Σε μια κατάμεστη τις περισσότερες φορές αίθουσα, στο κτίριο 7 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, εκεί όπου στεγάζεται το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, καθημερινά τρεις πρωτοδίκες και ένας εισαγγελικός λειτουργός αναλαμβάνουν να χειριστούν τις δεκάδες καταγγελίες που φτάνουν στις δικαστικές Αρχές για πλημμεληματικές παραβάσεις του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας. Κάθε ημέρα οι συνθέσεις του δικαστηρίου είναι διαφορετικές. Αυτό που δεν αλλάζει το τελευταίο διάστημα είναι το αντικείμενο των καταγγελιών που καλούνται να κρίνουν και να αποδώσουν δικαιοσύνη, αφού στη συντριπτική τους πλειονότητα αφορούν βίαια περιστατικά ενδοοικογενειακών σχέσεων. Ενδεικτικά, στη συνεδρίαση που παρακολούθησαν τα «Παραπολιτικά» το προγραμματισμένο πινάκιο του Αυτόφωρου περιλάμβανε 26 υποθέσεις. Οι περισσότερες εξ αυτών, οι 16, αφορούσαν αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν σε βάρος συντρόφων, παιδιών, συζύγων και άλλων μελών της οικογένειας.

Όλα τα αδικήματα τελέστηκαν μέσα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και αφορούσαν απειλές και σωματικές βλάβες, απλές ή επικίνδυνες. Σε κάποιες περιπτώσεις, η δίκη πραγματοποιήθηκε και το δικαστήριο οδηγήθηκε σε κρίση επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων, σε άλλες δόθηκε αναβολή - το πιο συνηθισμένο φαινόμενο, και μάλιστα σε ημερομηνίες που ήταν για αρκετούς μήνες μετά.

Διαβάστε ακόμα: ΕΛ.ΑΣ.: 379 συλλήψεις σε 633 περιστατικά βίας κατά γυναικών την περασμένη εβδομάδα - 23 θύματα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Αστυνομίας

Πολλές από αυτές τις καταγγελίες είναι σοβαρές και αφορούν γεγονότα που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε άλλα, πιο βίαια περιστατικά. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα η δολοφονία του 27χρονου Κουβανού στα Πατήσια. Το θύμα λίγες ημέρες πριν είχε καταγγείλει στις Αρχές τον σύντροφό του. Εκείνος είχε συλληφθεί, είχε οδηγηθεί στο Αυτόφωρο, η δίκη αναβλήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος. Η συνέχεια ήταν τραγική, καθώς τελικά έκοψε βίαια το νήμα της ζωής του συντρόφου του. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, αποδεικνύεται στην πράξη πως οι καταγγελίες δεν είναι της ίδιας βαρύτητας.

Η πρώτη δίκη που παρακολούθησαν τα «Παραπολιτικά»

Η πρώτη δίκη που παρακολούθησαν τα «Π» αφορούσε μια διαμάχη ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, στην οποία ενεπλάκησαν και η μητέρα και ο αδελφός του συζύγου. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν κατά περίσταση τα αδικήματα της εξύβρισης, της ενδοοικογενειακής απλής σωματικής βλάβης και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων ατόμων. Οταν έφτασε η ώρα, ωστόσο, η πρόεδρος να εκφωνήσει την υπόθεση, η εκδοχή που έδωσαν για ό,τι συνέβη ήταν εντελώς διαφορετική από όσα αναφέρονταν στο κατηγορητήριο. Οταν έγινε το περιστατικό, το ζευγάρι ζούσε σε ένα κτίριο όπου διέμενε και η υπόλοιπη οικογένεια. Μια διαφωνία του πατέρα με τον γιο του προκάλεσε ένταση με τη σύζυγό του και στη συνέχεια στο επεισόδιο ενεπλάκη και η μητέρα του με τον αδελφό του. Στο δικαστήριο υποστήριξαν ότι οι σχέσεις τους πλέον έχουν εξομαλυνθεί. «Σπρωχθήκαμε λίγο», ισχυρίστηκε η σύζυγος, επικαλούμενη και ένα πρόβλημα υγείας του άνδρα της, το οποίο του είχε προκαλέσει εκνευρισμό. Οπως είπαν στο δικαστήριο, το λάθος τους ήταν πως κάλεσαν την Αστυνομία και τα πράγματα… διογκώθηκαν, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να απορεί εκνευρισμένη: «Πήγατε στην Αστυνομία, απασχολήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός μόνο και μόνο για κάτι που έγινε πάνω στα νεύρα;». Τελικά, το δικαστήριο, με σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας, αποφάσισε να αθωώσει και τους τέσσερις κατηγορουμένους, οι οποίοι, όπως παραδέχθηκαν, είχαν καλέσει χωρίς σοβαρό λόγο τις αστυνομικές Αρχές.

