Από το υπουργείο Παιδείας σημειώνεται πως η διεξαγωγή των Πανελλαδικών δεν θα επηρεαστεί από τη λειτουργία ή μη των σχολείων, λόγω του καύσωνα.

Η εγκύκλιος με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος της ημέρας, θα παραπέμπουν και στην εγκύκλιο σχετικά με τον καύσωνα του υπουργείου Υγείας - ήδη ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης βρίσκεται σε επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να διαμορφωθεί ο ‘χάρτης’ οδηγιών σχετικά με τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εν μέσω καύσωνα.

Το πλαίσιο των οδηγιών θα προβλέπει λειτουργία των κλιματιστικών στα σχολεία σε όλα τα Εξεταστικά Κέντρα, προμήθεια ανεμιστήρων από τους Δήμους , όπου δεν υπάρχουν κλιματιστικά, διάθεση νερού και χυμού στους εξεταζόμενους.

Επίσης, θα συνιστάται να διατίθενται στους εξεταζόμενους οι πιο δροσερές αίθουσες του Σχολείου. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, οι πρόεδροι των Εξεταστικών Κέντρων θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Οδηγίες θα δοθούν και στα Γυμνάσια και Λύκεια (Α' και Β' τάξη) σχετικά με την ομαλή διεξαγωγή των ενδοσχολικών και απολυτηρίων εξετάσεων. Σε ό,τι αφορά στα δημοτικά, θα υπάρχει η σύσταση να μην πραγματοποιείται το μάθημα της Γυμναστικής.

Η περιφέρεια Αττικής θα παραμένει σε ετοιμότητα εάν κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας η Αττική σε κατάσταση υψηλής κινητοποίησης. Σε αυτή την περίπτωση θα παράσχει υδροφόρες και μηχανήματα έργου όπου της ζητηθεί.

Καύσωνας: Κλειστά στα σχολεία στη Χαλκίδα για 3 ημέρες

Κλειστά για τρεις μέρες θα μείνουν τα σχολεία στη Χαλκίδα εξαιτίας του επερχόμενου καύσωνα, σύμφωνα με απόφαση της Δημάρχου Χαλκιδέων, Έλενας Βάκα.

Συγκεκριμένα, από αύριο, Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, θα μείνουν κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού.

Οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π ΜεΑ του δήμου Χαλκιδέων θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική. Η αναστολή λειτουργίας κρίθηκε απαραίτητη για την προστασία των μαθητών από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ 


Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) έκανε παρέμβαση σχετικά με το ενδεχόμενο θερμικής καταπόνησης παιδιών και εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα σε ιδιωτικές μονάδες εκπαίδευσης, οι οποίες λειτουργούν χωρίς όρους ασφάλειας και υγιεινής.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

Η θερμική εισβολή που ήδη ταλανίζει μεγάλο τμήμα της χώρας, γεννά κινδύνους για τον κόσμο της εργασίας. Ο κίνδυνος αυτός υπάρχει και στην εκπαίδευση, αν και σπάνια γίνονται αναφορές στο δικό μας χώρο σε σχέση με την θερμική καταπόνηση μαθητών και διδασκόντων. Στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι κίνδυνοι είναι εξαιρετικά μεγάλοι σε μονάδες που λειτουργούν χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις όροι ασφάλειας και υγιεινής.

Μιλάμε κυρίως για ιδιωτικά νηπιαγωγεία, σε κάποια εκ των οποίων, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες που έχουμε λάβει τα τελευταία χρόνια από συναδέλφους, δεν λειτουργούν κλιματιστικά, είτε επειδή δεν υπάρχουν, είτε επειδή έχουν χαλάσει και δεν έχουν επισκευαστεί, είτε επειδή δεν τα λειτουργούν για λόγους …οικονομίας! Επίσης, είναι ακόμη χειρότερη η κατάσταση στα απολύτως αρρύθμιστα Κέντρα Μελέτης που κανείς δεν έχει ελέγξει τα κτήρια για επαρκή αερισμό, φωτισμό και κλιματισμό. Το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο τις επόμενες εβδομάδες στα περίφημα summer camps που λειτουργούν ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και Κέντρα Μελέτης, καθώς με βάση διεθνή μετεωρολογικά μοντέλα οδεύουμε προς ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι.

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) και Γραμματέα της ΥΑΕ στη ΓΣΕΕ Ανδρέα Στοϊμενίδη και συζήτησαν το σοβαρότατο αυτό ζήτημα. Επειδή η θερμική καταπόνηση σε εκπαιδευτικούς χώρους αφορά σε χιλιάδες ανθρώπους και κυρίως παιδιά, έγινε αναφορά στα μέτρα που θα πρέπει η πολιτεία και οι διοικήσεις των μονάδων εκπαίδευσης να λαμβάνουν σε πολύ θερμές ημέρες: Οι αίθουσες θα πρέπει να έχουν επαρκή αερισμό και κλιματισμό. Εκπαιδευτικοί και παιδιά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πηγές ενυδάτωσης (ψύκτες, βρύσες).

Ο προαυλισμός θα πρέπει να γίνεται μόνο σε σκιερά μέρη και να αποφεύγεται τελείως, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς υπό σκιάν. Επειδή τις ημέρες αυτές πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν προγραμματίσει εκδρομές και υπαίθριες εκδηλώσεις, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν σε συνθήκες ασφάλειας ή θα πρέπει να ακυρωθούν.

Επίσης, η ΟΙΕΛΕ και η Γραμματεία Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασίας (ΥΑΕ) συμφώνησαν ότι θα προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, ώστε να προστατευθούν παιδιά και εργαζόμενοι σε παραβατικούς χώρους ιδιωτικής εκπαίδευσης και να διωχθούν οι νόμιμοι εκπρόσωποι των μονάδων. Για το λόγο αυτό καλούμε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να μας αναφέρουν περιπτώσεις μη τήρησης των όρων ασφάλειας και υγιεινής σε σχέση με την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνσης στο mail oieleomospondia@gmail.com ή στα τηλέφωνα της Ομοσπονδίας.