Μια σημαντική ανακάλυψη έφερε στο φως αμερικανική αποστολή ειδικών αρχαιολόγων που βρέθηκε στη Θεσσαλία, σύμφωνα με την οποία στην περιοχή της Ροδιάς Λάρισας είχαν ζήσει Homo Sapiens!


Λάρισα: Τι βρήκαν ειδικοί αρχαιολόγοι από την Αμερική

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν αρκετές αρχαιότητες από την παλαιότερη Νεολιθική μέχρι την Κλασική Εποχή, όπως εργαλεία από πυριτόλιθο που χρησιμοποιούνταν στο κυνήγι και το τεμάχισμα της λείας τους.

Μάλιστα, επειδή στη γύρω περιοχή υπάρχουν φυσικές εμφανίσεις τέτοιου πυριτολιθικού υλικού, η αμερικανική αποστολή υπέθεσε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα σε εκείνο το σημείο να υφίστατο κάποιος άλλος καταυλισμός των ανθρώπων αυτών, όπου κατασκεύαζαν τέτοια εργαλεία, σαν ένα εργαστήριο παραγωγής εργαλείων.

Οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στον τύπο του ανθρώπου που λέγεται Homo Sapiens Modern και είναι ο άμεσος πρόγονος όλων των σημερινών φυλών. Έτσι, πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια πιθανότατα να υπήρχαν άνθρωποι στην περιοχή, οι οποίοι προσπαθούσαν να επιβιώσουν στήνοντας καρτέρι στα στενά περάσματα του Πηνειού.


Άλλη μία σπουδαία ανακάλυψη

Σημειώνεται ότι το 1991 η ίδια ομάδα είχε κάνει μία επίσης σπουδαία ανακάλυψη, καθώς στην αριστερή πλευρά των στενών της Ροδιάς είχαν ανακαλυφθεί λίθινα εργαλεία από λευκό και διαφανή χαλαζία.

Τέτοιου είδους εργαλεία είναι γνωστά και από άλλες περιοχές της Ευρώπης και έχει αποδειχθεί ότι έχουν κατασκευαστεί από ένα αρχαιότερο είδος ανθρώπου, τον Homo Sapiens Archaic ή άνθρωπο του Νεάντερνταλ.