Αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνθέσουν το σκηνικό του καιρού όλο το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το meteo.gr, ωστόσο οι μετεωρολόγοι φαίνεται να διαφωνούν αν το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης που έχει επιστρέψει στη χώρα μας από χθες το μεσημέρι θα έχει αξιόλογα ποσά συγκέντρωσης.


Διαφωνούν οι μετεωρολόγοι για την αφρικανική σκόνη 

Για νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης, και μάλιστα έντονο, έκανε λόγο σε ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. «Με τους βοριάδες στο Αιγαίο να ενισχύονται ξανά θα κυλήσει η σημερινή ημέρα με ένα νέο έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης να μας απασχολεί από Κυριακή – Δευτέρα και στη συνέχεια», επισημαίνει σε ανάρτησή του στα social media.

Ωστόσο, σε νέα ανάρτησή του ο μετεωρολόγος του OPEN έγραψε: «Με τον βοριά να μας προστατεύει από τις μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης, αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες της εβδομάδας. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ, μιας και βαρομετρικό χαμηλό από τις ακτές της βόρειας Αφρικής αναμένεται στις αρχές της νέας εβδομάδας και μέχρι τα μέσα αυτής να μεταφέρει αρκετά μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης οι οποίες θα φτάνουν στην επιφάνεια του εδάφους από υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας και σαν λασποβροχές».

Στην πρόγνωσή του ανέφερε: «Προς τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, η αφρικανική σκόνη θα κάνει την εμφάνισή της και στη χώρα μας». Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, θα είναι πολύ έντονο το φαινόμενο, με χαμηλή ορατότητα, με μεγάλες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης. Παράλληλα, θα σημειωθούν και λασποβροχές τη Δευτέρα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0h0dpghu3i9)
Στη δική του πρόγνωση, ο Τάσος Αρνιακός έκανε λόγο για υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι οποίες θα συνοδευτούν από 30άρια, γεγονός που θα δημιουργήσει εκ νέου ένα αποπνικτικό κοκτέιλ. «Η σκόνη θα αρχίσει από σήμερα το μεσημέρι να μας επισκέπτεται από τα βόρεια. Σήμερα και αύριο θα έχει μικρές συγκεντρώσεις, αλλά φαίνεται από τη Δευτέρα (15/4), καθώς οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σχεδόν τελείως, οι συγκεντρώσεις της σκόνης θα είναι αρκετά υψηλές», είπε ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός. «Δυστυχώς, η ζέστη θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί, μάλιστα. Θα φτάσουμε και τους 30 βαθμούς Κελσίου από αύριο και μεθαύριο, οπωσδήποτε. Και την Κυριακή και τη Δευτέρα οι μέρες θα είναι πολύ ζεστές, οκτώ με δέκα βαθμούς πάνω από τους φυσιολογικούς. Αυτή τη στιγμή τα 20άρια είναι οι κανονικοί βαθμοί για την εποχή», πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του έγινε, ο κ. Αρνιακός.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0h0f9d7al8x)
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόγνωση του μετεωρολόγου του Action24, Δημήτρη Παπαϊωάννου. Συγκεκριμένα, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ειδικά το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα θα είναι πολύ υψηλές οι θερμοκρασίες, θα χτυπήσουμε 30άρια. Από τη Δευτέρα, ειδικά από το μεσημέρι και μετά, η αφρικανική σκόνη ξαναέρχεται, ενώ θα έχουμε και κάποιες λασποβροχές, ειδικά στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα. Από την Τετάρτη φαίνεται να πέφτει η θερμοκρασία, να φεύγει η αφρικανική σκόνη και να έχουμε και κάποιες βροχές».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0h4svqy1k3t)
Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, δείχνει να διαφωνεί ως προς το «έντονο επεισόδιο». «Ποια σκόνη; Μου ζητήθηκε να μιλήσω για τη σκόνη που “έρχεται”. Όμως ούτε ο αξιόπιστος Copernicus, αλλά ούτε και ο έγκυρος Skiron μας δίνουν κάποια αξιόλογα ποσά σκόνης, ώστε να προβούμε σε ανακοινώσεις. Και όλα αυτά με μελτέμι αύριο στα 8 Μποφόρ. Η μεταφορά σκόνης πρέπει να προβάλλεται μόνο όταν οι συγκεντρώσεις είναι μεγάλες και κατά την προσωπική μου άποψη έτσι όπως έχει προβληθεί το θέμα προκαλεί περισσότερο ανησυχία παρά ενημέρωση των πολιτών», γράφει ο Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του.

«Ψυχραιμία» ζήτησε με τη σειρά του ο μετεωρολόγος του Alpha και του Weather2go.gr, Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτηση που έκανε μέσω Facebook. Όπως αναφέρει: «Λίγη ψυχραιμία με την αφρικανική σκόνη δεν βλάπτει. Οι συγκεντρώσεις δεν θα είναι τόσο αυξημένες τις επόμενες ημέρες. Επίσης, η μεταφορά της την επόμενη εβδομάδα εξαρτάται από παράγοντες που είναι ευμετάβλητοι και δεν χρειάζεται να λέγονται από τώρα υπερβολές».

Η πρόγνωση του καιρού

Αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις κατά τόπους στα νότια τμήματα της χώρας. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν από το μεσημέρι στα βόρεια. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 9 έως 24 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 11 έως 30, στη Θεσσαλία από 13 έως 30, στην Ήπειρο από 11 έως 28, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο από 12 έως 29, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 28, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 15 έως 28, στις Κυκλάδες από 14 έως 23, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 24 και στην Κρήτη από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και στα βόρεια 4 έως 6 μποφόρ.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0humlc84ri9)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος πρόσκαιρα όμως το μεσημέρι θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις και στα ανατολικά θα σημειωθούν μικρής διάρκειας βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 28 βαθμούς Κελσίου.Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και τοπικά κυρίως το μεσημέρι 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι στην Κρήτη.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στις Κυκλάδες 8 μποφόρ έως το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια βορειοανατολικοί έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στις Σποράδες πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 29 και στις Σποράδες έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και από το απόγευμα ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13-04-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στη Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως στα ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά τους 26 με 28 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 29 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14-04-2024
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία θα γίνουν μεταβλητοί ασθενείς. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και θα κυμανθεί σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 8 με 9 βαθμούς περίπου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15-04-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16-04-2024
Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανκής σκόνης στα δυτικά και νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώση μικρή πτώση στα δυτικά.