Για την αφρικανική σκόνη που «έπνιξε» τη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες μίλησε σήμερα, Πέμπτη, στο ΕΡΤΝews ο δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Αμοιρίδης. Ειδικότερα, ο κ. Αμοιρίδης εξήγησε πού οφείλονται αυτά τα επεισόδια και τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται συχνά την άνοιξη και οφείλεται σε καθαρά μετεωρολογικούς λόγους, διότι στην Αφρική υπάρχει πάντα παραγωγικότητα σκόνης.

Διαβάστε ακόμα: Αφρικανική σκόνη: "Το εντονότερο γεγονός που έχει καταγραφεί στην Αθήνα" - Πώς εξηγείται το απόκοσμο πορτοκαλί χρώμα

Ωστόσο, αυτό που ήταν εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον κ. Αμοιρίδη, είναι πως «από άποψη υγείας, καθώς και τις επιπτώσεις στην υγεία μας, δεν ήταν και τόσο σημαντικό γεγονός, διότι οι συγκεντρώσεις που μετρήθηκαν στο έδαφος δεν ήταν και τόσο μεγάλες όσο η αίσθηση που είχαμε από τα οπτικά φαινόμενα που συνόδευσαν το γεγονός».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0t0zga1kvl5)

Ποιο ήταν το ιδιαίτερο αυτού του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης σύμφωνα με τον Βασίλης Αμοιρίδης

Όσον αφορά το πορτοκαλί χρώμα που είχε αποκτήσει η ατμόσφαιρα, ο κ. Αμοιρίδης τόνισε ότι αυτό είναι ένα οπτικό φαινόμενο που δημιουργείται. «Είναι κάτι το οποίο το γνωρίζουμε από τα ηφαίστεια και από τη μεταφορά τέτοιων μεγάλων ποσοτήτων ερημική σκόνης» και πρόσθεσε ότι «το ιδιαίτερο ήταν τελικά πως αυτή η στρωμάτωση δεν ήταν κοντά στο έδαφος, όχι εκεί που αναπνέουμε και δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον διασκορπισμό του φωτός, όταν αλληλεπιδρά με τα σωματίδια αυτά».

Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αμοιρίδη, δεν αλλοιώνεται όσο ταξιδεύει και έχουν βρεθεί σωματίδια μέχρι και 5.000 χλμ. μακριά.

Τέλος, επισήμανε πως έχουμε συνηθίσει πολλά από αυτά τα φαινόμενα να τα ανάγουμε στην κλιματική αλλαγή, όμως στην περίπτωση αυτή τα δεδομένα δεν μας δείχνουν είτε ότι έχουμε μεγαλύτερη συχνότητα είτε μεγαλύτερη ένταση.