«Φρένο» στο φαινόμενο της σχολικής βίας επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, μετά την εξάρση που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, με αυστηρές ποινές, που θα φτάνουν μέχρι και την οριστική αποβολή από τα σχολεία, με συνέπειες για τους μαθητές, αλλά και για τους γονείς, καθώς επίσης και με την ενεργοποίηση ειδικής πλατφόρμας καταγγελιών.

Τη Δευτέρα (8/4), παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριακού Μητσοτάκη, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε τη νέα εθνική στρατηγική, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο, και στο πλαίσιο της οποίας αν ένας μαθητής διαρρέει μέσω του κινητού προσωπικά δεδομένα ή προσωπικές στιγμές συμμαθητών του, θα αποβάλλεται ακαριαία από το σχολείο του. Επιπλέον, σε σοβαρά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού επανέρχονται και οι πενθήμερες αποβολές, ενώ όταν οι μαθητές προκαλούν φθορές στο σχολείο, οι γονείς τους θα πληρώνουν τις ζημιές.

«Σπάσε τη σιωπή»

Στο βίντεο του υπουργείου Παιδείας οι άγριες σκηνές βίας μεταξύ ανηλίκων και εκφοβισμού καταγράφουν ένα κομμάτι της πραγματικότητας.

Καθώς φαίνεται, ένα στα τρία παιδιά δέχεται εκφοβισμό, ενώ ένα στα έξι αισθάνεται πως το σχολείο δεν βοηθά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2024 είχαμε 500 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων:
  • 50 για ναρκωτικά
  • 40 για κλοπές
  • 19 για κατοχή όπλων
  • 13 για σωματικές βλάβες
  • Έχουν γίνει 40.638 έλεγχοι και 1.418 προσαγωγές.
Το εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του bullying αναφέρει πως πρώτο βήμα είναι να δοθεί τέλος στη σιωπή. Γονείς και μαθητές θα μπορούν να καταγγέλλουν επωνύμως περιστατικά εκφοβισμού μέσα από την πλατφόρμα stopbullying gov.gr.

Για τους θύτες προβλέπονται αποβολές έως και πέντε μέρες, ακόμα και αλλαγή τμήματος ή σχολείου σε ακραίες περιπτώσεις.

Το κόστος για ζημιές που θα προκαλούνται από βανδαλισμούς θα το αναλαμβάνουν πλέον γονείς και κηδεμόνες ή οι μαθητές που τις προκάλεσαν, αν είναι ενήλικοι.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι γονείς, για να ξεκινήσει το παιδί τους σχολείο, θα κληθούν να υπογράψουν νέο σχολικό κανονισμό λειτουργίας, όπου θα διατυπώνονται κανόνες συμπεριφοράς και συνέπειες για κάθε παράπτωμα.

Στο στόχαστρο μπαίνουν τα κινητά τηλέφωνα, που, όπως φαίνεται, συνδέονται με πολλά περιστατικά εκφοβισμού. Η βιντεοσκόπηση και η καταγραφή ήχου μέσα στο σχολείο μπορεί να οδηγήσουν σε πενθήμερη αποβολή, ενώ σε βαριά περιστατικά οι θύτες θα απομακρύνονται από το σχολείο με συνοπτικές διαδικασίες.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0g2sxn6jjtd)