Βήμα-βήμα περιέγραψε η παιδίατρος του Αγλαΐα Κυριακού, Μαρία Νικήτα, τις στιγμές που οι γιατροί προσπαθούσαν να επαναφέρουν τη ζωή τη μικρή Μαλένα Δασκαλάκη, καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όπου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της.

Το κοριτσάκι έφυγε από τη ζωή μέσα στο νοσοκομείο μετά από σύντομη νοσηλεία λόγω της λευχαιμίας με την οποία διαγνώστηκε.

Η μάρτυρας δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα σχετικά με την κατάσταση του παιδιού, τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε και την εν γένει κλινική της εικόνα.

Όπως τόνισε η μάρτυρας η κλινική εικόνα της Μαλένας ήταν καλή και δεν προβλημάτιζε τους γιατρούς. «Σε ένα παιδί που έχει τέλεια εργαστηριακά, δεν επαναλαμβάνεις εξετάσεις. Ήταν η τέλεια λευχαιμία χωρίς να σου δημιουργεί πρόβλημα. Στο μυαλό μας ήταν μία λευχαιμία που δεν σου δημιουργεί πρόβλημα» τόνισε η μάρτυρας.

Παράλληλα, εξήγησε στο δικαστήριο απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του Δικαστηρίου ότι συνήθως «τα παιδιά που ζουν στην επαρχία επιστρέφουν στο σπίτι τους , αν όλα πάνε καλά και ανταποκριθούν στη θεραπεία , μετά από περίπου 10 μήνες»

Σε κάθε περίπτωση εξήγησε πως εξαρτάται από τις εξετάσεις του παιδιού πόσο θα μείνει στο νοσοκομείο.

«Εμείς λέμε στους γονείς για τη δική σας την ασφάλεια καθίστε κοντά σε εμάς … Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση του παιδιού. Οι περισσότεροι παίρνουν άδεια …» τόνισε η μάρτυρας.

Πρόεδρος : Η περίπτωση της Μαλένας πώς παρουσιάστηκε στους γονείς;

Μάρτυρας : Δεν ενημέρωσα εγώ αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση είναι συνήθως ιάσιμη. Αλλά δεν μπορείς να πεις στο γονιό πως θα κανείς το παιδί 100% καλά. Έχουν πολύ καλή πρόγνωση αυτά τα παιδιά με ποσοστό για ίαση πάνω από 90%.

Πρόεδρος : Γνωρίζετε αν ήταν καλά μετά τις εξετάσεις η Μαλένα;

Μάρτυρας : Δεν θυμάμαι κάτι … θα είχε καταγραφεί στο φάκελο της αν είχε κάποια επιπλοκή.

Πρόεδρος : Ο πατέρας της Μαλενας έχει αναφέρει πως δεν είχε ομαλή ανάνηψη μετά τις εξετάσεις.

Μάρτυρας : Θα το κατέγραφε ο συνάδελφος στον ιατρικό φάκελο. Οι αναισθησιολόγοι το κρίνουν … πολλά παιδιά αντιδρούν όταν είναι σε αυτό το στρεσογόνο περιβάλλον.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου ,ωστόσο, σχολίασε πως υπάρχει σχετικό βίντεο με το παιδί με τη γιατρό να επαναλαμβάνει πως αν είχε δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα θα είχε καταγράφει.

Η γιατρός εξήγησε στο δικαστήριο απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις πως οι ηπατικοί δείκτες στη Μαλένα ήταν φυσιολογικοί και από την κλινική της εικόνα δεν φαινόταν να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

Η παιδίατρος ήταν η τελευταία γιατρός μάλιστα που εξέτασε το παιδί τέσσερις με πέντε ώρες πριν φύγει από τη ζωή και είπε πως το κοριτσάκι «ήταν μία χαρά», προσθέτοντας «δεν έβλεπες κάτι. Ήταν ένα καλό παιδί, το χρώμα, η δυναμική του, το πως κάθεται, δεν είχε κάτι να προβληματίζει, ούτε ταχυκαρδία…».

Όσο αφορά την κατάσταση της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν τους ενημέρωσε είπε πως «αναστατωμένη, σοκαρισμένη» την πλησίασε και της είπε «το παιδί είναι μπλε, χτυπάει η αντλία».

Δίκη Πισπιρίγκου: «Αιφνίδιος ο θάνατος της Μαλένας»

Η παιδίατρος , η οποία χαρακτήρισε αιφνίδιο το θάνατο του παιδιού, περιέγραψε στο δικαστήριο τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μέχρι να βρει νεκρό το παιδί .

«Ήμουν στο διάδρομο μαζί με τη νοσηλεύτρια έξω από την πόρτα ενός δωματίου. Τα μεσημέρια υπάρχει μια απόλυτη ηρεμία στον όροφο…» είπε και αφηγήθηκε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου τις πλησίασε . «Εγώ βλέπω τη μαμά με την άκρη του ματιού μου να βγαίνει και να έρχεται προς το μέρος μου , αναστατωμένη , σοκαρισμένη . Όταν την είδα είπα κάτι έχει γίνει . Ήταν αναστατωμένη με προβλημάτισε . Πλησίασε με γρήγορο βήμα . Ερχόμενη λέει «το παιδί είναι μπλε χτυπάει η αντλία». Ήταν αναστατωμένη … Φύγαμε με τη νοσηλεύτρια να πάμε στο δωμάτιο» είπε η μάρτυρας.

Πρόεδρος : Αν έτρεχε πριν στρίψει στο διάδρομο θα την ακούγατε ;

Μάρτυρας : Υποθέτω πως ναι

Πρόεδρος : Ακούσατε κάποιον να φωνάζει

Μάρτυρας : Όχι

Πρόεδρος : Η μητέρα μίλησε σιγανά ή δυνατά;

Μάρτυρας : Ήταν αναστατωμένη … δεν άκουσα βήματα την είδα

Πρόεδρος : Αν φώναζε θα την ακούγατε ;

Μάρτυρας : Ναι έχει τύχει να είμαι μέσα στο γραφείο και να ακούσω τον γονιό να ουρλιάζει … όμως ο καθένας αντιδρά διαφορετικά.

«Σοκαρίστηκα όταν διαπίστωσα ότι το παιδί ήταν νεκρό»

Η γιατρός ανέφερε πως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βρέθηκε μαζί με τη νοσηλεύτρια στο δωμάτιο όπου βρήκε το παιδί χωρίς αναπνοή , «νεκρό» .

«Το κοριτσάκι ήταν σε πλαγιά θέση στο κρεβάτι με το πρόσωπο προς το παράθυρο . Θυμάμαι ότι γυρίσαμε το παιδί ανάσκελα. Το παιδί ήταν ωχρό, δεν ανέπνεε. Αμέσως άνοιξα τα μάτια του ήταν σε μυδρίαση. Άκουσα ότι δεν έχει παλμό και είχα ένδειξη ότι δεν κυκλοφορεί το αίμα. Ήταν χαλαρό , λυμένο … η νοσηλεύτρια έπαιρνε την πίεση, έβαλε οξυγόνο. Συνειδητοποιώ ότι το παιδί δεν είναι ζωντανό . Ήρθε και τρίτη νοσηλεύτρια. Από το κινητό πήρα την μονάδα στις 17.15. Είπα: «έχω παιδί που έχει πεθάνει ελάτε γρήγορα»» κατέθεσε και πρόσθεσε πως ήταν σοκαρισμένη καθώς δεν της είχε ξανατύχει «καλό παιδί να φεύγει έτσι».

«Σοκαρίστηκα όταν διαπίστωσα ότι το παιδί ήταν νεκρό» ανέφερε χαρακτηριστικά και περιέγραψε πως ξεκίνησε αμέσως ΚΑΡΠΑ και ειδοποίησε τη ΜΕΘ. «Δεν το πίστευα ότι το παιδί ήταν πεθαμένο» σημείωσε .

Πρόεδρος : Οι γονείς σας ρώτησαν τι έγινε , γιατί έφυγε το παιδί;
Μάρτυρας :Όχι εμένα … όταν μάζεψαν τα πράγματα ήρθαν μας ευχαρίστησαν και μας χαιρέτησαν. Δεν ήταν επιθετικοί ήταν πολύ ευγενικοί οι άνθρωποι, πολύ σωστοί απέναντι μας.

Η μάρτυρας, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, διέψευσε τους ισχυρισμούς της κατηγορούμενης ότι όταν το παιδί κατέρρευσε αναζητούσε για 10 λεπτά γιατρό. Επίσης, υπογράμμισε πως δεν έχουν συμβεί τα γεγονότα όπως τα περιγράφει η Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία ανέφερε ότι αντέδρασαν με καθυστέρηση . «Μπήκα μέσα στο δωμάτιο και έκανα τη δουλειά μου», ανέφερε χαρακτηριστικά .

Η πρόεδρος υπέδειξε στη μάρτυρα φωτογραφίες του νεκρού παιδιού όπου απεικονίζονται σημάδια στο πρόσωπο του. Η γιατρός εκτίμησε πως αν είχε σημάδια δίπλα στη μύτη του το παιδί την ώρα της εξέτασης θα το πρόσεχε καθώς είχε εξετάσει και το στόμα του παιδιού . «Θα τα πρόσεχα τα σημάδια φαντάζομαι …» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δίκη συνεχίζεται στις 20 Μαΐου με καταθέσεις μαρτύρων.