Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη, που αφορά την Ελλάδα και όχι μόνο, έφερε στο φως η έρευνα Ιταλικού Ιδρύματος, καθώς φαίνετια πως εντοπίστηκε το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα.

Η έρευνα του Ιταλικού Ιδρύματος βασίστηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο, κοντά στην Νάπολη και τα εύσημα ανήκουν στον Ιταλό παπυρολόγο Γκρατσιάνο Ρανόκια, σύμφωνα με τον οποίο ο κορυφαίος Έλληνας φιλόσοφος ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».

akadimiaplatonos

Όπως έγινε γνωστό, η σημαντική αυτή ανακάλυψη οφείλεται σε νέα ανάγνωση παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου, ο οποίος περιέχει την Ιστορία της «Ακαδημίας Πλάτωνος». Οι πάπυροι «αναγνώσθηκαν» από βιονικό μάτι, το οποίο, παρά το ότι οι πάπυροι απανθρακώθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. η οποία κατέστρεψε και την Πομπηία, μπόρεσε να ανακαλύψει τις νέες αυτές πληροφορίες. Συγκεκριμένα, το βιονικό μάτι εντόπισε 1.000 νέες λέξεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη, η οποία είχε γίνει το 1991, δηλαδή 30% επιπλέον κείμενο.

Από την νέα αυτή ανάγνωση «προκύπτει πως ο Πλάτωντας πωλήθηκε ως δούλος ήδη το 404 π. Χ., όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν την Αίγινα, ή, ως εναλλακτική περίπτωση, το 399 π. Χ. , αμέσως μετά τον θάνατο του Σωκράτη». Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα, για το συγκεκριμένο συμβάν γινόταν πάντα αναφορά στο 387 π.Χ. και στην περίοδο κατά την οποία ο Πλάτωνας βρισκόταν στις Συρακούσες της Σικελίας.

Η σχετική έρευνα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2026.

H σημασία των παπύρων 

Ο εντοπισμός του σημείου ταφής του Πλάτωνα, όπως προειπώθηκε βασίστηκε σε βιονική ανάγνωση παπύρων, που βρίσκονταν στο Ερκολάνο της Κάτω Ιταλίας. Πρόκειται συνολικά για 1.814 παπύρους και αποσπάσματα, οι 1.756 από τους οποίους ανακαλύφθηκαν το 1855, με φιλοσοφικά κείμενα, κυρίως του Φιλοδήμου του Επικούρειου.

Στην πλειοψηφία τους οι εν λόγω πάπυροι φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης και δεν εκτίθενται στο κοινό, καθώς θεωρούνται ιδιαίτερα «ευαίσθητα» αρχαιολογικά ευρήματα. Χάρη στις προσπάθειες των παπυρολόγων, μέχρι τώρα 340 έχουν αναγνωστεί, 970 θεωρούνται μερικώς κατεστραμμένοι, ενώ περίπου 500 είναι απανθρακωμένα αποσπάσματα.

Ο πάπυρος του Ερκολάνο, που αναγνώσθηκε με βιονικό μάτι και φέρεται να αποκαλύπτει τον χώρο ταφής του Πλάτωνα, περιέχει και άλλα σημαντικά ιστορικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν σε αυτόν αναφορές στην τελευταία νύχτα του Πλάτωνα πριν από τον θάνατό του, στην διαφθορά του Μαντείου των Δελφών από τον Ηρακλείδη και στην ακριβή απόδοση του ονόματος του φιλοσόφου Φίλωνα του Λαρισαίου, ο οποίος απεβίωσε στην Ιταλία, εξαιτίας πανδημίας, το 83 π.Χ..