Τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έρχεται να δικαιώσει ζευγάρι μισθωτών θυρίδας, οι οποίοι πριν από εννέα χρόνια έπεσαν θύμα διάρρηξης, χάνοντας κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 117.600 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την αξία των κλαπέντων, αλλά και την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι παθόντες. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από την τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και των δικαστικών εξόδων, αγγίζει τα 245.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η κλοπή οφείλεται στην αδυναμία της τράπεζας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των αντικειμένων που φυλάσσονταν στις θυρίδες.

Οι παθόντες είχαν στραφεί νομικά κατά της τράπεζας, μετά την διαπίστωση της εξαφάνισης των πολύτιμων αντικειμένων. Ανάμεσα σε αυτά ήταν χρυσά δακτυλίδια, σταυροί, περιδέραια, βραχιόλια, σκουλαρίκια με πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια, ρολόγια, χρυσές λίρες Αυστρίας (Δουκάτα), χρυσό 20δόλαρο Αμερικής, χρυσά πεντόλιρα και λίρες Αγγλίας, χρυσά Κωνσταντινάτα, ασημένια σκαλιστά μαχαιροπίρουνα, επαγγελματική φωτογραφική μηχανή κ.ά. Η αγωγή τους έγινε δεκτή, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει την ευθύνη της τράπεζας για την απώλεια.

Παρόμοια ετυμηγορία εκδόθηκε από το ίδιο δικαστήριο και σε άλλη υπόθεση μισθωτή θυρίδας, στον οποίο αποφασίστηκε η επιστροφή των κλεμμένων αντικειμένων, καθώς και η καταβολή αποζημίωσης για ηθική βλάβη.

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι, ενώ οι αστικές αγωγές των θυμάτων ευδοκίμησαν, στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι τραπεζικοί υπάλληλοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.