Αριστεία και εισόδηµα είναι τα κριτήρια για τη χορήγηση προπτυχιακών και µεταπτυχιακών υποτροφιών σε φοιτητές των ελληνικών δηµόσιων πανεπιστηµίων από το Ίδρυµα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το οποίο παράλληλα προχωρά σε συνεργασίες και συµπράξεις µε διεθνείς οργανισµούς και επενδύει σε δραστηριότητες έρευνας, καινοτοµίας και στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισµού. Ο πρόεδρος του ΙΚΥ, Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, µιλά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τα προγράµµατα του εθνικού φορέα παροχής υποτροφιών, ο οποίος προσφέρει πολλαπλές ευκαιρίες για σπουδές, έρευνα, καινοτοµία και διά βίου µάθηση στην πλέον των 70 ετών πορεία του.

Αναφερόµενος στα µη κρατικά πανεπιστήµια, τονίζει ότι «η εγκατάσταση παραρτηµάτων ξένων, µη κρατικών και µη κερδοσκοπικών πανεπιστηµίων στη χώρα µας είναι καλοδεχούµενη και ελπίζουµε η προσπάθεια εκσυγχρονισµού της ανώτατης Παιδείας να ολοκληρωθεί µε την αλλαγή του Αρθρου 16 του Συντάγµατος, ώστε να ιδρυθούν νέα ελληνικά πανεπιστήµια και όχι µόνο παραρτήµατα ξένων».

Το ΙΚΥ προσφέρει εδώ και χρόνια υποτροφίες για σπουδές. Τι προβλέπει το φετινό σας πρόγραµµα για την Ελλάδα και το εξωτερικό;

Οι υποτροφίες του ΙΚΥ διαχρονικά εντάσσονται σε κατηγορίες, όπως υποτροφίες προπτυχιακών, µεταπτυχιακών, διδακτορικών και µεταδιδακτορικών σπουδών. Το παρόν ∆ιοικητικό Συµβούλιο ενέταξε τις επιπλέον κατηγορίες, υποτροφίες αριστείας φοιτητών, υποτροφίες κινητικότητας ερευνητών µεταξύ ερευνητικών κέντρων και πανεπιστηµίων, ανάπτυξη συνεργασιών µεταξύ µελών ∆ΕΠ ελληνικών ΑΕΙ και εκπαιδευτικών ιδρυµάτων ή φορέων ελληνικού πολιτισµού στο εξωτερικό, µε στόχο την υποστήριξη και διάδοση της ελληνικής γλώσσας, του πολιτισµού, των γραµµάτων και τεχνών της χώρας, καθώς και υποτροφίες µέσω συµπράξεων µε εθνικούς και διεθνείς φορείς. Στο πλαίσιο ανάδειξης της αριστείας, υιοθέτησε τα προγράµµατα των «Βραβείων Αριστείας», µε σκοπό την επιβράβευση των πρωτευσάντων πτυχιούχων όλων των ΑΕΙ, την ενίσχυση της συµµετοχής φοιτητών ελληνικών ΑΕΙ σε διεθνείς διαγωνισµούς και την επιβράβευση διακριθεισών οµάδων φοιτητών/τριών ελληνικών ΑΕΙ σε διεθνείς διαγωνισµούς. Επίσης, το σηµερινό ∆.Σ. αναζήτησε και πέτυχε συνεργασίες και συµπράξεις µε την ΕΥ∆ΑΠ και µε διεθνείς οργανισµούς, όπως η Ελληνογαλλική Συνεργασία - Hubert Curien, Partenariat Hubert Curien (PHC), η Ελληνο-Βρετανική Συνεργασία, η Συνεργασία µε το Ιδρυµα Fulbright και το πρόγραµµα για την ανάπτυξη επιστηµονικής συνεργασίας µεταξύ µελών ∆ΕΠ ιατρικών σχολών ελληνικών ΑΕΙ και του Πανεπιστηµίου Κινεζικής Ιατρικής Ανχούεϊ της Λαϊκής ∆ηµοκρατίας της Κίνας. Αρα το ΙΚΥ, εκτός της Ελληνο-Γερµανικής Συνεργασίας IKYDA, που προϋπήρχε, ενέταξε στη φαρέτρα του και άλλες τέσσερις διεθνείς συνεργασίες, ενώ παράλληλα βρισκόµαστε σε διαβουλεύσεις και µε άλλους διεθνείς και εθνικούς φορείς.

Τι πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι για τις προϋποθέσεις προκειµένου να πάρουν µια υποτροφία ή να συµµετάσχουν σε κάποιο προσφερόµενο πρόγραµµα;

Βασικοί άξονες για τη χορήγηση υποτροφιών προπτυχιακών, µεταπτυχιακών, διδακτορικών και µεταδιδακτορικών σπουδών είναι δύο, η αριστεία και τα εισοδηµατικά κριτήρια, ενώ ιδιαίτερη µέριµνα λαµβάνεται για τη διασφάλιση της ισότιµης συµµετοχής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση των ΑµεΑ, των πολυτέκνων και των ατόµων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές οµάδες. Επιπλέον αυτών, όµως, το ΙΚΥ επενδύει σε δραστηριότητες έρευνας, καινοτοµίας και στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισµού, στις οποίες τα κριτήρια εξειδικεύονται αναλόγως του προγράµµατος. Το ΙΚΥ είναι επίσης η εθνική µονάδα για τη διαχείριση του ευρωπαϊκού προγράµµατος Erasmus+ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, το οποίο χρηµατοδοτεί σχέδια/προγράµµατα, προκειµένου να στηρίξει τη µαθησιακή και εκπαιδευτική κινητικότητα, τη συνεργασία µεταξύ οργανισµών και ιδρυµάτων, τη χάραξη πολιτικής στον τοµέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και τη διαµόρφωση ενός ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης. Στις προκηρύξεις προγραµµάτων για τη χορήγηση υποτροφιών και την ενίσχυση σχεδίων Erasmus+ εξειδικεύονται οι ανωτέρω αναφερόµενοι βασικοί άξονες, ανάλογα µε την πηγή χρηµατοδότησης, καθώς οι πηγές χρηµατοδότησης έχουν µεγάλο εύρος, όπως ο τακτικός και ο ευρωπαϊκός Προϋπολογισµός, κληροδοτήµατα και άλλοι εθνικοί και διεθνείς φορείς µε τους οποίους πέτυχε συµπράξεις το παρόν ∆ιοικητικό Συµβούλιο, όπως αναφέρονται ανωτέρω.

Ποια η γνώµη σας για την εγκατάσταση παραρτηµάτων ξένων µη κρατικών και µη κερδοσκοπικών ιδρυµάτων στη χώρα µας;

Προτίθεστε να δώσετε υποτροφίες και γι' αυτά τα πανεπιστήµια που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα, σε ποια έκταση και µε ποιες προϋποθέσεις; Η εγκατάσταση παραρτηµάτων ξένων, µη κρατικών και µη κερδοσκοπικών πανεπιστηµίων στη χώρα µας είναι καλοδεχούµενη και ελπίζουµε η προσπάθεια εκσυγχρονισµού της ανώτατης Παιδείας στη χώρα µας να ολοκληρωθεί µε την αλλαγή του Αρθρου 16 του Συντάγµατος, ώστε να ιδρυθούν νέα ελληνικά πανεπιστήµια στη χώρα µας και όχι µόνο παραρτήµατα ξένων. Το ΙΚΥ χορηγεί υποτροφίες σε φοιτητές των ελληνικών δηµόσιων πανεπιστηµίων.

Το σηµερινό ∆.Σ. αναζήτησε και πέτυχε συνεργασίες και συµπράξεις του Ιδρύµατος Κρατικών Υποτροφιών µε διεθνείς οργανισµούς


Τι αλλαγές ετοιµάζετε στο Ιδρυµα Κρατικών Υποτροφιών;

Το παρόν ∆ιοικητικό Συµβούλιο είναι το πρώτο που υιοθέτησε πενταετή στρατηγικό σχεδιασµό, µε βάση τον οποίο έχει διοικήσει έως τώρα. Σκοπός είναι η εσωτερική αναδιοργάνωση του φορέα, η αύξηση της αποτελεσµατικότητας και αποδοτικότητας των δράσεων σε ένα σύγχρονο και ταχέως µεταβαλλόµενο περιβάλλον, καθώς και η ενίσχυση του θετικού αντίκτυπου στην ελληνική επιστηµονική κοινότητα και τη νέα γενιά, µε βάση το πλέγµα αρχών και αξιών, όπως ποιότητα, ακεραιότητα, διαφάνεια, συνεργασία, αριστεία και αξιολόγηση. Η έως τώρα εµπειρία µας έχει πλέον καταδείξει ότι, προκειµένου το ΙΚΥ να µπορέσει να γίνει ηγετικός εθνικός φορέας παροχής υποτροφιών, ο οποίος προσφέρει πολλαπλές ευκαιρίες για σπουδές, έρευνα, καινοτοµία και διά βίου µάθηση, όπως ήταν στην πλέον των 70 ετών πορεία του, απαιτείται εκσυγχρονισµός του νοµοθετικού πλαισίου λειτουργίας του, το οποίο ανάγεται στο 1964 και το 1993, ενώ αρκετές φορές ανατρέχουµε και στον ιδρυτικό του νόµο, του 1951. Μόνο εάν εκσυγχρονιστεί νοµοθετικά, θα µπορέσει να επιτύχει τη βελτίωση της αποτελεσµατικότητας, την ενίσχυση του κύρους και την αναβάθµιση της εικόνας, την ενίσχυση εγχώριων και διεθνών συνεργασιών και τη δηµιουργία οικονοµιών κλίµακας στο πλαίσιο εθνικών, διεθνών και ευρωπαϊκών πολιτικών και προτεραιοτήτων. Επιπρόσθετα της ανωτέρω αναφερόµενης προτεραιότητας για το ∆ιοικητικό Συµβούλιο, στο πλαίσιο του υφιστάµενου θεσµικού πλαισίου λαµβάνονται µέτρα για την εκτέλεση της αποστολής του, την επίτευξη µιας σύγχρονης και χρηστής διοίκησης και την αύξηση των πόρων για τη χορήγηση υποτροφιών. Ετσι, ενδεικτικά εφαρµόστηκε το σύστηµα εσωτερικού ελέγχου, η µελέτη για την εκτίµηση και διαχείριση κινδύνων, ενώ προωθείται η οργανωτική αναβάθµιση του φορέα µε την ψηφιακή αναβάθµιση των λειτουργιών του. Επιθυµούµε τη διαφάνεια όλων των λειτουργιών του Ιδρύµατος και προς τούτο οι αξιολογητές µας προέρχονται πλέον από το µητρώο µελών ∆ΕΠ των πανεπιστηµίων µας Απέλλα, ενώ θα τεθούν επιχειρησιακοί στόχοι, οι οποίοι θα παρακολουθούνται µέσω δεικτών ποιότητας. Στόχος µας είναι να µετασχηµατιστεί το ΙΚΥ σε έναν σύγχρονο, αποτελεσµατικό και αποδοτικό φορέα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, θα τιµά τη µακρόχρονη ιστορία του και θα συµβάλλει στη βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική συνοχή.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»