Νέες διαστάσεις παίρνει η κόντρα μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος, δημάρχων και μηχανικών για τα επιτρεπόμενα ύψη των κτιρίων και κατοικιών που χτίζονται στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, μετά τη χθεσινή εξώδικη δήλωση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργου Στασινού, με αποδέκτες τους Δήμους Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Αλίμου.


Η κόντρα μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος, δημάρχων και μηχανικών

Στο επίδικο ερώτημα αν μπορούν να χτίζονται οικοδομές με μεγάλο ύψος εκμεταλλευόμενες το «παράθυρο» του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που δίνει το δικαίωμα έκδοσης αδειών δόμησης σε κτίρια τα οποία είναι «πράσινα» και καταλαμβάνουν μικρότερη έκταση, έως ότου καθαρογραφούν οι αρνητικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το ΤΕΕ (οι μηχανικοί δηλαδή) τάσσονται αναφανδόν υπέρ της καταχρηστικής «παρέκκλισης», την οποία προβλέπει ο νόμος, τον οποίο με δική τους πρωτοβουλία οι επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδικά στα νότια προάστια, προσπαθούν να μπλοκάρουν, επικαλούμενοι την αλλοίωση της εικόνας που προκαλούν στις περιοχές τους οι πολυκατοικίες-μεγαθήρια.


Η εξώδικη δήλωση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Σε μια περίοδο που η οικοδομική αγορά είναι ανάστατη, καθώς σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές έκαναν χρήση των μπόνους του NOK και εκατοντάδες κατασκευές έχουν «παγώσει», ενώ οι δήμοι μπλοκάρουν την έκδοση αδειών, ο επικεφαλής του ΤΕΕ ζητά με την εξώδικη δήλωσή του να προβούν άμεσα στην ανάκληση των αποφάσεων που έχουν λάβει περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στη χωρική περιφέρεια των δήμων τους «για λόγους ασφάλειας δικαίου, καθώς και πρόδηλης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος». Το ΤΕΕ κοινοποίησε το εξώδικο και στον συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προκειμένου να προβεί στην ακύρωση των αποφάσεων.

Στο εξώδικο τονίζεται ότι «ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο δήμαρχος, αλλά και εν γένει τα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, να εκδίδουν αποφάσεις περί αναστολής των οικοδομικών αδειών», επομένως κάθε τέτοια απόφαση αναστολής έχει εκδοθεί από αναρμόδιο όργανο και οι αποφάσεις χαρακτηρίζονται ακυρωτέες ως μη νόμιμες. Αιχμηρή απάντηση στον «αγαπητό κατά τα άλλα πρόεδρο του ΤΕΕ» έδωσε με μακροσκελή δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρος Κυρίζογλου, κάνοντας λόγο για «πολλές και αδικαιολόγητες προσβλητικές αναφορές αλλά και μια πρωτοφανή και απρόκλητη επίθεση σε βάρος δημάρχων» από τον κ. Στασινό, σημειώνοντας ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε με καμία συνδικαλιστική ηγεσία ή επαγγελματική συντεχνία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Αυτοδιοίκησης να έχει ρόλο και λόγο για το πώς θα αναπτύσσονται οι πόλεις μας». Μάλιστα στηλιτεύει την «αστοχία του προέδρου του ΤΕΕ να μιλά για εποχές “που έκανες τη δουλειά σου με την Πολεοδομία με έναν τενεκέ λάδι”. Αναρωτήθηκε ποτέ ποιος ήταν αυτός που έδινε τον τενεκέ με το λάδι και ποιος τον έπαιρνε;».