Ο Δήμος Λάρισας είναι η πρώτη και μόνη μέχρι στιγμής περιοχή της χώρας, που επηρεάζεται από την κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω των μολυσμένων κουνουπιών.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο Δήμος Λάρισας βρίσκεται στο επιδημιολογικό προσκήνιο με τους αρμόδιους του Οργανισμού να τον κατατάσσουν στις «επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές».

Ιός Δυτικού Νείλου - Λάρισα: Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Στην περιοχή, άλλωστε, καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα και το πρώτο κρούσμα της λοίμωξης σε άτομο ηλικίας άνω των 55 χρόνων – με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ- που εκδήλωσε νόσο από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, και συγκεκριμένα εγκεφαλίτιδα, με ανάγκη νοσηλείας. Ο ασθενής έχει λάβει εξιτήριο, και δεν έχει καταγραφεί άλλο κρούσμα σοβαρής λοίμωξης.

Αξίζει να επισημανθεί βεβαίως πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Στην περιοχή έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι καταγράφηκαν 162 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου και 23 θάνατοι.