Πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννώνται για τη διαχείριση και την αξιολόγηση από τις Αρχές της καταγγελίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, που κατέληξε σε τραγωδία με την αποτρόπαιη δολοφονία της έξω από αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους, και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό φρουρό.
Σωρεία λαθών φαίνεται ότι προηγήθηκαν του στυγερού εγκλήματος στους Αγίους Αναργύρους και προκάλεσαν την ταχύτατη εισαγγελική παρέμβαση και διενέργεια ΕΔΕ.

Αδιανόητη αδιαφορία αστυνομικών:Δεν υπάρχουν πρωτόκολλα & γραφειοκρατία όταν κινδυνεύει άνθρωπος


Η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής με πέντε μαχαιριές στο στήθος και την πλάτη τη Δευτέρα, μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, από τον πρώην σύντροφό της γεννά ερωτήματα, κυρίως ως προς τον τρόπο που αξιολόγησαν το συμβάν και λειτούργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Αγίων Αναργύρων μπροστά στις καταγγελίες της κοπέλας, που φοβόταν για την ίδια της τη ζωή. Όπως αποδείχθηκε, δεν έγινε εκτίμηση του κινδύνου, αλλά απλώς μια… διεκπεραιωτική δουλειά στο Τμήμα των Αγίων Αναργύρων.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0a9eibplv81)


Δημογλίδου: «Υπήρχε περιπολικό στην περιοχή, το ερώτημα είναι γιατί δεν κλήθηκε»

«Δεν υπήρχε θέμα με περιπολικό στην περιοχή, υπήρχε και ήταν σε υπηρεσία. Το ερώτημα είναι γιατί δεν κλήθηκε το περιπολικό αυτό να συνοδεύσει την κοπέλα», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, σχετικά με το στυγερό έγκλημα έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, με θύμα μια 28χρονη κοπέλα, η οποία δολοφονήθηκε από τον 39χρονο σύντροφό της.

*Διαβάστε εδώ: Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Το χρονικό της στυγερής δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής από τον πρώην σύντροφό της - Την ώρα που μιλούσε με το "100" τη μαχαίρωσε

«Γίνονται λάθη και πρέπει να το διορθώσουμε, αλλά είναι χιλιάδες οι κοπέλες και γενικά οι πολίτες που έχουν εξυπηρετηθεί σωστά στα αστυνομικά τμήματα», πρόσθεσε.

«Η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος και θα δοθούν απαντήσεις. Αν κάποιος πρέπει να έχει πειθαρχικές κυρώσεις, θα τις έχει», κατέληξε η εκπρόσωπος.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0a82wsdxpdt)


Γιώργος Καλλιακμάνης: «Δεν έπρεπε να την αφήσουν να φύγει»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, επισήμανε ότι η φρουρός, 22 ετών, ήταν άπειρη και αυτό φάνηκε από τους χειρισμούς της.

«Δεν έπρεπε να την αφήσουν να φύγει», υπογράμμισε.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0a7sknu1pop)


Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Τα λάθη και οι παραλείψεις

Μια σειρά από λάθη και παραλείψεις στοίχισαν τη ζωή στη νεαρή κοπέλα, η οποία θα μπορούσε να είχε σωθεί αν γινόταν απλά σωστή εκτίμηση της κατάστασης και εφαρμοζόταν το πρωτόκολλο ενεργειών αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που όπως φαίνεται δεν εφαρμόστηκε.

Βάσει κανονισμών, ο χώρος όπου έγινε η δολοφονία της 28χρονης θεωρείται «ζωτικός χώρος» του αστυνομικού τμήματος, λόγω της εγγύτητάς του.

Τρία πάντως φαίνεται να είναι τα ερωτήματα για τα οποία θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι αστυνομικοί του Τμήματος Αγίων Αναργύρων.

Πρώτον, γιατί η αξιωματικός υπηρεσίας δεν πήρε τηλέφωνο στο «100», ώστε να ανοίξει κάρτα στην Άμεση Δράση, καλώντας περιπολικό για να μεταφέρει το θύμα, όπως της ζητήθηκε. Κι αν δεν υπήρχε διαθεσιμότητα κάποιου περιπολικού, η 28χρονη θα μπορούσε να φιλοξενηθεί στο αστυνομικό τμήμα και να επιβιβαστεί στο πρώτο διαθέσιμο περιπολικό για να πάει σπίτι της.

Δεύτερον, η δεύτερη αστυνομικός που ήταν στο τμήμα ήταν η επόπτης. Ήταν η αστυνομικός που μαζί με την οδηγό της θα έπρεπε να είχε βγει έξω και να είχε κάνει τον έλεγχο σε όλους τους στόχους της περιοχής. Σε αυτό το περιπολικό θα μπορούσε να έχει επιβιβαστεί και η κοπέλα, προκειμένου να μεταφερθεί με ασφάλεια στο σπίτι της.

Τρίτον, εντύπωση προκαλεί και η στάση του σκοπού στο φυλάκιο του αστυνομικού τμήματος. Την ώρα που η 28χρονη βρέθηκε εκεί για να ζητήσει βοήθεια και τελικά δεν υπήρχε ένα περιπολικό για να τη μεταφέρει με ασφάλεια στο σπίτι της, ο σκοπός στο φυλάκιο δεν συνόδευσε την κοπέλα έξω ούτε έλεγξε τον χώρο περιμετρικά, προκειμένου να σιγουρευτούν για την ασφάλειά της. Η μόνη αντίδραση του σκοπού ήταν όταν ο δράστης πλησίασε την κοπέλα για να τη μαχαιρώσει.

Σημειώνεται στο μεταξύ πως, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αστυνομικοί του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων έχουν απασχολήσει τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, ο ένας από τους αστυνομικούς είχε εμπλακεί σε υπόθεση με πλαστές ταυτότητες, οι οποίες κατέληγαν σε χέρια ποινικών, ενώ άλλος αστυνομικός –που, σημειώνεται, είχε υπηρεσία το βράδυ της γυναικοκτονίας στο Α.Τ.– είχε εμπλακεί σε σοβαρή υπόθεση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης και επέστρεψε στο αστυνομικό τμήμα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0a5dtf7cx5t)


Το χρονικό της δολοφονίας

«Θα σε σκοτώσω», ούρλιαζε σε κατάσταση αμόκ ο 39χρονος Θανάσης Κουρέλης, την ώρα που χτυπούσε επαναλαμβανόμενα με ένα κουζινομάχαιρο την 28χρονη Κυριακή Γρίβα. Η νεαρή βρεφονηπιαγωγός ξεψύχησε στο πεζοδρόμιο, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όπου είχε καταφύγει για να ζητήσει προστασία από τη δολοφονική -όπως αποδείχθηκε- μανία του πρώην αρραβωνιαστικού της. Ένα μόλις μέτρο από το φυλάκιο η 28χρονη δέχθηκε το μοιραίο πλήγμα, με τον φρουρό να αντιλαμβάνεται πολύ αργά τι ακριβώς συνέβαινε.

Όταν εκείνος βγήκε από το φυλάκιο, η Κυριακή Γρίβα ήταν ήδη νεκρή, ενώ βλέποντάς τον ο 39χρονος εν ψυχρώ δολοφόνος έστρεψε το μαχαίρι προς τον εαυτό του. Ο αστυνομικός φρουρός κλώτσησε το φονικό όπλο από το χέρι του. Όπως έγινε γνωστό, ο φρουρός στο παρελθόν είχε προφυλακιστεί για υπόθεση πλαστών διαβατηρίων και είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.


Παρέμβαση εισαγγελέα για πιθανές ευθύνες αστυνομικών

Έρευνα για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των αστυνομικών που είχαν βάρδια στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, όπου η 28χρονη κατήγγειλε τον πρώην σύντροφό της, διέταξε ο εισαγγελέας. 

Την ίδια ώρα, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των αστυνομικών.

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών έχουν μπει οι κινήσεις της αξιωματικού υπηρεσίας στην οποία απευθύνθηκε η 28χρονη Κυριακή στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Η έρευνα που διατάχθηκε βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δόθηκε η δέουσα προσοχή.

