Θα είναι ένα δύσκολο, επικίνδυνο καλοκαίρι. Όλοι το βλέπουν, όλοι το περιμένουν, λίγοι προετοιμάζονται. Η παρατεταμένη ανυδρία, οι υψηλές θερμοκρασίες που σπάνε τα ρεκόρ το ένα πίσω από το άλλο και η εγκληματική αμέλεια έχουν ήδη θέσει σε επιφυλακή τις Αρχές, οι οποίες περιμένουν ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος θα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 300 συλλήψεις και έχουν επιβληθεί 400 πρόστιμα από την αρχή του έτους για φωτιές που έχουν προκληθεί σε όλη τη χώρα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποίησαν χθες το πρωί αυτοψία σε έναν από τους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, την Πεντέλη. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ευάγγελο Τουρνά και τον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτη Νιάφα, ξεκίνησε από τη Δροσιά και τον Διόνυσο και έφτασε μέχρι τη Νέα Μάκρη, σε περιοχές που εφάπτονται με τον ορεινό όγκο.

Η αυτοψία επικεντρώθηκε στα έργα πυροπροστασίας, όπως η συντήρηση των χωματόδρομων, το κλάδεμα των δέντρων όπου υπάρχουν καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, ο καθαρισμός ξερής βλάστησης, δηλαδή καύσιμης ύλης και η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς.

H διορία

Οι προειδοποιήσεις από όλους υπήρξαν δραματικές. Ο ίδιος ο Βασίλης Κικίλιας κάλεσε τους πολίτες να ενεργοποιηθούν, φέροντας εις πέρας το δικό τους χρέος για την πυροπροστασία: «Τα κλαδιά από τα πεύκα στους κήπους τους, στα σπίτια τους, στις περιοχές που είναι εντός των δήμων, να τα καθαρίσουν. Έχουμε δώσει παράταση μέχρι τις 30 Μαΐου. Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά όλους να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι μια δύσκολη χρονιά, ένας άνυδρος χειμώνας. Το φθινόπωρο έφτασε μέχρι τον Δεκέμβρη μήνα. Δεν υπάρχει χιόνι και πάγος στο βουνό για να λιώσει το καλοκαίρι. Οι συνθήκες δημιουργούν μια πολύ μεγάλη πρόκληση για όλους εμάς.

Την προσπάθεια θα την κάνουμε από κοινού: το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία, τα άλλα Σώματα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Αυτοδιοίκηση και παρακαλώ πάρα πολύ θερμά και τους συμπολίτες μας και όλους τους ανθρώπους των περιοχών αυτών κατά κύριο λόγο. Ελάτε νομοτελειακά οδηγούν σε αντιπυρικές περιόδους με αυξημένη δραστηριότητα δασικών πυρκαγιών, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν πολύ μεγάλη ένταση και να είναι δύσκολα διαχειρίσιμες». Συμφωνεί μαζί του και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. «Εκείνο το οποίο κατανοούμε και συνειδητοποιούμε είναι ότι κάτι έχει αλλάξει και σε αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ώστε να προσαρμοστούμε», τόνισε. nkaramanou@gmail.com να προστατεύσουμε όλοι μαζί το σπίτι μας».

Ανησυχία

Η έκδηλη ανησυχία της ηγεσίας του υπουργείου και των πυροσβεστικών Αρχών δεν είναι αβάσιμη. Και οι επιστήμονες προειδοποιούν για τους επικίνδυνους μήνες που έχουμε να διανύσουμε μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα. «Οι υψηλές θερμοκρασίες τις οποίες έχουμε, ο άνυδρος χειμώνας που προηγήθηκε είναι στοιχεία πολύ ανησυχητικά για τις πυρκαγιές», δήλωσε ο εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θοδωρής Γιάνναρος, μιλώντας στο Mega χθες το πρωί. Όπως εξήγησε «χειμώνες οι οποίοι είναι θερμοί και άνυδροι σχεδόν νομοτελειακά οδηγούν σε αντιπυρικές περιόδους με αυξημένη δραστηριότητα δασικών πυρκαγιών, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν πολύ μεγάλη ένταση και να είναι δύσκολα διαχειρίσιμες». Συμφωνεί μαζί του και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. «Εκείνο το οποίο κατανοούμε και συνειδητοποιούμε είναι ότι κάτι έχει αλλάξει και σε αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ώστε να προσαρμοστούμε», τόνισε.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή