Μετά από 10 χρόνια γεννήθηκε ένας σπάνιος πυγμάιος ιπποπόταμος στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο της Αθήνας, ο οποίος απειλείται από εξαφάνιση, γεγονός που ενθουσίασε ιδιαίτερα τους οικολόγους.

Η έλλειψη αρσενικών πυγμαίων ιπποπόταμων σε αιχμαλωσία είχε περιπλέξει τις προσπάθειες αναπαραγωγής, οπότε το προσωπικό του ζωολογικού κήπου ήταν «απολύτως ενθουσιασμένο» που το μωρό ήταν αγόρι, δήλωσε στο Reuters η Νόη Ψαρουδάκη, κτηνίατρος του ζωολογικού κήπου.

«Αυτή είναι η πρώτη γέννηση στον ζωολογικό κήπο το 2024, και τι γέννηση!». δήλωσε η Ψαρουδάκη.

«Κάθε γέννηση πυγμαίου ιπποπόταμου σε αιχμαλωσία είναι εξαιρετικά σημαντική. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε αυτό το μωρό να εξελίσσεται σε έναν υγιή ενήλικο ιπποπόταμο και ελπίζουμε ότι μια μέρα θα αναπαραχθεί», είπε.

Δείτε το βίντεο


Οι πυγμαίοι ιπποπόταμοι είναι ιθαγενείς των βάλτων και των τροπικών δασών της δυτικής Αφρικής. Έχουν καταγραφεί ως απειλούμενο είδος από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και εκτιμάται ότι μόνο περίπου 2.000-2.500 ζουν ακόμη στη φύση.

Με βάρος 7 κιλά, το αρσενικό ιπποποταμάκι -το όνομα του οποίου θα τεθεί σε ψηφοφορία- γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου και ενώνεται με τους γονείς του Lizzie και Jamal ως οι μοναδικοί ιπποπόταμοι πυγμαίοι στον ζωολογικό κήπο.

Ο ιπποπόταμος, μοναχικός και νυκτόβιος από τη φύση του, θα παραμείνει με τη μητέρα του για μερικούς μήνες μέχρι να τολμήσει να βγει στον εξωτερικό περίβολο.

 

Φωτογραφία: @kkontad / Αττικό Ζωολογικό Πάρκο