Σάρωσε τη χώρα η κακοκαιρία
Βιβλικές εικόνες στις πληγείσες περιοχές - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ’ρτα, Ευρυτανία, Γιάννενα, Θεσπρωτία και Πρέβεζα
Πέντε νομοί, η ’ρτα, η Ευρυτανία, τα Γιάννενα, η Θεσπρωτία και η Πρέβεζα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού «χτυπήθηκαν» από την έντονη κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα. Δεκάδες χωριά αποκλείστηκαν, κοινότητες εκκενώθηκαν, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, υπερχείλισαν ποτάμια, ενώ κατέρρευσε το πιο φημισμένο θολωτό γεφύρι των Βαλκανίων, το γεφύρι της Πλάκας. Πλέον εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της ’ρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης.
Μια ημέρα μετά τη θεομηνία και έπειτα από μια νύχτα αγωνίας για εκατοντάδες κατοίκους ανά την επικράτεια, η χώρα μετρά τις πληγές της.
Οκτώ χιλιόμετρα έξω από την πόλη της ’ρτας, στο χωριό Ανθότοπος οι κάτοικοι έζησαν δραματικές ώρες καθώς η περιοχή βυθίστηκε στα νερά και τη λάσπη. Οι υπεύθυνοι του υδροηλεκτρικού φράγματος της ΔΕΗ στο Πουρνάρι αποφάσισαν να διοχετεύσουν τα νερά στο ’ραχθο γιατί το φράγμα δεχόταν τεράστια πίεση. Συναγερμός σήμανε και μέσα στην πόλη της ’ρτας, καθώς η στάθμη των νερών του Αράξου ανέβηκε επικίνδυνα στη γέφυρα και στους δρόμους γύρω από την πόλη.
Σήμερα τα σχολεία του Δήμου ’ρτας θα παραμείνουν κλειστά.
Στα Τζουμέρκα κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας που δεν άντεξε από την πίεση των νερών. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το μεσημέρι της Κυριακής έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι, για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη ’ρτας, ενώ με εντολή του πρωθυπουργού, στην περιοχή μετέβησαν κλιμάκια του υπουργείου υποδομών και πολιτισμού για να μελετήσουν και να σχεδιάσουν την άμεση ανακατασκευή του γεφυριού.
Σοβαρές ζημιές προκάλεσε ο μεγάλος όγκος των υδάτων στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα. Στη Θεσπρωτία, στον κάμπο των Φιλιατών, υπερχείλισε ο ποταμός Καλαμάς.
Στην Εθνική οδό Τρικάλων - ’ρτας, τα νερά του ορμητικού χειμάρρου βγήκαν στο δρόμο και την έκοψαν στα δύο, την ώρα που έντονη χαλαζόπτωση επιδείνωνε την κατάσταση. Ολόκληρα κομμάτια του βουνού αποκολλήθηκαν και έπεσαν στο δρόμο, με τα ειδικά συνεργεία να ανοίγουν το δρόμο έπειτα από τρεις ώρες προσπαθειών.
Πλημμύρησε το τμήμα Καλαμιά Κοίλα Κοζάνης και στα δύο ρεύματα, μετά την ισχυρή βροχόπτωση που έπεσε το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να κλείσει η Εγνατία Οδός και η κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω του εναλλακτικού οδικού δικτύου.
Την ίδια ώρα, 8.000 στρέμματα με καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο πνίγηκαν στα νερά από τον Πηνειό και τους παραποτάμους του που υπερχείλισαν. Χωρίς ρεύμα έμειναν πολλοί οικισμοί και μέσα στη Λάρισα από τον δυνατό αέρα έπεσαν δέντρα και έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων.
Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν και μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, αποκλείστηκαν κοινότητες στους δήμους Θέρμου και Ναυπακτίας.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε και η Ευρυτανία. Πολλά χωριά αποκλείστηκαν, ενώ το χωριό Κρίκελο κόπηκε στα δύο από κατολίσθηση και εκκενώθηκε από τους κατοίκους του. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό κόπηκε και δρόμος.
Εικόνες καταστροφής και στην Κοιλάδα του Αχελώου. Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο με κατολισθήσεις και διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο Αχελώος ξεχείλισε και πέρα από τον όγκο του νερού κίνδυνο για τα σπίτια, τα γεφύρια και τα μνημεία που βρίσκονται κοντά αποτέλεσαν και τα φερτά υλικά (πέτρες, ξύλα). Αποτέλεσμα ήταν να έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον οδικό άξονα ’ρτας-Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας-Καρδίτσας αφού το νερό πέρασε πάνω από το οδόστρωμα της Γέφυρας Κοράκου και Αυλακίου. Επίσης στη θέση Πυρήνα Πετρωτού Αργιθέας σκεπάστηκαν η Γέφυρα Μπέλεϋ και δίπλα της η Πετρογέφυρα Πετρωτού από τον τεράστιο όγκο των υδάτων των ποταμιών της Αργιθέας. Ήταν τόσος ο όγκος των υδάτων στον Αχελώο που έφτασαν στο ύψος των απομειναριών της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου. Στο δρόμο τους, δε, μετά τη Γέφυρα και προς την κοιλάδα του Αχελώου πλημμύρισαν τον κάμπο της από τον ’γιο Βασίλειο Πηγών, το Μάραθο, τα Βραγκιαννά, τα Γρυμπιανά, την Πέρδικα, τα Γλύνικα και το Μεσόπυργο ως το Αρδάνοβο, τα Βρουβιανά και τη Γέφυρα Καταφυλλίου-Αυλακίου, όπου τα νερά κάλυψαν σχεδόν όλη τη γέφυρα. Κατά μήκος του Αχελώου και σε παραποτάμους του κινδύνεψαν πολλές ακόμα γέφυρες - μνημεία, όπως η γέφυρα της Τέμπλας στα Βρουβιανά και η γέφυρα του Πετρωτού.
Πλημμύρισε για ακόμη μια φορά ο Σπερχειός στην κοιλάδα της Λαμίας δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής, αλλά και στην κυκλοφορία.
Συναγερμός σήμανε και στις τοπικές αρχές του Έβρου για την περιοχή του Ορμένιου καθώς τα νερά από το φράγμα της Βουλγαρίας κατέβαιναν με ρυθμό της τάξης των 1052 κυβικών ανά δευτερόλεπτο. Ο δήμαρχος της Ορεστιάδας ζήτησε από τους κατοίκους των παρέβριων περιοχών να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, καθώς υπάρχει φόβος ότι ο βόρειος Έβρος θα ξαναζήσει τον εφιάλτη των πλημμυρών. Την «οργή» τους στα δέντρα έβγαλαν οι δυνατοί άνεμοι που «χτυπούσαν» μανιασμένα την Αλεξανδρούπολη. Στο λιμανάκι της Μάκρης του δήμου Αλεξανδρούπολης, καταστράφηκαν βάρκες, την ίδια στιγμή που ο παραλιακός δρόμος μεταξύ Δικέλλων -Μεσημβρίας καταστράφηκε τελείως.
Στο «πόδι» και οι κάτοικοι στο χωριό Πλάκα Καλαβρύτων, οι οποίοι είδαν τη γη να ανοίγει στα δύο κοντά στα σπίτια τους από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν μετά από ισχυρή βροχόπτωση.
Απίστευτες καταστροφές και στην Αχαΐα. Στην παραλιακή οδό στο Ρίο και στην πλαζ, η θάλασσα στην κυριολεξία βγήκε στην στεριά διαβρώνοντας το οδόστρωμα που γέμισε πέτρες, ξύλα και διάφορα αντικείμενα.
Σαν βομβαρδισμένο μοιάζει μοιάζει το κτίριο που στεγάζει το Λύκειο και το Γυμνάσιο της Μελίκης στην Ημαθία, καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι έριξαν ολόκληρη τη σκεπή. Το σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές.
Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στο Χιλιόδενδρο Καστοριάς από τα νερά Αλιάκμονα που πλημμύρισε, αλλά και στο χωριό Καρυδίτσα του δήμου Κοζάνης όπου αποκλείστηκαν κτηνοτροφικές μονάδες από τα νερά των χειμάρρων.
Στη Μαγούλα Σπάρτης μια μεγάλη λεύκα ξεριζώθηκε και έκλεισε την κυκλοφορία προς Καλαμάτα.
Τα έντεκα μποφόρ έφθασε η ένταση του ανέμου στη Βοιωτία και το Διδυμότειχο, ενώ σε Τζια, Κοπαϊδα και Ταΰγετο, η ένταση των ανέμων έφθασαν τα 10 μποφόρ.
Κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων και διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν και στα νησιά Σάμο και Μυτιλήνη.