Ένα εντυπωσιακό αρχαίο έθιμο, αναβιώνει κάθε χρόνο, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, στην Νεστάνη Αρκαδίας. Οι κάτοικοι φορώντας φορώντας παραδοσιακές πουκαμίσες, «θυρσάζουν», κρατούν δηλαδή θύρσο (=κλιτσόραβδο) που έχει στο πάνω μέρος της αγριοσέλινο (αλλά και μάηδες, πασχαλιές, και άλλα λουλούδια). Οι σελινοστολισμοί του θύρσου, είναι αρχαίο έθιμο και αναφέρονται σε αρχαίες διονυσιακές γιορτές (Ανακρέων στον Αθήναιο, Δειπν. XV, 674 C1, 36, 16 και 11, 9, 24). Με κυκλικό χορό, «θυρσοτινάζουν» προς τα πάνω το θύρσο σε κατάσταση χαράς. Τα τραγούδια απαγγέλονται με ενθουσιασμό, σε πομπώδες ύφος, με ενθουσιώδες. Ο Θύρσος, ήταν έμβλημα του Διονύσου, συμβολίζει τη μεγάλη, μαγική δύναμη που φέρνει η Άνοιξη. 

Ένα πλήθος πολύχρωμο, φανταχτερό και ακούραστο ανεβαίνει και κατεβαίνει τα 400 μ. του υψώματος του Γουλά πάνω από την Νεστάνη, όπου είναι το ξωκκλήσι του Αη-Γιώργη, χορεύοντας σαν μέλη Χορού αρχαίας τραγωδίας. Κατηφορίζουν, φτάνουν στο αλώνι κάτω απο την εκκλησία και καταλήγουν στην πλατεία του χωριού.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και στην αναβίωση της γης που φέρνει η Άνοιξη. Η αγροτική χρονιά ξεκινάει παραδοσιακά την 23 Απριλίου (Γεώργιος) και τελειώνει την 26η Οκτωβρίου (Δημήτριος), κάτι που συνδέεται με την θεά Δήμητρα, που ήταν η θεά της γονιμότητας, της γεωργίας και της βλάστησης και της γονιμότητας. Στην περιοχή κατά την αρχαιότητα λατρευόταν η θεά Δήμητρα και το μοναστήρι της περιοχής, η Παναγία Γοργοεπήκοος, κτίστηκε περί το 1080 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό, πάνω στον αρχαίο ναό της Δήμητρας τα απομεινάρια του οποίου φαίνονται. Το διονυσιακό αυτό έθιμο , πέρασε και στην χριστιανική θρησκεία και επιβίωσε ως τις μέρες μας, με την θέση της Δήμητρας να παίρνει ο Άγιος Γεώργιος και να αναβιώνει αυτή η γιορτή της Άνοιξης.

Η εθνολόγος και λαογράφος Κατερίνα Κακούρη αναφέρει : "... η εντατική κίνηση, τα ηχηρά τραγούδια και η όλη ψυχοσωματική προετοιμασία, οδηγούν σε μια προεκστασιακή διέγερση. Ξάφνου τα τραγούδια και το σφύριγμα των ανδρών διακόπτονται απο στριγγές φωνές των γυναικών: "ιιιιι", "εεεεε", όι....όι....όι....." Είναι ένα είδος βακχικού επιφωνήματος οιστρόπληκτων. Ο ερευνητής μένει κατάπληκτος καθώς βλέπει τις "θυρσοφόρες" γυναίκες να πορεύονται πομπικά ανεμίζοντας τους σελινιστολισμένους μάηδες, τα δαφνόθυρσά τους θα έλεγα, και αντηχούν μέσα στα λαγκάδια "επιφθέγματα" ανάλογα περίπου με τα αρχαία βακχικά.. Κραυγές προαιώνιες".

Δείτε τις φωτογραφίες που μας έστειλε ο δημοτικός σύμβουλος Τρίπολης Παναγιώτης Σκορπίδας, ο οποίος συμμετείχε στο εντυπωσιακό αυτό έθιμο, εκπροσωπώντας τον Δήμο Τρίπολης.

Αγιος Γεώργιος Νεστάνη from arcadiavoice on Vimeo.