«Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται», ήταν η ηρωική απάντηση του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, Διοικητή του οχυρού Ρούπελ στους Γερμανούς αγγελιοφόρους στις 9 Απριλίου του 1941, όταν του ζήτησαν την παράδοση του οχυρού στην αμυντική γραμμή Μεταξά. Τρεις μέρες νωρίτερα, στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 εκδηλώθηκε η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της χώρας μας.

83 χρόνια μετά και σε επετειακή εκδήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τιμήθηκε η μνήμη των αξιωματικών και Οπλιτών, που υπερασπίστηκαν τα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά τον Απρίλιο του 1941 στο Ρούπελ και το Ιστίμπεη, παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατού Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη.

Οι επετειακοί εορτασμοί για την Μάχη των Οχυρών περιελάμβαναν την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και την κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των ηρώων υπερασπιστών των οχυρών τον Απρίλιο του 1941.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο του Οχυρού Ρούπελ, να περιηγηθούν στις ιστορικές στοές και να θαυμάσουν τα εκθέματα της πλούσιας συλλογής τους, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.