Η 22χρονη αξιωματικός υπηρεσίας φέρεται να δήλωσε πως προσπάθησε να πείσει την 28χρονη να καταγγείλει τον 39χρονο, με την Κυριακή να αρνείται κατηγορηματικά, αφού και στο παρελθόν είχε προχωρήσει σε καταγγελία, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι. Μάλιστα, η αστυνομικός φέρεται να έχει υποστηρίξει πως προσφέρθηκε να ενημερώσει το Κέντρο για να της στείλουν ένα περιπολικό να την παραλάβει, αλλά η 28χρονη αρνήθηκε και είπε πως θα καλέσει η ίδια.

Επίσης, ελέγχεται ο φρουρός του τμήματος που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο φυλάκιο, καθώς φαίνεται να αντιλήφθηκε το άγριο φονικό μόλις την τελευταία στιγμή, όταν δηλαδή ο δολοφόνος έστρεψε το μαχαίρι στον λαιμό του και αυτοτραυματίστηκε επιφανειακά.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0a7hg5mz489)


Βίντεο-ντοκουμέντο μετά τη δολοφονία της 28χρονης

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν οι νέες λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σε βίντεο-ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία της κοπέλας από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της που παρουσίασε το Οpen φαίνονται αστυνομικοί να βρίσκονται γύρω από το άψυχο κορμί της 28χρονης λίγο μετά την επίθεση που δέχθηκε.

Ο 39χρονος έφτασε στο τμήμα με μηχανάκι και όταν εκείνη βγήκε και άρχισε να τρέχει για να σωθεί, την κυνήγησε και δυστυχώς την πρόλαβε και τη σκότωσε.


«Βοήθεια, θέλει να με σκοτώσει»

Αυτόπτης μάρτυρας που βρέθηκε εκεί τη στιγμή της ψυχρής δολοφονίας της 28χρονης σοκάρει με τα όσα αναφέρει. «Κατέβαινα από το λεωφορείο και είδα την κοπέλα να ουρλιάζει. Και ξαφνικά σκάει αυτός με το μαχαίρι και τη μαχαίρωσε. “Βοήθεια, θέλει να με σκοτώσει” άκουσα», αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας.

Άγρια γυναικοκτονία στους Αγ.Αναργύρους: Τη σκότωσε έξω από το αστυνομικό τμήμα | Ethnos


«Δεν πρόλαβα να αντιδράσω»

Σοκαρισμένος παραμένει ο φίλος της άτυχης κοπέλας που τη συνόδευσε στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσει προστασία από την Αστυνομία. Ο ίδιος δήλωσε ανήμπορος να αντιδράσει και όπως αναφέρει: «Αυτός πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά της και άρχισε να τη μαχαιρώνει. Δεν είδα από πού βγήκε, δεν πρόλαβα να αντιδράσω. Η Κυριακή έπεσε κάτω και άρχισα να φωνάζω. Δεν ξέρω από πού βγήκε, δεν κατάλαβα από πού μας ακολουθούσε».

Γυναικοκτονία – Άγιοι Ανάργυροι: Έξι μαχαιριές δέχθηκε η 28χρονη – Η μια θανατηφόρα στην καρδιά


Ο διάλογος της 28χρονης με τον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης

«Προσπαθούσαν να την πείσουν να υποβάλει μήνυση για να προχωρήσουν στην αναζήτησή του, όμως η ίδια δεν ήθελε, διότι και στο παρελθόν είχε προχωρήσει σε ενέργειες που δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα», υποστήριξε ο φίλος της άτυχης Κυριακής. Εκείνη το μόνο που ήθελε ήταν ένα περιπολικό να τη μεταφέρει στο σπίτι της, κάτι που το τμήμα αδυνατούσε να καλύψει, και την παρέπεμψαν στην Άμεσο Δράση. Σύμφωνα με το Mega, περιπολικό υπήρχε, όπως και οδηγός. Η 28χρονη βγήκε από το γραφείο και κάλεσε το «100».

Την ώρα που συνομιλούσε στο τηλέφωνο, λίγα μόλις μέτρα από το τμήμα, δέχθηκε πισώπλατη επίθεση από τον πρώην αρραβωνιαστικό της, με την τηλεφωνήτρια της Άμεσης Δράσης να ακούει τα ουρλιαχτά της νεαρής γυναίκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός που δέχτηκε την κλήση της κοπέλας στο 100, ακολούθησε τη γνωστή διαδικασία κατά τη λήψη τηλεφωνήματος. Ξεκίνησε με τις τυπικές ερωτήσεις: «Πώς λέγεστε;», «Πού βρίσκεστε;», «Το κινητό σας τηλέφωνο;».

Απαντώντας η άτυχη 28χρονη υποστήριξε: «Είμαι έξω από το Τμήμα Αγίων Ανάργυρων και ο πρώην φίλος μου είναι έξω από το σπίτι μου». Στη συνέχεια ζήτησε περιπολικό. Δευτερόλεπτα αργότερα ο δράστης τής επιτέθηκε και τη σκότωσε, με τον αστυνομικό στην Άμεσο Δράση να γίνεται αυτήκοος μάρτυρας της στυγερής γυναικοκτονίας.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία αστυνομικών στο σημείο, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι υπήρχε αστυνομικός στο φυλάκιο του τμήματος, ενώ ο δράστης φέρεται να της επιτέθηκε μπροστά στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και στον φίλο της που την είχε συνοδεύσει προκειμένου να κάνει την καταγγελία.

Όσον αφορά, τώρα, τον ιατροδικαστή Γιώργο Ντιλέρνια, που εξέτασε τη σορό της άτυχης γυναίκας, ανέφερε ότι ο δράστης την είχε μαχαιρώσει βαθιά δύο φορές στο στήθος και τρεις στην πλάτη.


Τα πρώτα λόγια του δράστη στις Αρχές

Αύριο, στις 9 το πρωί, θα απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή Αθηνών ο 39χρονος που σκότωσε την 28χρονη Κυριακή. Ο 39χρονος όταν συνελήφθη δεν είπε τίποτα στις Αρχές, ενώ τα τραύματά του στον λαιμό του ήταν επιφανειακά. Μάλιστα, όταν πήγε στο νοσοκομείο, ανέφερε στους αστυνομικούς πως «έχω ψυχιατρικό παρελθόν». Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο 39χρονος φαίνεται πως είχε προσχεδιάσει το έγκλημα. 

Να σημειωθεί ότι ο δράστης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας, προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών για δική του χρήση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d09gvknipg69)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο δράστης της νέας γυναικοκτονίας είναι σεσημασμένος και γνωστός στις αστυνομικές Αρχές, καθώς έχει συλληφθεί ξανά για ποσότητα ηρωίνης, ενώ σε έλεγχο που του είχε γίνει είχε ακολουθήσει και συμπλοκή.

Σε κάθε περίπτωση, η 29χρονη είχε καταγγείλει τον δράστη για απανωτούς βιασμούς και ξυλοδαρμούς. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η κοπέλα είχε καταθέσει απανωτές μηνύσεις σε βάρος του γυναικοκτόνου για σεξουαλική κακοποίηση και σωματική βία ήδη από το 2020, ενώ είχε καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα. 
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0aa21o867mx)

Ξεσπά ο πατέρας της 28χρονης

Ο πατέρας της 28χρονης που έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της ξέσπασε για τη δολοφονία παιδιού του, το οποίο μεγάλωσε ο ίδιος, καθώς είχε χωρίσει με τη σύζυγό του και τα παιδιά ζούσαν μαζί του.

«Το παιδί μου ήταν ένας άγγελος, ζούσε με αυτό το απόβρασμα, έναν τεμπέλη, που τον τάιζε», είπε στο Star, αναφέροντας πως η κόρη του δεν του είχε πει ποτέ τον εφιάλτη που ζούσε δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο. «Ήξερε ότι θα τον σκότωνα εγώ, μου είχε εκμυστηρευθεί κάποια πράγματα η μητέρα της, αλλά όσες φορές την πίεσα να μου μιλήσει, δεν μου είχε πει τίποτα», είπε συντετριμμένος ο πατέρας της Κυριακής.

Η γιαγιά της κοπέλας, που είχε σπουδάσει παιδαγωγικά και ήθελε να ασχοληθεί με τα παιδιά, μιλώντας επίσης στο Star είπε πως η Κυριακή δεν μιλούσε για την προσωπική της ζωή. Είχε δει κάποιες φορές τον δολοφόνο της κοπέλας - «δεν μου άρεσε πολύ, είχα ακούσει ότι έπαιρνε ναρκωτικά και πολλές φορές τη χτυπούσε», είπε κλαίγοντας για την εγγονή της.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d09tfg842ev5)