίου για την επικοινωνία του και τις συνομιλίες που είχε με τον Δημήτρη Αλικάκο, επικαλέστηκε αρκετές φορές το απόρρητο της εξομολογήσεως, καθώς, όπως είπε, θεωρούσε ότι αυτές γίνονταν στο πλαίσιο εξομολογητικής διάθεσης του δημοσιογράφου, με την ιδιότητά του ως προσκυνητή των Αγίων Τόπων.

Σημειώνεται πως εκτός του βιβλίου κυκλοφόρησαν βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις που έδωσαν οι σκευοφύλακες. «Γνώριζα ότι με ρωτάει σαν προσκυνητής, σαν πιστός και όχι σαν δημοσιογράφος. Εκείνος μας έδειξε ένα άλλο πρόσωπο, ενώ εμείς τον φιλοξενήσαμε και εισπράξαμε δυσφήμηση και ανομία», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, συμπληρώνοντας πως ο Αρχιεπίσκοπος Ισίδωρος, σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου, «εξέφρασε τη διαφωνία του στο να καταγράφει, αλλά μετά δέχτηκε να καταγράφεται, αλλά όχι να δημοσιοποιηθεί αυτό».

Σε ερώτηση της έδρας σχετικά με το εάν όλοι οι προσκυνητές είναι εύκολο να κάνουν τέτοιες ερωτήσεις και να ξεναγούνται, απάντησε πως αυτό συμβαίνει με πολλούς προσκυνητές και δεν ήταν εξαίρεση ο κ. Αλικάκος. Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος επέμεινε ότι δεν είχε ενημερωθεί ο ίδιος ότι θα ηχογραφηθεί η συνομιλία του με τον δημοσιογράφο, λέγοντας πως «όφειλε να με ενημερώσει. Με τον τρόπο του κ. Αλικάκου πλήττεται ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία».

Κατά τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης, μέσα από το βιβλίο και τα βίντεο του δημοσιογράφου «καταγράφηκε μια εικόνα που μας δυσφημεί. Αμαρτωλοί είμαστε κι εμείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχόμαστε τέτοια δυσφήμηση. Μας παρουσιάζει με πολύ αρνητικό τρόπο, ότι εμείς κρύβουμε την αλήθεια από τον κόσμο. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να σας πω περισσότερα λόγω του απορρήτου της εξομολόγησης».

Πάντως, όταν ερωτήθηκε για το αν γνώριζε πως ο δημοσιογράφος θα δημοσίευε κάτι σχετικά με το Άγιο Φως, με την υπόμνηση από την υπεράσπιση του κατηγορουμένου «προσέξτε τι θα απαντήσετε γιατί… μας κοιτούν από πάνω», ο Αρχιεπίσκοπος Αρίσταρχος απάντησε: «Κοιτάξτε, δεν είχε γίνει ξεκάθαρο. Εξέφρασε την πρόθεσή του να δημοσιεύσει κάτι, αλλά εκ των υστέρων… αλλά δεν ξεκαθαρίστηκε, δεν διευκρινίστηκε. Είχε εκδηλώσει απλά το ενδιαφέρον του».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αρίσταρχος απαντώντας σε ερώτηση αν το Άγιο Φως ανάβει με θαύμα ή όχι, απάντησε πως δεν γνωρίζει τι συμβαίνει. «Εγώ δεν έχω μπει στον Πανάγιο Τάφο και γι’ αυτό δεν γνωρίζω να σας πω τι συμβαίνει μέσα στο κουβούκλιο. Μόνο ο πατριάρχης το ξέρει αυτό! Εγώ το θαύμα το βλέπω στις χιλιάδες του κόσμου που συνωστίζονται εκεί με αγάπη για τη χριστιανοσύνη, και όλα αυτά συντελούνται σε τόπο άγιο!».

Η δίκη συνεχίζεται στις 29 Μαρτίου.