Ενα επιπλέον μέσο για την αποκάλυψη της παραβατικότητας ανηλίκων προανήγγειλε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κοινωνικό φαινόμενο που ταλανίζει όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.


Παραβατικότητα ανηλίκων: Τα μέσα αποτροπής της ΕΛΑΣ

Πρόκειται για έναν νέο 5ψήφιο αριθμό τον οποίο θα μπορούν να καλούν όσοι διαπιστώνουν έκνομες ενέργειες από ανήλικους.

Φυσικά, η καταγγελία θα γίνεται ανώνυμα, αφού στόχος των αστυνομικών, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι να εντοπίζονται άμεσα τα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας και να αντιμετωπίζονται σε πρώτο χρόνο.

Το 5ψήφιο νούμερο, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, σε συνδυασμό με τη συνεχή παρουσία άοπλων αστυνομικών στα σημεία όπου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά βίας ανηλίκων, αλλά και το «κουμπί πανικού» που μπορούν να ενεργοποιούν ανήλικοι όταν βρίσκονται σε κίνδυνο είναι τα κυριότερα μέσα αποτροπής που διαθέτουν οι αστυνομικοί.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0h3n50i8cs9)


Σε λειτουργία από σήμερα και τα «safe houses»

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκάλυψε πως σήμερα θα αρχίσουν να λειτουργούν τα λεγόμενα «ασφαλή σπίτια» ή «safe houses».

Πρόκειται για σπίτια όπου θα μεταφέρονται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μέχρι να συλληφθεί ο δράστης της επίθεσης. Τα σπίτια αυτά θα είναι πλήρως εξοπλισμένα και θα μπορούν να φιλοξενούν πέρα από ενήλικες και παιδιά.

Εκεί θα μεταφέρονται τα θύματα επιθέσεων μέχρι οι αστυνομικοί να περάσουν χειροπέδες στους κακοποιητές τους, προκειμένου να μη νιώθουν φόβο πως μπορεί να τους εντοπίσει ο δράστης και να τους τιμωρήσει για την καταγγελία σε βάρος του.

Η τακτική αυτή ακολουθείται ευρέως στο εξωτερικό, με τα αποτελέσματα να είναι ικανοποιητικά, αναφέρουν ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και, όπως επεσήμαναν, πλέον τα θύματα των επιθέσεων δεν θα χρειάζεται να επιστρέφουν στο σπίτι τους, υπό τον φόβο να τους εντοπίσει ο νταής σύντροφος ή σύζυγος.

Αυτό που διευκρινίστηκε από αστυνομικούς είναι πως τα σπίτια αυτά θα ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία. Παραμένει ερώτημα ωστόσο τι θα συμβαίνει σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ένα ζήτημα που διερευνάται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0eho27bffax)


Σε εξέλιξη οι έρευνες σε αστυνομικούς για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέμεινε για μια ακόμη φορά πως οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους αστυνομικούς έκαναν λάθη και με τις πράξεις τους οδήγησαν στον θάνατο την Κυριακή Γρίβα, την 28χρονη νηπιαγωγό που μαχαιρώθηκε πέντε φορές έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων από τον πρώην σύντροφό της.

Η ποινική έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά και η πειθαρχική έρευνα από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. είναι εν εξελίξει και τα πορίσματα θα παραδοθούν στον εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση.