Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Ηνωµένου Βασιλείου, ο Νίκος ∆ένδιας βρίσκεται για µία ακόµη φορά στο Λονδίνο, ενδεικτικό του εξαιρετικού κλίµατος ανάµεσα στις δύο χώρες όσον φορά ζητήµατα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας.
Το υπουργείο Εθνικής Άµυνας δίνει ιδιαίτερη έµφαση στη σχέση µε το Ηνωµένο Βασίλειο σε αυτή τη φάση, όχι µόνο γιατί αποτελεί σύµµαχο και στρατηγικό εταίρο στο ΝΑΤΟ, αλλά και εξαιτίας του ειδικού βάρους που έχει ως χώρα σε ζητήµατα διεθνούς ασφάλειας και γεωπολιτικής.


Η ατζέντα του Νίκου Δένδια στο Λονδίνο

Χαρακτηριστικό είναι πως ο υπουργός Εθνικής Άµυνας µετέβη στη βρετανική πρωτεύουσα και στα µέσα του προηγούµενου µήνα. Το πρόγραµµα του Νίκου ∆ένδια, που βρίσκεται από χθες στο Λονδίνο, περιλαµβάνει επαφές µε τον σύµβουλο Εθνικής Ασφάλειας, σερ Τιµ Μπάροου, και τον «σκιώδη» υπουργό Άµυνας των Εργατικών, Τζον Χίλι.

Στην ατζέντα του βρίσκονται η κατάσταση στη Γάζα και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και θέµατα ευρύτερης ασφάλειας, ειδικά µετά το πρόσφατο τροµοκρατικό χτύπηµα στη Μόσχα.

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί σηµαντικά τα τελευταία χρόνια, µέσω σηµαντικών διµερών συµφωνιών και συνεργασιών σε ένα ευρύ φάσµα τοµέων. Το 2021 ο Νίκος ∆ένδιας ως υπουργός Εξωτερικών και η τότε Βρετανίδα οµόλογός του και αργότερα πρωθυπουργός για µικρό χρονικό διάστηµα, Λιζ Τρας, υπέγραψαν το Μνηµόνιο Στρατηγικού Πλαισίου Ελλάδας - Ηνωµένου Βασιλείου.


Βρετανοί κομάντος έρχονται στην Ελλάδα για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις 

Το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που αναπτύσσεται µε το Ηνωµένο Βασίλειο αποτυπώνεται και στην απόφαση της οµάδας 43 Commando Fleet Protection Group Royal Marines, µίας εκ των κορυφαίων µονάδων ειδικών επιχειρήσεων του NATO, που ειδικεύεται στην προστασία των πυρηνικών, να ταξιδέψει στη χώρα µας για συνεκπαίδευση µε τους επίλεκτους των ελληνικών Ειδικών ∆υνάµεων.

Η απόφαση των Βρετανών να έρθουν στην Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σηµασία, καθώς είναι εξαιρετικά επιλεκτικοί στις συνεκπαιδεύσεις τους και δύσκολα βγαίνουν από τα σύνορα της χώρας τους.

Από χθες έως και τις 5 Απριλίου στην κοινή εκπαίδευση λαµβάνουν µέρος συνολικά 32 άτοµα και οι περισσότερες δραστηριότητες θα πραγµατοποιηθούν στη Νέα Πέραµο. Έλληνες και Βρετανοί κοµάντος θα συνεργαστούν σε µια σειρά από σενάρια, σε θαλάσσιο περιβάλλον, σε χερσαίες εγκαταστάσεις και στον αέρα µε τη συνδροµή εναέριων µέσων. Σηµειωτέον ότι η µονάδα των Βρετανών χρησιµοποιεί την πιο σύγχρονη τεχνολογία στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή