Της Σοφίας Σπίγγου

Σε "μάχιμα" πόστα θα βρίσκονται -εάν το επιθυμούν- οι γυναίκες υποψήφιες ΕΠ.ΟΠ., που επί σειρά ετών είχαν το δικαίωμα να καταταγούν μόνο σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης.

Δύο γυναίκες την διετία 2005-2006 υπέβαλαν αίτηση για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) Στρατού Ξηράς. Στις αιτήσεις που υπέβαλαν δήλωσαν τις ειδικότητες υπηρέτης όλμων, πολυβόλων, πυροβόλων, χειρίστρια οργάνων ελέγχου πυρός, κ.λπ. Οι δύο υποψήφιες κρίθηκαν ως ακατάλληλες για τις ειδικότητες που είχαν δηλώσει, καθώς οι ειδικότητες αυτές προβλεπόντουσαν μόνο για άνδρες και προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Αρχικά το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε τις προσφυγές τους με τις 2 γυναίκες να ασκούν έφεση. Τελικά, η συγκεκριμένη διάταξη (παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2936/2001) κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο Επικρατείας καθώς, όπως αναφέρει ο δικηγόρος τους Πέτρος Αγγελάκης, κρίθηκε ότι ο αποκλεισμός αυτός «συνιστά απόκλιση από την αρχή της ισότητας των φύλων κατά την πρόσβαση στο επάγγελμα του ΕΠ.ΟΠ. και την εκπαίδευση που απαιτείται για την άσκησή του.

Στην κρίση των Δικαστών του ΣτΕ βάρυνε το γεγονός ότι ο Υπουργός Εθνικής ’μυνας, ήδη από το έτος 2007, με απόφασή του αντικατέστησε προγενέστερη απόφασή του με την οποία αποκλείονταν οι γυναίκες από τις επιχειρησιακές και τεχνικές ειδικότητες των ΕΠ.ΟΠ. του Στρατού Ξηράς. Το ζήτημα θα κριθεί και από την Ολομέλεια του ΣτΕ.