Ολυμπιακή Φλόγα μετά την εντυπωσιακή τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησε το ταξίδι της προς το Παρίσι.

Ο
ι λαμπαδηδρόμοι τη μεταφέρουν σε πόλεις της Πελοποννήσου, δίνοντας την αφορμή για μικρές γιορτές στις περιοχές απ' όπου περνά. Όμως, το πέρασμα από τα Φιλιατρά αποκτά σε αυτή την ολυμπιακή διαδρομή ιδιαίτερη αξία, αφού η μεσσηνιακή πόλη έχει ένα... κοινό με το Παρίσι, τον δικό της «Πύργο του Άιφελ»...

Οι φωτογραφίες του πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή Νίκου Λυμπερόπουλου, που κατάγεται από τα Φιλιατρά, να τρέχει ως λαμπαδηδρόμος μπροστά από το αντίγραφο του εμβληματικού τοπόσημου του Παρισιού, στην πρώτη ματιά προκαλούν την απορία «πρόλαβε η Φλόγα να φτάσει στη Γαλλία;».

Ο "Πύργος του Άιφελ" των Φιλιατρών

Η αλήθεια είναι ότι το αξιοθέατο των Φιλιατρών, που κατασκευάστηκε το 1960 με δωρεά του γιατρού-γλύπτη και ευεργέτη της πόλης Χαράλαμπου Φουρναράκη, απέχει πολύ από το να συγκριθεί με το πρωτότυπο του Παρισιού. Έχει ύψος 26 μέτρα (είναι περίπου 275 μέτρα πιο "κοντός" από εκείνον στο Παρίσι) και αποτελεί ένα συμπαθές ομοίωμα, που μαζί με την Υδρόγειο και τον Πύργο των Παραμυθιών, επίσης δωρεές του Φουρναράκη, δίνουν χαρακτήρα στα Φιλιατρά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν κιτς τα δώρα του Ελληνοαμερικανού γιατρού στη γενέτειρά του, ωστόσο ειδικά ο «Πύργος του Άιφελ Φιλιατρών» για τους ντόπιους συμβολίζει πλέον τη φιλία ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Γαλλίας, ενώ έχει «πρωταγωνιστήσει» στο παρελθόν σε διαφήμιση αναψυκτικού, όπου διψασμένοι τουρίστες έβλεπαν το «Παρίσι στο πουθενά» και συνέρχονταν πίνοντας το αναψυκτικό.

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφερθεί στη Γαλλία με το ιστορικό ιστιοφόρο Μπελέμ. Χθες, πρώτη μέρα της διαδρομής της, που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία, είχε σταθμούς στην Αμαλιάδα, την Αρχαία Ήλιδα, την Ανδραβίδα, τη Γαστούνη, τον Πύργο, τη Ζαχάρω, τα Φιλιατρά (με λαμπαδηδρόμο τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Νίκο Λυμπερόπουλο) και διανυκτέρευσε στην Πύλο.
Συμβολικά, μάλιστα, διανυκτέρευσε έξω από την οικία του Ολυμπιονίκη Κωνσταντίνου Τσικλητήρα, με τον Δήμο Πύλου Νέστορος να διοργανώνει μία όμορφη Τελετή, με ομιλίες από τον δήμαρχο, τον πρόεδρο της ΕΟΕ, Σπύρο Καπράλο, τον αρχηγό της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ, Θανάση Βασιλειάδη, και την εκπρόσωπο της Γαλλίας Véronique Bruez.

Δείτε φωτογραφίες από τη λαμπαδηδρομία στα Φιλιατρά

liberopoulos-floga__1_
liberopoulos-floga__3_
liberopoulos-floga__2_
liberopoulos-floga__4_


Ολυμπιακοί Αγώνες: Το πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Η Φλόγα φτάνει σήμερα το βράδυ στον Πειραιά και η διαδρομή της έως την παράδοσή της στους εκπροσώπους των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού την άλλη Παρασκευή, 26 Απριλίου, έχει από αύριο ως εξής:

3η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 18/4/2024

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ (ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ) – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΚΝΩΣΣΟΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΡΕΘΥΜΝΟ – ΧΑΝΙΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ)

4η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/4/2024

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΝΑΞΟΣ – ΠΑΡΟΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

5η ημέρα: ΣΑΒΒΑΤΟ 20/4/2024

ΑΚΡΟΠΟΛΗ - ΥΠΟΥΡΓ. ΕΘΝ. ΑΜΥΝΗΣ – ΕΟΕ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΟΑΚΑ – ΛΕΣΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΠΟΛΙΤ. ΑΕΚ – ΔΕΛΦΟΙ – ΛΑΜΙΑ – ΒΟΛΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

6η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ 21/4/2024

ΒΟΛΟΣ – ΛΑΡΙΣΑ- ΤΡΙΚΑΛΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΜΕΤΕΩΡΑ – ΤΟΥΜΠΑ - ΟΛΥΜΠ. ΜΟΥΣΕΙΟ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

7η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ 22/4/2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΡΧ.ΦΙΛΙΠΠΟΙ – ΚΑΒΑΛΑ – ΞΑΝΘΗ – ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

8η ημέρα: ΤΡΙΤΗ 23/4/2024

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ -ΒΕΡΟΙΑ – ΒΕΡΓΙΝΑ (ΑΙΓΕΣ) – ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

9η ημέρα: ΤΕΤΑΡΤΗ 24/4/2024

ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

10η ημέρα: ΠΕΜΠΤΗ 25/4/2024

ΚΕΡΚΥΡΑ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ – ΠΑΤΡΑ – ΣΠΙΤΙ ΠΑΛΑΜΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ – ΚΟΡΙΝΘΟΣ (ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)

11η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/2024

ΚΟΡΙΝΘΟΣ – ΜΕΓΑΡΑ – ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ – ΣΟΥΝΙΟ – ΙΔΡΥΜΑ ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ – ΑΘΗΝΑ ΚΕΝΤΡΟ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ)