Σοκαριστικές και αποκαλυπτικές είναι οι νέες εξελίξεις για το κύκλωμα εκβιαστών στο οποίο συμμετείχαν δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων.
Όπως αποκαλύφθηκε, τα μέλη της οργάνωσης έβαζαν στο μάτι καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας. Έχοντας διακριτούς ρόλους (ηγετικά στελέχη, εισπράκτορες κ.λπ.), πλησίαζαν και εκβίαζαν επιχειρηματίες προκειμένου να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση, να αποφεύγουν τους ελέγχους, ενώ με το... αζημίωτο έσβηναν και παραβάσεις. 

Συνολικά έχουν συλληφθεί 14 άτομα που είχαν ενεργό ρόλο στο κύκλωμα. Μέχρι στιγμής στο κύκλωμα φαίνεται να εμπλέκονται ένας δημοτικός αστυνόμος τμηματάρχης, δημοτικοί αστυνομικοί του Δήμου Αθηναίων, υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και της Διεύθυνσης Υγιεινής.

Χαρακτηριστικοί είναι οι διάλογοι που βγαίνουν στο φως και αποκαλύπτους το modus operandi του κυκλώματος.

Αποκαλυπτικές είναι οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα που έχουν έρθει στο φως με τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ στη δημοσιότητα ήρθε και η καταγγελία επιχειρηματία, που άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης.

*Διαβάστε ακόμα: Δήμος Αθηναίων: Ποια είναι η αρχηγός της μαφίας των δημοτικών υπαλλήλων - Η 43χρονη με το γενικό πρόσταγμα και τα υπόλοιπα μέλη
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2kcv6atsob5)

Οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα

Στο πλαίσιο των ερευνών, το φως της δημοσιότητας βλέπουν φωτογραφίες-ντοκουμέντα από συναντήσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Σε μια από αυτές διακρίνεται μια χάρτινη σακούλα, μέσα στην οποία οι Αρχές εκτιμούν ότι βρίσκεται χρηματικό ποσό. Σε άλλη πάλι φωτογραφία διακρίνεται μια κίνηση συναλλαγής.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2kc71yxol5t)
Στην παρακάτω εικόνα διακρίνεται το φερόμενο ως διευθυντικό μέλος της οργάνωσης με δημοτικό αστυνομικό, ο οποίος κατά την ΕΛ.ΑΣ. είχε σημαντικό ρόλο. Δίπλα τους η τσάντα που εικάζεται ότι έχει χρήματα από τη δράστιδα.

ena-dimotiki-astynomia-xrimata_jpg

Στην επόμενη φωτογραφία διακρίνεται πάλι φερόμενο διευθυντικό στέλεχος της οργάνωσης με τον αδελφό της υπαλλήλου στην οποία επίσης αποδίδεται διευθυντικός ρόλος της οργάνωσης και στον οποίο κατά πληροφορίες αποδίδεται ο ρόλος του εισπράκτορα της οργάνωσης.

kyklvma-ekbiastow_jpg

Στη φωτογραφία που ακολουθεί διακρίνεται η φερόμενη υπάλληλος με ηγετικό ρόλο στην οργάνωση με τον αδερφό της. Η υπάλληλος στην εν λόγω εικόνα διακρίνεται να κρατά έναν φάκελο.

dimotiki-astinomia-xrimatismos_jpg

Το φερόμενο μέλος της οργάνωσης που είχε ρόλο εισπράκτορα με χρήματα στο χέρι.

astynomia-dimotiki-xrimata-lefta_jpg


dimotiki-astynomia-xrimatismos_jpg


Κύκλωμα δημοτικών υπαλλήλων: Σοκάρουν οι διάλογοι των εκβιαστών 

Σε μια από τις δεκάδες συνομιλίες μεταξύ μελών του κυκλώματος πρωταγωνιστικό ρόλο έχει μια γυναίκα, φερόμενη ως διευθυντικό στέλεχος, η οποία επικοινωνεί με τους επιχειρηματίες. Μάλιστα, οι επίορκοι υπάλληλοι φέρεται να ακολουθούσαν πιστά τις οδηγίες της 43χρονης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες «ψάρευε» επιχειρηματίες, κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Σύνταγμα και το Γκάζι, με την υπόσχεση ότι θα είναι στο απυρόβλητο από ελέγχους του Υγειονομικού, της Δημοτικής Αστυνομίας ή της Πολεοδομίας. Το απίστευτο είναι ότι συνόδευε τους επίορκους υπαλλήλους στα καταστήματα, όταν έκαναν ελέγχους, για να εκφοβίσει τους επιχειρηματίες, δείχνοντάς τους ότι έχει διασυνδέσεις και ότι, αν δεν συνεργαστούν, θα έχουν συνέπειες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, η συγκεκριμένη γυναίκα είχε βάλει στο... κόλπο και άλλα μέλη της οικογένειάς της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αδελφός της παραλάμβανε τα ποσά από τους χρηματισμούς, ενώ η… μητέρα της έκρυβε τα χρήματα στο σπίτι της.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2kb6lr7wb01)


«Έρχεται η σειρά σας, γι’ αυτό το λέω»

Όπως φαίνεται από τη στιχομυθία που ακολουθεί, τις περισσότερες φορές επιχειρεί να φοβίσει τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων για επικείμενους ελέγχους κλιμακίων του δήμου, ενώ φέρεται να είναι και αυτή που κλείνει τις «συμφωνίες» για τα χρηματικά ποσά.

Διευθυντικό στέλεχος: «Και χίλια διακόσια πενήντα, 29 του μηνός, έτσι; Τη Δευτέρα πάλι».
Επιχειρηματίας: «Ρε γ..ώ, τα λεφτά μου γ..ώ».
Διευθυντικό στέλεχος: «Εσύ μου 'δωσες ημερομηνίες, εγώ σου 'πα ''πες μου'' και τις έγραψα».
Επιχειρηματίας: «Αυτές τις μ…ς κάνω».
Διευθυντικό στέλεχος: «Ε, δεν θα μπορούσες να το αποφύγεις άλλο. Γιατί, αν έμαθες, χθες σηκώσανε την Ειρήνης (σ.σ. οδός)».
Επιχειρηματίας: «Ρε συ, το είδα, κατέβαινα την Καραγιώργη».
Διευθυντικό στέλεχος: «Έτσι μπράβο».
Επιχειρηματίας: «Τι κάνανε εκεί πέρα, ρε, τα σήκωσαν όλα;».
Διευθυντικό στέλεχος: «Έρχεται η σειρά σας, γι’ αυτό το λέω».


«Βάλε λίγο παραπάνω, καλοκαίρι, να πάμε για διακοπές, ρε. Άντε, ρε»

Σε άλλη, πάλι, συνομιλία η εν λόγω γυναίκα έχει καταγραφεί να συζητάει με κατηγορούμενο υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού:

Υπάλληλος υπ. Πολιτισμού: «Πάμε ένα τριχίλιαρο;».
Διευθυντικό στέλεχος: «Μμμ, νομίζω, δύο είναι καλύτερα εδώ».
Υπάλληλος υπ. Πολιτισμού: «Βάλε λίγο παραπάνω, καλοκαίρι, να πάμε για διακοπές, ρε. Άντε, ρε.

Σε άλλον -πάλι- διάλογο η υπάλληλος παίρνει τηλέφωνο καταστηματάρχη για να του ζητήσει τα χρήματα που πρέπει να δώσει στο κύκλωμα:

Κατηγορούμενη: Μου τα έχεις αφήσει;
Καταστηματάρχης: Για ποια μιλάμε τώρα; Θύμισέ μου.
Κατηγορούμενη: Ε, 1.000, εε, στη χχχχχχχχ. 22 του μηνός έχουμε.
Καταστηματάρχης: 22 ή 25 είπαμε;
Κατηγορούμενη: 22.
Καταστηματάρχης: 25 είπαμε για το, τη δημοτική, ε;
Κατηγορούμενη: 22 είπαμε να μου δώσεις τα πρώτα. Περίμενε να σου πω και τις ημερομηνίες, γιατί τα έχω συμπληρώσει, δεν κάνω λάθος. Τα 'γραφα την ώρα που μου τα 'λεγες. Λοιπόν, 22, 22 που είναι σήμερα, και 29 τα υπόλοιπα. 22 του μηνός 1.000, 29 του μηνός 1.250 ευρώ. Και μετά το Πάσχα.
Καταστηματάρχης: Τα 1.000 για το Υγειονομικό είναι αυτά; Α, όχι, όχι, τα σπάσαμε σε δύο.
Κατηγορούμενη: Όχι, όχι.
Καταστηματάρχης: Ναι, εντάξει, εντάξει. 1.000 σήμερα και 1.200 τέλος του μήνα.
Κατηγορούμενη: Εντάξει, 29, τη Δευτέρα.
Καταστηματάρχης: Εντάξει, εντάξει. Ωραία, θα σ' τα αφήσω.
Κατηγορούμενη: Ωραία, οπότε άφησέ τα μου και στείλε μου ένα μήνυμα ότι τα άφησες, για να στείλω τον χχχχ.

Στην κατοχή των συλληφθέντων εντοπίστηκαν περισσότερα από 400.000 ευρώ, ενώ η λεία από την παράνομη δράση εκτιμάται πως ξεπερνούσε τα 700.000 ευρώ τον χρόνο.


Η καταγγελία που «έκαψε» το κύκλωμα των εκβιαστών

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία που έφτασε στις Αρχές στις 12/4. Σε αυτήν επιχειρηματίας στο κέντρο της πρωτεύουσας ανέφερε:

«Είμαι επιχειρηματίας στο κέντρο της Αθήνας, που δραστηριοποιούμαι στον χώρο της εστίασης, και θέλω να σας καταγγείλω κάτι, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή φίλων συναδέλφων μου και τους εκβιάζουν για να βγάζουν μεροκάματο».

Όπως περιγράφει, «δύο συγκεκριμένοι άνδρες δημοτικοί αστυνομικοί γυρνάνε από μαγαζί σε μαγαζί και κάνουν μηνύσεις για να συμπληρώσουν οι καταστηματάρχες από δύο ο καθένας. Όπως πολύ καλά ξέρετε, στις τρεις μηνύσεις γίνεται σφράγιση. Τότε, περνάει μια κυρία που συστήνεται ως (σ.σ. αναφέρεται γυναικείο όνομα) και λέει ότι μπορεί να μεσολαβήσει να μη γίνει τρίτη μήνυση, αλλά εννοείται με το αζημίωτο. Αν κάποιος δεν της δώσει χρήματα, μετά από λίγες μέρες, ως διά μαγείας, έρχονται πάλι οι δημοτικοί και κάνουν την τρίτη μήνυση».