Χτυπούσε την κόρη του

Η επόμενη -ωστόσο- υπόθεση που απασχόλησε το Αυτόφωρο αφορούσε ένα πραγματικό περιστατικό βίας, όπου πατέρας χτύπησε την κόρη του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η δίκη, η οποία από τότε είχε αναβληθεί αρκετές φορές, με τον κατηγορούμενο να κυκλοφορεί ελεύθερος και ατιμώρητος, πραγματοποιήθηκε προ ημερών. Η 19χρονη κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο πατέρας της τη χτύπησε επειδή γάβγιζε το σκυλάκι της. «Με τράβηξε έξω από το δωμάτιο και μου έριξε μια μπουνιά στο κεφάλι», κατέθεσε η 19χρονη. «Νιώθω απειλή για τη σωματική ακεραιότητα της μητέρας μου και τη δική μου», είπε η νεαρή κοπέλα, ζητώντας από το δικαστήριο την καταδίκη του πατέρα της.

«Με τράβηξε έξω από το δωμάτιο και μου έριξε μια μπουνιά στο κεφάλι», κατέθεσε μια 19χρονη. «Νιώθω απειλή για τη σωματική ακεραιότητα της μητέρας μου και τη δική μου».

Ο κατηγορούμενος αρχικά δεν παραδέχθηκε πως χτύπησε την κόρη του. Επειτα από τις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου, ωστόσο, ομολόγησε πως τη χτύπησε, όμως... «όχι πολύ, λίγο». Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να κριθεί ένοχος και να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή. Αντίθετα, μια μητέρα ενός 15χρονου κοριτσιού αθωώθηκε από την αντίστοιχη κατηγορία, πως, δηλαδή, χτύπησε την κόρη της. Βασικό στοιχείο που οδήγησε στην αθώωσή της, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε συμβεί ανάλογο περιστατικό, είναι πως το κορίτσι κατέθεσε ότι είπε ψέματα για τη μητέρα της, επειδή είχε θυμώσει μαζί της που της φώναξε καθώς άργησε να επιστρέψει στο σπίτι της. Βέβαια, ο αστυνομικός που είχε πάει στο σπίτι της οικογένειας μετά την καταγγελία είπε στο δικαστήριο πως το κορίτσι ήταν φοβισμένο και του έδειξε κάτι σημάδια που είχε στον λαιμό, με τη μητέρα να ισχυρίζεται πως ήταν από τα φιλιά που της είχε δώσει ο φίλος της με τον οποίο είχε βγει βόλτα. Τελικά, λόγω αμφιβολιών, το δικαστήριο αθώωσε τη μητέρα. Σχεδόν τρέμοντας, μια γυναίκα, αμέσως μετά, στην επόμενη υπόθεση που κλήθηκε να εκδικάσει το Αυτόφωρο, ζήτησε να μη γίνει δεκτό το αίτημα αναβολής που υπέβαλε ο κατηγορούμενος. Πρόκειται για τον πρώην σύντροφό της και πατέρα των δύο παιδιών της. «Εχουμε υπάρξει ζευγάρι. Δεν έχουμε παντρευτεί ποτέ, αλλά έχουμε δύο παιδιά μαζί. Μου έστειλε απειλητικά μηνύματα. Είμαι πολύ φοβισμένη και ταραγμένη. Μου έλεγε “θα φας το κεφάλι σου”. Τρομοκρατήθηκα. Eστειλε και στον νυν σύντροφό μου μηνύματα. Hθελε να του δίνω τα παιδιά όσες φορές την εβδομάδα θέλει», κατέθεσε η γυναίκα στο δικαστήριο, εξηγώντας πως στο παρελθόν ο κατηγορούμενος έχει χρησιμοποιήσει βία σε βάρος της.

«Εχουμε δύο παιδιά μαζί. Μου έστειλε απειλητικά μηνύματα. Είμαι πολύ φοβισμένη και ταραγμένη. Μου έλεγε “θα φας το κεφάλι σου”. Τρομοκρατήθηκα», δήλωσε χαρακτηριστικά μια γυναίκα στο δικαστήριο.

Ο πρώην σύντροφός της, που πρόσφατα αποφυλακίστηκε, παραδέχθηκε -τελικάστην απολογία του πως έστειλε τα μηνύματα, ισχυριζόμενος ότι δεν είχαν απειλητικό περιεχόμενο, με το δικαστήριο να του επιβάλλει ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών, με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση και τον όρο της μη προσέγγισης και μη επικοινωνίας με την παθούσα και τον άνδρα της. 

Χτύπησε τον άνδρα της

Μια διαφορετική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που κλήθηκε να δικάσει το Αυτόφωρο ήταν αυτή με κατηγορούμενη την εν διαστάσει σύζυγο ενός ταξιτζή. Η γυναίκα βρέθηκε στο εδώλιο κατηγορούμενη για το αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης σε βάρος του συζύγου της κατά τη διάρκεια του γάμου. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στο δικαστήριο ο ταξιτζής, η σύζυγός του τον Οκτώβριο του 2023 τον πήρε τηλέφωνο και του ζήτησε να πάει στο σουπερμάρκετ για να πληρώσει με την κάρτα του τα ψώνια που είχε πάρει. Οταν έφτασε στο σημείο, ωστόσο, είδε τη γυναίκα του να μιλάει με έναν άλλον άνδρα. «Μίλαγαν σε πολύ κοντινή απόσταση. Τους είπα να βγουν έξω, για να μάθω ποιος είναι αυτός. Εκείνη τότε άρχισε να με χτυπάει με μπουνιές στο πρόσωπο και κλωτσιές στο γόνατο. Εγώ προσπαθούσα να καλυφθώ και αυτός απλά στεκόταν δίπλα της και της έδινε θάρρητα», κατέθεσε ο μάρτυρας, προσθέτοντας πως πλέον έχει χωρίσει με την κατηγορουμένη και έχει πάρει και την επιμέλεια των παιδιών τους. Από την πλευρά της, η εν διαστάσει σύζυγός του είπε στην απολογία της πως εκείνος υπήρξε παθολογικά ζηλιάρης και μάλιστα είχε τοποθετήσει και κάμερες στο σπίτι τους, στην Αλβανία, όπου πήγαινε με τα παιδιά της τα καλοκαίρια, για να την παρακολουθεί. Η κατηγορούμενη αρνήθηκε πως τον χτύπησε και είπε πως απλά τον έσπρωξε προσπαθώντας να του πάρει το κινητό, καθώς εκείνη την ώρα τη βιντεοσκοπούσε. Το δικαστήριο -τελικά- έκρινε πως έπρεπε να κριθεί αθώα η κατηγορούμενη λόγω έλλειψης δόλου.

Εκείνη άρχισε να με χτυπάει με μπουνιές στο πρόσωπο και κλωτσιές στο γόνατο. Εγώ προσπαθούσα να καλυφθώ.

Σύνηθες φαινόμενο, ωστόσο, είναι και οι καταγγελίες να αποσύρονται όταν φτάνουν στο ακροατήριο. Αυτό συνέβη και με δύο πρώην συντρόφους, που είχαν αλληλομηνυθεί τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η γυναίκα κατήγγειλε πως ο τότε φίλος της την είχε πιάσει από τον λαιμό. Στο δικαστήριο, προ ημερών, υποστήριξε πως «λίγο την… κράτησε» και το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο αθώωσε και τους δύο, με συνοπτικές διαδικασίες, από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά».