Φόβος και τρόμος επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και τουριστών που επισκέπτονταν αξιοθέατα της Αθήνας, είχε γίνει η πολυπληθής συμμορία αλλοδαπών «πορτοφολάδων» που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Η αρχή για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου έγινε τον περασμένο Αύγουστο, όταν σε ξενοδοχείο της Αθήνας είχαν συλληφθεί έξι Ρουμάνοι.

*Διαβάστε εδώ: Οπαδική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια: Άγνωστοι με κουκούλες επιτέθηκαν με μαχαίρια και ρόπαλα σε δύο άτομα

Κάθε υποομάδα του δικτύου είχε ξεχωριστό πεδίο δράσης, όπως:
  • Διακίνηση Ναρκωτικών
  • Κλοπές αντικειμένων από ΙΧ και σπίτια
  • Διάθεση πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ
  • Διοχέτευση κλοπιμαίων σε κλεπταποδόχους


Η συνθηματική γλώσσα που χρησιμοποιούσαν για να συνεννοηθούν

Όταν έλεγαν Mortul εννοούσαν πορτοφόλι, Indian εννοούσαν τον αστυνόμο, Les εννοούσαν ότι κλέβουν και Sobolan σήμαινε ναρκωτικά.

Mortul (Πεθαμένος) – Πορτοφόλι, τσάντα
Indian (Ινδιάνος) – Ο Αστυνόμος
Les (Τρέχω) – κλέβω
Sobolan (Αρουραίος) Ναρκωτικό

Τα κέρδη συμμοριών ανέρχονται σε 1,4 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι είχαν διακινήσει 1.500 πλαστά χαρτονομίσματα, 16 κιλά κάνναβης και 1,5 κιλό κοκαΐνης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ανάμεσα στα ηγετικά μέλη μιας υποομάδας του δικτύου είναι και ο πιστολέρο αλβανικής καταγωγής, που το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου είχε πυροβολήσει και τραυματίσει πολύ σοβαρά στο κεφάλι τρεις φίλους από την Κρήτη που διασκέδαζαν στο Γκάζι.

Ο συνεργός του είχε συλληφθεί, ενώ ο επικίνδυνος κακοποιός καταζητείται ακόμα.

Σημειώνεται ότι ορμητήριο, αλλά και χώρο αποθήκευσης ναρκωτικών ουσιών και κλοπιμαίων, αποτελούσε καφέ - μπαρ στο κέντρο της Αθήνας.

*Πηγή: ΕΡΤ