Σε συμφωνία για τον 7ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ-ΕΚΠΑ) προχώρησαν ο Δήμος Πειραιά και ο Ακαδημαϊκός κόμβος των Ηνωμένων Εθνών.

Το Μνημόνιο υπεγράφη στο Δημαρχείο Πειραιά από τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και τον καθηγητή Δημήτρη Μαυράκη, με την ιδιότητα του UNAI Hub SDG7.

Πιο αναλυτικά, συμφωνήθηκε η άμεση διάθεση 150 δένδρων για την τρέχουσα φυτευτική περίοδο με χορηγία της Hellenic Plants σε χώρους που έχει ήδη επιλέξει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Επιπλέον, θα διαθέτουν 1000 δένδρα την περίοδο 2024-2025 και άλλα 1000 την περίοδο 2025-2026, που θα φυτεύουν σε διάφορα σημεία στην πόλη, τα οποία επιχορηγούνται από το Πράσινο Ταμείο.

Παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής και Ευζωίας Ζώων Συντροφιάς Νικήτας Γκόλφης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ταταρόπουλος και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

peiraias_dendra2

Προβλέπονται επίσης περιβαλλοντικές συνέργειες όπως η υλοποίηση προγραμμάτων δενδροφυτεύσεων, η ενθάρρυνση συμμετοχής τοπικών φορέων και νεανικών ομάδων στην φύτευση δένδρων σε δημοτικούς χώρους, η υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων, η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας σε θέματα όπως η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ενεργειακής φτώχειας κ.α.

Διαβάστε ακόμα: Αυτά είναι τα νέα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία - Ο Πειραιάς αποκτά το πρώτο Πειραματικό Γυμνάσιο

Στο πλαίσιο του Μνημονίου ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει πλέον στη Διεθνή Πρωτοβουλία Φύτευσης Δένδρων “75 UN – 75 Trees UNAI SDG7” και στη Διεθνή Κοινότητα (UNAI SDG7 – Community) της Πρωτοβουλίας.

H δήλωση του Δημάρχου Πειραιά

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του τόνισε:                                                      

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που ξεκινάει μια σημαντική συνεργασία για τον Δήμο Πειραιά με επίκεντρο την ανάπτυξη του πρασίνου στην πόλη μας και συγκεκριμένα με την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος δενδροφυτεύσεων τα επόμενα χρόνια. Είναι ένας κρίσιμος τομέας για εμάς, καθώς ο Πειραιάς είναι από τις πόλεις με το λιγότερο πράσινο ανά τετραγωνικό, εξαιτίας της πυκνής δόμησης και της έλλειψης ελεύθερων οικοπέδων.

Η αρχή της συνεργασίας μας γίνεται με τη φύτευση νέων δένδρων στον Πειραιά, ενώ θα ακολουθήσουν συνέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος, τομείς με τους οποίους ασχολείται επιστημονικά το Κ.Ε.Π.Α. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μαυράκη για την εποικοδομητική μας συνεργασία, η οποία είμαι βέβαιος πως θα είναι επ΄ ωφελεία της πόλης μας».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Κ.Ε.Π.Α., καθηγητής και Ακαδημαϊκός Κόμβος του ΟΗΕ για τον 7ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης Δημήτρης Μαυράκης, σημείωσε:

«Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Πειραιά και του Ακαδημαϊκού Κόμβου του ΟΗΕ για τον 7ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών του Δήμου για υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος δενδροφυτεύσεων, μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας και τέλος συμμετοχής στις παγκόσμιες προσπάθειες προώθησης των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ».