Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, βρίσκεται πλέον, και ίσως είναι και ο βασικός λόγος της υπουργικής περιοδείας, η σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη σε λόφο πάνω από το αεροδρόμιο στο Καστέλι, που έφερε χθες στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Νέα Κρήτη», αποκαλύπτοντας στην ολότητά της από εναέρια λήψη το μέγεθος της κατασκευής. 

Το εύρημα έχει προκαλέσει σοκ και δέος, όμως ταυτόχρονα και πολύ έντονο προβληματισμό για την αντιμετώπιση της κατασκευής αυτής από πλευράς Αρχαιολογίας, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όμοιό του εύρημα δεν έχει εντοπιστεί στον ελλαδικό χώρο και το σημείο στο οποίο εδράζεται έχει οπτική επαφή με το αεροδρόμιο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για προανακτορικό ιερό, δηλαδή πρωτομινωικό ιερό, κάτι ακόμη σημαντικότερο από τη φρυκτωρία, όπως ανέφερε μια πρώτη εκδοχή, ενώ το μέγεθος αυτού κάνει ακόμη πιο πολυθρύλητη την κατασκευή και τη χρήση του, την ώρα που οι αρχαιολόγοι βρίσκονται ακόμη στην τεκμηρίωσή του. 

Χθες, η υπουργός επισκέφτηκε τον λόφο Παπούρα, όπως αποκαλείται η περιοχή, αφενός για πανοραμική θέα του εργοταξίου του αεροδρομίου και αφετέρου για την αυτοψία στην προανακτορική κατασκευή που βρέθηκε στο σημείο από τους αρχαιολόγους και η «Ν.Κ.» έφερε χθες στο φως δημοσιεύοντας φωτογραφίες και τα πρώτα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι η σπουδαιότητά του έγκειται και στη χρήση του.

Σε τι παραπέμπει το εύρημα

Η εικόνα της κατασκευής, που θεωρείται πρωτομινωική, παραπέμπει σε φρυκτωρία, ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρονται σε εκτιμήσεις που μιλούν για ένα πρωτομινωικό ιερό, δηλαδή ακόμη μεγαλύτερης σπουδαιότητας από αυτό μιας φρυκτωρίας, δηλαδή του επικοινωνιακού συστήματος των Μινωιτών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέα Κρήτη».

Η αυτοψία της υπουργού στο σκάμμα πραγματοποιήθηκε μετά την κλειστή σύσκεψη, συμμετέχοντας και ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, αναζητώντας μια λύση για την αντιμετώπιση του ευρήματος από κοινού. Στη σύσκεψη, που ήταν ευρεία ως προς τους συμμετέχοντες, δεν επετράπη η είσοδος στους δημοσιογράφους, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκε ακόμη και ο τεμαχισμός και η μεταφορά σε άλλο σημείο του ευρήματος.

Λύση χθες δεν αποκρυσταλλώθηκε, ούτε φυσικά ήταν δυνατό να προκριθεί αν πρώτα οι αρχαιολόγοι δεν ολοκληρώσουν το έργο τους και εν συνεχεία οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου κεντρικά να εξετάσουν όλα τα δεδομένα, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μενδώνη διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα «τρέξουν» όλα αυτά και δεν θα χαθεί χρόνος. 

Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» έφερε στο φως της δημοσιότητας τρεις φωτογραφίες που εξασφάλισε, δείχνοντας τον λοφίσκο της κατασκευής που νεότερη εκδοχή θέλει να είναι πρωτομινωικό ιερό πάνω στον λόφο Παπούρα, δημιουργώντας σάλο με την αποκάλυψη αυτή, καθώς έως τώρα θρυλείτο ότι είχε γίνει στο Καστέλι μια σημαντική ανακάλυψη, αλλά αρκετοί δεν είχαν δει ποτέ!

Η περίεργη κατασκευή, που προφανώς εξυπηρετούσε κάποιον πολύ σημαντικό σκοπό κατά την περίοδο που κατασκευάστηκε, έχει εξάψει το ενδιαφέρον όχι μόνο για το μέγεθός της -πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάμετρος στο στενό πάνω μέρος είναι 12 μέτρα του μικρού κύκλου- αλλά και για την πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρήθηκε, και σήμερα αποκαλύπτεται στα μάτια των έκπληκτων αρχαιολόγων και φυσικά της υπουργού, η οποία επίσης είναι αρχαιολόγος. 

Δύο υπουργεία καλούνται να συνεργαστούν για την εξέλιξη του θέματος

Το θέμα αναμένεται να έχει σύντομα σημαντικές εξελίξεις, αφού πλέον δύο υπουργεία, το Πολιτισμού και το Υποδομών, καλούνται να συνεργαστούν και να βρουν τρόπο αντιμετώπισης αυτού του μοναδικού ευρήματος. 

Σήμερα, τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης της υπουργού στο Ηράκλειο, θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την προγραμματική σύμβαση των ενετικών τειχών με τον Δήμο Ηρακλείου, αλλά και τις εξελίξεις για την ένταξη της Κνωσού στην UNESCO, που σε αυτή τη φάση αφορούν τον εξωραϊσμό των όψεων των καταστημάτων έναντι του ανακτόρου και τη διαμόρφωση των πάρκινγκ, καθώς και τη διευθέτηση της κυκλοφορίας των πεζών.